VIOREL MANOLE, DIRECTORUL EXECUTIV AL PATROMIL: "Industria de apărare nu a beneficiat de pe urma războiului din Ucraina"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 25 iulie 2022

"Industria de apărare nu a beneficiat de pe urma războiului din Ucraina"

Industria naţională de apărare a aşteptat ca, odată cu declanşarea războiului din Ucraina, să primească mai multe contracte şi comenzi care să fi acoperit pierderile din ultimii 30 de ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a afirmat, vineri, Viorel Manole, director executiv al Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL), în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, găzduită de platforma Defense România.

"Din păcate, de pe urma războiului din Ucraina, nu industria de apărare a fost prim beneficiar, ci stocurile de armament, echipamente şi muniţie pe care le deţinea Ministerul Apărării Naţionale. Între timp, stocurile s-au epuizat în toate ţările, iar anumite echipamente care nu erau suficient de promovate, acum îndeplinesc condiţia battle proofed (n.red. - testat în condiţii de luptă reale) şi mă aştept, după război, la creşterea preţurilor şi la polarizarea furnizorilor", a spus Viorel Manole.

Reprezentantul Patromil a precizat că industria cu capital de stat nu a fost suficient de agilă pentru a răspunde în această perioadă cerinţelor de armament şi muniţie pentru infanterie şi artilerie.

"În schimb, avem pe zona industriei private, partea de protecţie, unde am exportat destul de bine. De exemplu compania Stimpex a exportat la o calitate competitivă în Ucraina veste şi căşti antiglonţ, cu nivel de protecţie STANAG 4+ şi la preţuri destul de competitive. Ştiu că au fost şi discuţii pentru obuzierele de 152 mm şi pentru cunoscutele GRAD de 122 mm cu bătaie sporită, dar pentru realizarea acestora este nevoie de retehnologizare ce poate fi făcută doar cu partenerii noştri din Uniunea Europeană", a arătat Viorel Manole.

El a spus că, dacă înainte de anul 1990 eram în primele zece state la nivel global din punct de vedere al exportului de armament şi tehnică militară, acest lucru se datora politicii de stat de atunci, politică ce nu mai există în acest moment.

"Comerţul cu armament este un comerţ supracontrolat, suprareglementat şi care se derulează între guverne, nu se derulează între cetăţeni sau între firme şi cetăţeni. De aceea nu trebuie ca autorităţile statului să se ferească să sprijine şi să promoveze acest comerţ. La noi există temerea decidenţilor de a interveni pentru companiile private, dar în schimb intervin pentru companiile de stat din domeniul industriei de apărare, ceea ce nu este în regulă dacă privim politica altor state occidentale", a menţionat Viorel Manole.

"Companiile cu capital de stat riscă să dispară"

Directorul executiv al Patromil s-a arătat nemulţumit şi de faptul că de mai bine de doi ani modificarea legii offsetului stagnează în Parlament, considerând că proiectul legislativ existent putea fi votat odată cu proiectul prin care s-a aprobat achiziţia celor 32 de avioane F16 de la guvernul norvegian.

"De doi ani parcurgem noi consultări, revizuim amendamente, dar nu avem o lege a offsetului. Dacă există voinţă politică, se poate. Uitaţi-vă în cât timp a trecut prin Parlament legea pele cele 32 de avioane F16 norvegiene: sub o săptămână. Mi se părea oportun ca în paralel să fi fost introdusă şi legea offsetului, care fusese discutată în comisiile de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. (...) Legea offsetului nu se va aplica retroactiv, dar pentru noi este suficient dacă se aplică din momentul publicării în Monitorul Oficial", a spus Viorel Manole.

El a precizat că o problemă în actuala lege este offsetul pe care trebuie să îl îndeplinească firmele româneşti care fac mentenanţa flotelor de aviaţie sau autovehicule şi pentru care trebuie să importe echipamente originale la cerinţa clientului - MApN.

"În momentul când importăm OM-uri de peste 2 milioane, eu am obligaţii de offset. E anacronic, am făcut o lege în 2001 - când nu eram în NATO şi nici în Uniunea Europeană - ca să repatriem valuta pe care noi o dădeam la importul de echipamente şi sisteme complexe - cum a fost de exemplu modernizare MiG 21 LanceR. (...) De această problemă se lovesc Aerostar Bacău şi IAR Ghimbav-Braşov care au luat în calcul, dacă nu se modifică legea, să evite să fie integratori ai vreunui program, deoarece toată responsabilitatea, inclusiv a obligaţiei de offset, le-ar reveni în calitate de coordonator al programului", a precizat Viorel Manole.

Reprezentantul Patromil s-a arătat îngrijorat şi de situaţia companiilor cu capital de stat din industria de apărare, despre care a susţinut că sunt pe cale să dispară dacă Ministerul Economiei nu va demara urgent un program de restructurare a acestora.

"Companiile româneşti cu capital de stat riscă să dispară sau să fie băgate toate în administrare specială - o nenorocire pe care continuăm să o aplicăm. Avem companii cu capital de stat care sunt în administrare specială de 20 de ani, perioadă în care nici nu s-au restructurat, nici nu şi-au redus datoriile. Acum, cu preţul la energie şi la materiale, şansele sunt minime să îşi revină. Toate aceste costuri care se vor duce pe industria de stat vor fi cumulate cu lipsa de comenzi, iar situaţia companiilor respective se va agrava. Este nevoie de un program de restructurare, care, din păcate, este amânat, şi se persistă pe administrarea specială şi pe ştergeri a unor părţi infime din datoriile acumulate, iar acest lucru

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totuși Ceaușescu era campionul păcii mondiale...exporta armament??? Chiar așa?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb