VIOREL MARIN, ANAMOB:  "Grâul ucrainean, bine primit de industria locală de morărit şi panificaţie"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 4 aprilie 2014

"Grâul ucrainean, bine primit de industria locală de morărit şi panificaţie"

Grâul scutit de taxe vamale din Ucraina este bine primit în ţara noastră, dar şi pe pieţele din regiune, deoarce exporturile masive de grâu local au redus rezervele de care are nevoie industria de morărit şi panificaţie, ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).

Având în vedere că reglementările privind cota de produse agricole pe care Ucraina va putea să le livreze pe piaţa Uniunii Europene (UE) fără taxe vamale aplicate sunt în curs de finalizare, ţările învecinate statului fost-sovietic ar putea fi primele afectate, susţin analişti citaţi de presa internaţională. În cadrul acordului de liber schimb introdus unilateral de UE, pentru susţinerea economiei din Ucraina, este prevăzută excepţia de la taxe vamale a 900.000 de tone de grâu, 400.000 de tone de porumb şi 250.000 de tone de orz din această ţară, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Cotele de cereale fără taxe vamale vor putea fi folosite până la 31 octombrie, arată documentul. Volumul pentru care Ucraina a primit regim vamal special este redus, comparativ cu producţia comunitară, dar poate cauza probleme pe pieţele regionale, potrivit unor experţi.

Analiştii arată că principalele pieţe pentru cerealele ucrainiene ar putea fi ţările învecinate, respectiv Ungaria, România, Slovacia şi Polonia.

Aceeaşi sursă susţine că, deşi această decizie nu este în avantajul producătorilor de cereale, industria de morărit şi cea producătoare de furaje ar putea profita de apariţia unei noi surse de cereale mai ieftine (n.r. - în general, preţul cerealelor din Ucraina este mai mic decât cel practicat pe pieţele comunitare).

Potrivit lui Viorel Marin, cererea de grâu a morarilor şi a industriei de panificaţie din ţara noastră şi din regiune este în creştere în această perioadă. "Rămâne de văzut dacă grâul din Ucraina are şi calitatea necesară industriei de profil. Unul dintre motivele pentru care ţara noastră a exportat atât de mult grâu, anul trecut, a fost tocmai calitatea acestuia, superioară celui din Rusia şi Ucraina", ne-a explicat domnia sa.

Anterior, grâul din statul vecin putea fi importat în UE cu o taxă vamală preferenţială de 12 euro/tonă, faţă de 95 euro /tonă, taxa aplicată în general.

Prin acest acord, Ucraina capătă un statut similar celui aplicat statelor înainte de aderarea la Uniunea Europeană, sau după semnarea unui acord cu asociere cu UE.

În contextul în care FAO estimează că în 2014 producţia mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, şi o recoltă de cereale cu 2% mai mică decât ce înregistrată anul trecut, este posibil ca industriile sus menţionate să fie atrase de preţul mai mic propus de traderi din Ucraina.

Conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), comerţul internaţional de grâu va ajunge, anul acesta, la 148 de milioane de tone, în creştere cu 5,9% faţă de anul trecut.

În ciuda situaţiei geopolitice şi crizei economice din regiune, Ucraina continuă exporturile. Conform datelor Ministerului Agriculturii din statul vecin, până în prezent volumul total al exporturilor este de 28,7 milioane de tone, din care 8,1 milioane de tone de grâu, 2,2 milioane de tone de orz şi 18 milioane de tone porumb.

Rusia continuă exporturile de cereale

Rusagrotrans, principalul operator feroviar de transport logistic din Rusia, preconizează că ţara va exporta 1,5 - 1,7 milioane de tone de cereale în luna aprilie şi 24,3 milioane de tone în acest sezon. Acest volum ar fi al doilea cel mai mare înregistrat în istoria Rusiei.

Potrivit aceleiaşi surse, Rusia a exportat, deja, în acest sezon, un volum record de porumb, de peste 3 milioane de tone, iar până la sfârşitul sezonului acesta ar putea depăşi 4 milioane de tone. Până acum, cel mai mare export total de porumb al Rusiei a fost de 1,9 milioane de tone, în sezonul 2011 - 2012.

FAO: Comerţul internaţional cu cereale va creşte cu 6,6% în acest an

Comerţul internaţional cu cereale va ajunge, în acest an, la peste 330 de milioane de tone, în creştere cu 6,6% faţă de 2012, se arată în ultimul raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie.

Estimările FAO cu privire comerţul internaţional cu cereale au crescut cu 4,5 milioane de tone faţă de precedenta analiză, din luna martie, pe fondul avansului cererii din China, Iran, Turcia şi Arabia Saudită.

Comerţul mondial de cereale se află într-o continuă creştere din anul 2009, când volumul de cereale tranzacţionat la nivel global a fost de 278 de milioane de tone.

Totodată, comerţul internaţional de cereale aspre, adică porumb, orz, secară şi sorg, va fi de 142 de milioane de tone în acest an, în creştere cu 7,5% faţă de 2013 şi cu 22% faţă de anul de referinţă 2009, conform FAO.

Preţul mediu al cerealelor pe pieţele internaţionale a crescut cu 5,2% în luna martie, faţă de luna anterioară, se arată în raportul organizaţiei.

Preţul mediu al cerealelor a atins 205.8 puncte indicative, mai mici cu 14% faţă de nivelul atins în luna martie 2013.

Documentul FAO precizează că preţurile cerealelor au crescut pe fondul secetei din sudul şi centrul Statelor Unite ale Americii (SUA), al tensiunilor geopolitice din zona Mării Negre, în special incertitudinile cu privire la transporturile de cereale din Ucraina, precum şi a condiţiilor climatice neprielnice pentru culturile cerealiere care afectează o parte din regiunile agricole ale Braziliei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb