Egalitatea de gen trebuie susţinută printr-o legislaţie corespunzătoare, respectiv printr-o bună coroborare a legislaţiei naţionale cu cea europeană, consideră Viorica Dăncilă, deputat în Parlamentul European.
Domnia sa a declarat, la finele săptămânii trecute, în cadrul dezbaterii cu tema "Prin educaţie către performanţă": "Egalitatea de gen nu trebuie susţinută numai la nivel declarativ, ci printr-o legislaţie corespunzătoare, printr-o bună coroborare a legislaţiei naţionale cu cea europeană. Încă sunt multe discrepanţe (...) Trebuie, la un moment dat, ca egalitatea de gen să devină o realitate, iar educaţia să fie prioritatea noastră în ceea ce priveşte femeile, pentru a nu mai avea nici diferenţe în ceea ce priveşte educaţia, nici în ceea ce priveşte angajările, nici diferenţe în ceea ce priveşte promovarea femeilor sau salarizarea acestora".
Viorica Dăncilă a subliniat că va continua să militeze în Parlamentul European pentru ca educaţia să fie privită drept o condiţie sine qua non pentru obţinerea egalităţii de gen.
Doamna Dăncilă a amintit că, potrivit statisticilor oficiale, în 2012, 83% dintre femei au urmat cel puţin o formă de învăţământ secundar, în comparaţie cu 78% în cazul bărbaţilor, iar 60% dintre absolvenţii de studii superioare erau, la acel moment, femei. Însă, spune domnia sa, în ciuda acestor statistici, persistă discrepanţa între nivelul de educaţie al femeilor şi dezvoltarea lor profesională, care se reflectă în diferenţa de venituri.
• EUROSTAT:
• Decalajul de salarizare între bărbaţii şi femeile din UE s-a redus în timpul crizei financiare
Decalajul de salarizare între bărbaţii şi femeile din Uniunea Europeană s-a redus de la 17,3% în 2008 la 16,4% în 2013, o posibilă explicaţie fiind faptul că locurile de muncă pentru multe femei sunt mai protejate decât cele ale bărbaţilor, transmite Reuters.
Datele publicate vineri de Eurostat, înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, arată că decalajul de salarizare între bărbaţi şi femei tinde să fie mai mare în economiile bogate ale Europei. În 2013, decalajul de salarizare între bărbaţi şi femei era mai mic de 10% în Slovenia (3,2%), Malta (5,1%), Polonia (6,4%), Italia (7,3%), Croaţia (7,4%), Luxemburg (8,6%) şi România (9,1%). La polul opus diferenţe mai mari de 20% s-au înregistrat în Estonia (29,9%), Austria (23%), Cehia (22,1%) şi Germania (21,6%).
Eurostat nu a oferit explicaţii pentru reducerea decalajului de salarizare între bărbaţi şi femei. Însă Christian Schulz, economist şef la Berenberg Bank, susţine, potrivit Agerpres, că îmbunătăţirea semnifică faptul că locurile de muncă ale femeilor tind să se concentreze în sectoare precum educaţia sau sectorul public, care au fost mai puţin afectate de criză.
"'Femeile tind să aibă locuri de muncă mai bine protejate la criză. Femeile sunt supra - reprezentate în sectorul public iar acesta a suferit puţine restructurări", a spus Christian Schulz. În schimb, sectoarele unde bărbaţii sunt suprareprezentaţi, precum construcţiile şi industria, au fost afectate mai grav de criză.
Potrivit datelor Eurostat, 67% din angajaţii care lucrează în posturi de funcţionari administrativi în UE sunt femei şi doar 33% dintre manageri sunt femei.