Vîrstele Europei

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 27 octombrie 2017

Cornel Codiţă

Modernitatea a creat una dintre cele mai mari ciudăţenii în viaţa oamenilor, atît subiectiv-individual, cît şi istoric, la nivel colectiv: timpul schimbător. Atît de repede şi inexorabil schimbător, încît într-o singură viaţă de om, începînd cu secolul XX, la fiecare două decenii trăim o altă viaţă, radical diferită prin conţinut, preocupări, finalităţi şi consecinţe, atît de cea care o precede, cît şi de cea care îi urmează. Este adevărat, nevoia imperioasă de consistenţă internă, de identitate subiectivă, ne face să credem, înşelător, că suntem şi rămînem aceiaşi, chiar şi atunci cînd ne mutăm cu toate celelalte atribute, individuale şi sociale, în alt orizont de timp. Doar o simplă, utilă şi, se pare, necesară iluzie!

În ciuda atîtor diferenţe locale, Europa este un subiect social colectiv, a cărui istorie poate fi trasată folosind această unitate de timp generaţională, de circa două zeci de ani. De la încheierea celui de al doilea război mondial, a parcurs deja patru vîrste.

Perioada 1945 - 1965 este ceea ce s-ar putea numi "generaţia cioburilor sparte". Bătrînii s-au uitat la ele cu resemnare, răsfrîngîndu-şi atît de trunchiat apusul vieţii în rămăşiţele lumii distruse şi în distrugerile lumii, cu destinele frînte de urgia războiului. Segmentul vîrstei de mijloc s-a ridicat, în schimb, la înălţimea provocării. S-a apucat să le adune şi să facă curat. Mai mult, a dovedit vocaţia construcţiei, articulaţiei şi complexităţii. În politică, aceasta este Europa marilor vizionari şi constructori. Pentru că, era nevoie de viziune ca dincolo de mormanele nesfîrşite ale ruinelor şi suferinţelor care desfigurau Europa, de la un capăt la celălalt, să vezi un alt tărîm, al ţărilor şi al naţiunilor pentru care războiul a devenit de neconceput, practic imposibil, lăsînd locul liber păcii, cooperării, dezvoltării, realizării marilor aventuri demne de istoria şi moştenirea culturală a Europei. Atunci s-a născut şi a trecut din concept în realitate "Proiectul european" ca un tip radical nou de soluţie politică şi instituţională pentru Europa, menit să transforme istorica rivalitate franco-germană în axa franco-germană, coloană vertebrală a unui alt viitor. Este generaţia constructorilor: Monnet, Schuman, Adenauer, Churchill, Spinelli, Paul-Henry Spaak şi încă, atîţia alţii.

Parcursul 1965 - 1985 poate fi numit "Noul mercantilism". Cu circa un deceniu şi jumătate întîrziere faţă de America, Europa descoperă şi dezvoltă variante proprii ale "societăţii de consum". Proiectul european îşi schimbă cursul radical şi dintr-o soluţie de securitate devine o soluţie de compatibilizare şi extindere a unui spaţiu economic larg integrat, coerent. De la uniune vamală, la piaţă comună şi de aici la spaţiul unic european, definit juridic şi politic de cele patru libertăţi fundamentale de circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor. Este motivul pentru care Europei instituţionale i se alătură şi celelalte puncte cardinale istoric semnificative: Nordul - Danemarca, Irlanda, Marea Britanie (1973); Sudul - Grecia (1981), Spania, Portugalia (1986).

Intervalul 1985 - 2005 poate fi numit, fără ezitare " Încheierea războiului rece". O cotitură a istoriei de o amploare mai mare decît căderea Cortinei de fier peste Europa, la sfîrşitul celui de al doilea război mondial. Anunţată de ceea ce, altfel, ar fi trebuit să fie "imposibila relaţie" Gorbaciov-Reagan, de Malta, adusă ulterior la apogeu de dramatica prăbuşire a zidurilor din mijlocul Porţii Brandemburg şi reunificarea Germaniei. Seismul a mobilizat energii atît de mari şi incontrolabile, încît sub asaltul schimbării Uniunea Sovietică dispare ca entitate statal-politică, deschizînd brusc orizonturi istorice de neconceput pentru Europa centrală şi de sud-est, de neconceput cu doar un deceniu înainte. Nimeni nu şi-a putut închipui o altă continuare pentru Proiectul European, decît acoperirea întregului spaţiu deschis. Aşa s-a şi întîmplat şi, cu excepţia României, care a mai întîrziat doi ani, căzînd calendaristic puţin în afara perioadei, toate ţările fostei Europe de Est devin membre ale Uniunii Europene. Mai rămînea de scris pe frontispiciu, Finis coront opus! Istoria, însă, în ciuda iluziilor hrănite ideologic nu s-a sfîrşit.

Ce se întîmplă cu 2005-2025? Este acesta începutul sfîrşitului sau doar începutul unor lungi şi grele vremuri de furtună? Cert este că triumfalismul, improvizaţia, lipsa de gîndire şi soluţii politice complexe, ale perioadei anterioare au pus pe masă generaţiei politice actuale "nota de plată" şi o agendă de probleme insolubile, cîtă vreme politica şi politicienii Europei operează cu aceleaşi mijloace "clasice", ca să nu spunem rudimentare. În locul unui uriaş succes, Uniunea Europeană a devenit epicentrul unei uriaşe crize, amplificată, desigur şi de efectele marii crize economice mondiale, declanşată chiar la începutul perioadei, 2008 şi continuată de atunci în valuri succesive. Criza Proiectului european este marcată de tensiuni masive în axele principale, Est-Vest şi chiar în nucleul istoric, aşa cum atestă brexitul. Iar răspunsurile care vin pînă acum, din principalele teatre politice ale Europei sunt departe de a fi încurajatoare. Reîntoarcerea Europei la temele "naţionalismelor" nu anunţă nici pe departe soluţiile de care e trebuinţă, dimpotrivă ne depărtează îngrijorător de ele. Să fim optimişti, totuşi, şi să sperăm că, vorba românului, "tot răul spre bine". Poate că nu aduce anul ce aduce ceasul şi nu vom fi obligaţi să numim această a patra etapă, "vîrsta eşecului".

Opinia Cititorului ( 13 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Peridizare inedita.

    1. periodizare inedita.

      Saturn are un ciclu de 29 de ani. terestri.cand trece a doua oara prin locul nasterii se trece la o noua etapa in viata unei persoane sau a unei noi entitati.

      Ar fi interesanta studierea in fluentei ei pentru Europa... 

      SATURN

      Astrul isi are domiciliul nocturn in Capricorn si diurn in Varsator, exilul in Rac si Leu, este in exaltare in Balanta si Caderea in Berbec. Este planeta timpului, deci si a intarzierilor, a maturitatii si coacerii, a cresterii si in consecinta, a caderii. Stapaneste... 

      Ciclul in astrologie este de 28 de ani la Saturn...de exemplu, mama la 56 de ani s-a prapadit.,,,

      Saturn in Varsator este in Domiciliul sau masculin. Aici, Saturn poate concentra energiile cognitive catre anumite arii de interes, in special in vederea gasirii unor cai inovatoare si in slujirea unor idealuri revolutionare.  

      Nativii cu Saturn in Varsator pot fi limitati in libertatea lor de expresie, pentru ca ei adera la idealuri care nu le permit sa vada lucrurile decit in sensul impus de... 

    Multumesc, d-le Codita pt articol.

    ''Cand norocul face pasul, nu-ti aduce anul ce-ti aduce ceasul." Chiar si acum sa ne bazam tot pe noroc ?

    1. Planeta isi are domiciliul diurn in Sagetator, domiciliul nocturn in Pesti. Reprezinta autoritatea, legea, biserica, armata, politia, preotul, ghidul spiritual si medicina in general. Este marele benefic al horoscopului si, de aceea este de asteptat ca prezenta sa intr-o anumita casa zodiacala sa amelioreze problemele prezente in tema astrala a persoanei si sa moduleze in bine destinul. Popularitatea, onorurile si legalitatea sunt deasemenea reprezentate de Jupiter. Banca, castigurile mari si...

      Saturn este o planeta adesea temuta pentru faptul ca actioneaza intr-un sens destul de neplacut pentru oameni: ea tinde sa aduca limitari, restrictii si obstacole de tot felul, inhibitii si intirzieri, dar acestea sunt doar citeva efecte mai vizibile pentru naturile prea pesimiste. Deoarece oamenii prefera influenta progresista si protectoare a lui Jupiter, Saturn este vazut, prin contrast, ca un judecator sever si nemilos.

      Dar influenta lui Saturn este mai degraba de tipul concentrarii... 

      Jupiter in Berbec este in Trigonocratie. Generatia cu Jupiter in Berbec este inclinata spre o expansiune a constiintei de sine, manifestata prin initiativa creatoare pe baza intelegerii superioare dobindite.

      Nativii cu Jupiter in Berbec pretuiesc increderea in sine si credinta in propriile resurse si pot fi adesea protectori ai altora sau sustinatori ai initiativelor progresiste, pe banii lor sau cel putin punind la bataie o incredere si un optimism de mare folos pentru obiectivele... 

    „Din toate acestea se vede că statul este o instituţie naturală şi că omul este din natură o fiinţă socială, pe când antisocialul din natură, nu din împrejurări ocazionale, este ori un supraom ori o fiară… "

    Fiinta sociala din natura ,a lui Aristotel,,este acea fiara..A fost asa tot timpul.

    Societatea functioneaza pe acest principiu: cel mare il inghite pe cel mai mic .Asa e si in natura. 

    1. un betiv nu are asemenea pb.el traieste o singura viata timp de 70 80 de ani

    De cind omenirea a intrat timid pe scena istoriei, acum mai bine de 5000 de ani, dupa un drum de milione de ani pina a junge la acest punct, a realizat obiectiv dupa obiectiv, depasind obstacol dupa obstacol. Ca exemplu, ne amintim de turnul care se voia pina la cer, acest pina “la cer” insemnind pentru acele vremuri vreo 90 de metri. Este vorba de Turnul Babel, care n-a fost finalizat deorece Bunul Dumnezeu, neacepind motivatia acestei constructii, le-a incurcat constructorilor...

    1. Europa trebuie sa devina entitate politica iar noi sa nu mai fim rdeusi la statutul de consumatori!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb