Nouă curse aeriene, dintre care două pe destinaţii interne, au fost anulate, ieri, pe aeroporturile din Capitală, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Zborurile anulate sunt: Lufthansa 1656/1657 şi 1650/1651 München - Bucureşti - München, Lufthansa 1422/1423 Frankfurt - Bucureşti - Frankfurt, Alitalia 494/495 şi 502/503 Roma - Bucureşti - Roma, Austrian Airlines 783/784 Viena - Bucureşti - Viena, Air Serbia 642/643 Belgrad - Bucureşti - Belgrad, LOT Polish Airlines 641/642 Varşovia - Bucureşti - Varşovia, TAROM 605/606 Timişoara - Bucureşti - Timişoara, Swissair 1884/1885 Zürich - Bucureşti - Zürich şi TAROM 704 Iaşi - Bucureşti.
De asemenea, din cauza viscolului puternic, zborurile TAROM 302 Frankfurt - Bucureşti, TAROM 382 Paris - Bucureşti şi Blue Air 114 Valencia - Bucureşti au aterizat pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu (AIBB AV).
"Pe aeroporturile din Bucureşti, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, vânt puternic şi rafale care ating şi depăşesc 75 km/h şi care transportă zăpada la sol. Se înregistrează întârzieri la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB), întârzieri determinate de necesitatea degivrării aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol îngreunate de vreme, care ajung punctual şi la o oră", mai scrie în comunicat.
Autoritatea precizează că pe ambele aeroporturi sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene, iar pistele, platformele şi căile de rulare sunt operaţionale. Totuşi, CNAB recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile necesare pentru a se prezenta la timp la aeroport.
----
Meteorologii au emis, vineri, cod portocaliu de ninsoare pentru Capitală şi zece judeţe, iar ieri dimineaţă l-au extins pentru 18 judeţe, neexcluzând posibilitatea de a declara chiar cod roşu, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Codul roşu de ninsoare se instaurează când stratul de zăpadă depăşeşte jumătate de metru în mai puţin de 24 de ore, pe fondul unui viscol puternic.
Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat, citat de surse din presă: "Nu este viscolul care se anunţă înspăimântător, că n-a mai fost niciodată, dar e foarte lung. Şi atunci, nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50 cm, să apară şi coduri roşii, nowcasting (pe o durată foarte scurtă, de până la 12 ore - n.r.) în prima fază".
Ieri, codul portocaliu şi cel galben de ninsoare erau valabile pentru mai mult de jumătate din ţară. Drumurile naţionale 22, 67C, 23B şi 2G au fost deja închise de Poliţia Rutieră. Avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă până astăzi la ora 18, ar putea fi prelungită până mâine, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone.
Tot ieri, circulaţia rutieră a fost închisă pe ambele sensuri de deplasare de pe autostrada A2, între Drajna - Feteşti, kilometrii 105-142, din cauza viscolului şi a vizibilităţii reduse, iar trei trenuri de călători au fost anulate din aceleaşi cauze, pe unele zone fiind introduse limitări de viteză de 50 km/h.
Până acum, referitor la codul portocaliu, ANM prognoza că, în prima parte a intervalului 24-26 ianuarie, "ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30...40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75...80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită".
În privinţa codului galben, ANM menţiona că "în sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60...70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore".
"În restul teritoriului ninsorile, vor fi în general slabe. Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării", mai transmit meteorologii.