Vitrina este goală

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 18 iunie 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

Pentru Mattei Dogan (1920-2010), probabil cel mai cunoscut la nivel internaţional politolog originar din ţara noastră, România interbelică se caracteriza printr-o democraţie de vitrină. Înainte de a se aşeza în Franţa, unde a lucrat şase decenii în domeniul politicii comparate, Mattei Dogan a analizat democraţia parlamentară românească interbelică şi, în Analiza statis­tică a democraţiei parlamentare din România, din 1946, a livrat un diag­nostic fără drept de apel: "nu se poate susţine că în România, în perioada dintre cele două războaie mondiale a existat un autentic regim democratic". În astfel de circumstanţe istorice, mai degrabă defavorabile, democratizarea reală a României după căderea comunismului se anunţa un proces dificil. Am putea spune astăzi, privind retrospectiv evenimentele, că era un obiectiv imposibil. Căci, dacă politic şi înaintea Marelui Război şi în perioada interbelică democraţia fusese mimată, etalând în vitrină aşa zisa democraţie parlamentară, din punct de vedere societal, atitudinile democratice nu puteau fi la fel de uşor mimate. Aici era nevoie de o schimbare a sistemului de valori, ceea ce nu se poate realiza într-un timp istoric scurt şi în codiţii economice şi sociale vitrege.

În absenţa unei democratizări reale, spaţiul politic special amenajat pentru "expunerea" democraţiei poate fi foarte uşor convertit în contrariul său. Din levier al democraţiei, abuzul de parlamentarism poate alimenta derivele totalitare. Şi aşa s-a şi întâmplat în Romania interbelică, când dictatura lui Carol al II-lea a fost preambulul totalitarismului legionar transformat în dictatura antonesciană şi continuat de totalitarismul comunist. După ce trei generaţii au trăit doar în diferite forme de dictatură, democraţia părea, şi pare şi astăzi, la trei decenii de la căderea co­munismului, stranie.

Într-un context general, dar şi regional, defavorabil democraţiei, democraţia românească nu poate rezista fără sprijinul societăţii. După criza economică, tendinţa descrescătoare a democraţiei româneşti nu a mai putut fi oprită. În Indexul Democraţiei pe 2017, realizat de Economist Intelligence Unit, România avea deja cel mai mic scor de după 2006 încoace. De altfel, dacă înainte de 2010 ţara noastă se afla la 7,06 din 10 (unde 10 înseamnă democraţie integrală iar 1 autoritarism absolut), după acel an se situase pe o tendinţă descrescătoare, devenind o democraţie defectuoasă (flawed democracy) cu tendinţa de transformare într-un regim hibrid. În indexul celor de la Economist Intelligence Unit, un regim este integral democratic dacă se află între 8 şi 10, democraţia este defectuoasă între 6 şi 8, iar între 4 şi 6 deja regimul este unul hibrid. Ori, în 2017, România ajunge la 6,44, după ce în 2014 şi 2015 avusese 6,68, în 2016 - 6,62, iar în 2011, 2012 şi 2013 - 6,54. Ori, oricât de subiectivă ar fi o astfel de analiză, ea ia în considerare o serie de variabile instituţionale şi culturale care nu pot fi neglijate. Între ele, situaţia statului de drept şi a drepturilor omului, care este din ce în ce mai precară. De aceea, oricât se vor strădui liderii politici să prezinte străinătăţii democraţia din vitrină, acuzând de devianţă "statul paralel", opoziţia, pe Soros sau pe preşedinte, nu vor putea să mai ascundă că, de fapt, vitrina este goală.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Redau o postare facuta in presa locala, care se refera la urmarile telormanizarii tarii:

    Coruptia este principal amenintare la adresa sigurantei nationale a tarii! 

    Chereches, copilul asta mare si contradictoriu trebuie inteles. “N-are mama, n-are tata”, vorba vine, parca n-are nici sotie, dar pare a fi primar destoinic. Asa, feluritele ciudatenii din partea-i, cum ar fi aceea ca desi ia sute de milioane de la UE vrea sa se infrateasca cu Rusia, devin explicabile.  

    Daca te duci la Bucuresti si bati cu pumnu’n masa urlind: Mai porcilor, cum se face ca proiectului meu i-ati dat 50 de puncte cind aceluiasi proiect depus de Bacau i-ati dat 70 de puncte?, trebuie sa te simti umilit? Eu zic ca dimpotriva, trebuie sa te simti mindru ca bagi porcii acolo unde le este locul, la cotet. 

    Lasind gluma la o parte, constat ca, urmare a coruptiei generalizate din tara, cu focarul ei Bucuresti, un curent ciudat si rece zgribuleste Transilvania de la un capat la altul. S-a inceput timid cu "M-am săturat de România"! si s-a ajuns la “Revolta primarilor! În plin scandal la București, Transilvania își declară Autonomia pentru banii europeni! Primul pas, astăzi. „Este inadmisibil să am acces către șase capitale europene într-un timp mai scurt decât fac până la București, capitala României. 

    Bucureștiul este capitala scandalurilor: demiterea șefei DNA, modificări în cascadă a legilor Justiției, transformarea Președintelui în marionetă, Gabriela Firea fugind de pe Național Arena într-un cor de înjurături. 

    În acest timp, în Transilvania, primarii vor să muncească, să facă proiecte. Au înțeles că doar Oltenia și Teleormanul primesc bani de la buget așa că s-au concentrat pe fonduri europene. Dar nu le pot accesa din cauza scandalurilor de la București. 

    Acțiune în forță a Brașovului. La câteva zile după ce a semnat un parteneriat cu Bucureștiul și Constanța, primarul Scripcaru a convocat astăzi o întrunire cu primari din Transilvania pentru a UNIFICA regiunile de dezvoltare din zonă. Prin această unificare se dorește o negociere directă cu Uniunea Europeană a fondurilor europene fără implicarea Bucureștiului.”  

    Mai porcilor pesedei, sursa tuturor relelor, ia mai incetati voi sa aduceti nenorocirea peste tara! Ocupati-va voi de prosperitatea tari nu de a voastra, unu, doi, sau citi iti fi pe acolo. Daca nu incetati cu prostiile, reprezentantii curentului imposibil acum 100 de ani, care ravaseste in prezent Transilvania, va cauta “autonomia” la Viena, vorba destoinicului primar penal Chereches, iar daca nici acolo n-o vor gasi, o vor gasi poate la Budapesta. 

    Mai persedeilor, gata cu porcariile, lasati-l pe Dragnea in miinile curate ale Justitiei, ca-i groasa rau si se tot ingroasa! Nu inteleg ce mai asteptati de la sobolanul asta idiot, care da din colt in colt, incercind sa iasa dintr-o situatie imposibila, chiar daca da foc la tara. 

    N-as fi dat atentie prea mare subiectului, dar la o masa, cu mai multi romani verzi, unul ataca un subiect nou sub forma: Punem pariu ca in cel mult zece ani Transilvania va fi parte a unui stat federal sau chiar independenta?

    1. .... primarul Scripcaru a convocat astăzi o întrunire cu primari din Transilvania pentru a UNIFICA regiunile de dezvoltare din zonă. Prin această unificare se dorește o negociere directă cu Uniunea Europeană a fondurilor europene fără implicarea Bucureștiului.”  

      Exercitiiu de democratie; afirmarea autonomiei locale/zonale. 

      Deocamdata SCRIPCARU are PUSCARIE de facut, asa cum le sta bine fostilor pedelisti si basisti !

    Un stat coordonat prin intermediul instituțiilor militare, printre coordonați numărându-se și diverși profesori de la Ștefan Gheorghiu, nu poate fi unul democratic.Vitrina este plină de trese, fără valoare în ochii celor neînregimentați.

    Nu avem democrație, avem 42 de primari aleși democratic achitați definitiv la ICCJ intr-un dosar politic al DNA.

    Cand institutiile de forta sunt politizate, nu avem democratie. Iar cand Presedintele tarii nu aplica o decizie a CCR, se cheama ca iar nu avem democratie. 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb