Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu comentează, astăzi, într-un mesaj pe Facebook, măsurile luate în sistemul public - blocarea angajărilor, plafonarea indemnizaţiilor şi reducerea cheltuielilor, transmite news.ro.
În mesajul postat pe reţeaua de socializare, Vlad Voiculescu precizează: "Ştiţi filmele acelea de acţiune în care un personaj fuge de autorităţi şi, pentru a scăpa, distruge orice, aruncă oameni nevinovaţi în faţa maşinilor... orice doar pentru a scăpa? Preţul pe care îl pune personajul respectiv pe viaţa celorlalţi arată, cât se poate de clar, dacă avem de-a face cu un personaj pozitiv sau cu un bandit. Te prinzi uşor cum stă treaba, chiar dacă abia te-ai aşezat în faţa televizorului. Oare de ce înţeleg oamenii aşa de uşor când se uită la filme... dar în viaţa reală e aşa de greu?",
Totodată, fostul ministru face referire la consecinţele reformelor ce vor fi implementate anul acesta: "În 2018, pe lângă alte «revoluţii» care bulibăşesc salariile şi taxele ca nicicând, actorul nostru principal şi gaşca sa au mai decis câteva lucruri: angajări la stat blocate (trebuie să plece 2 oameni ca să poţi angaja unul), indemnizaţii plafonate, reducerea cheltuielilor publice cu 10%. Să vă spun eu cu subiect şi predicat ce înseamnă asta în spitalele României în care peste un sfert din posturi sunt neocupate, sporurile pentru anumite specialităţi sunt acum plafonate la 30% (noi abia le mărisem pentru arşi şi pentru oncologie, de pildă), cele mai multe spitale deja nu aveau bani de curăţenie, mâncare pentru pacienţi, medicamente şi altele? Astea toate înseamnă sute şi mii de oameni care îşi vor pierde viaţa în spitale, oameni buni".
În încheierea mesajului, Vlad Voiculescu invocă o diversiune: "Merită atâţia oameni să moară în spitale pentru ca domnul Dragnea şi gaşca dânsului să scape de puşcărie?".
Actul normativ la care face referire fostul ministru al Sănătăţii este Ordonanţa de Urgenţă Nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
Printre termenele prorogate se numără alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare, alocarea de tichete cadou, premii, indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.
De asemenea, se eşalonează pe cinci ani plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice.