VOCI De la celular la telefon mobil: cinci paşi simpli pentru siguranţa telefonului tău

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Companii / 1 august 2017

De la celular la telefon mobil: cinci paşi simpli pentru siguranţa telefonului tău

Accesul unui hacker la datele tale personale, fie parola de Facebook sau accesul în pozele făcute cu telefonul, reprezintă principalul pericol al erei actuale, în care telefoanele mobile nu mai sunt celularele de acum 20 de ani. Telefonul mobil sau smartphone-ul conţin acum datele tale personale, pentru care alţii sunt dornici să plătească. Dar nu vorbim aici despre un fictiv Andrei Popescu, cetăţean român, pe care un grup de hackeri doreşte să-l ruşineze personal pe internet pentru pozele din telefonul său. De cele mai multe ori, în "universul" actual, datele sunt vândute şi cumpărate en-gros, pentru mii de Andrei, la preţuri din ce în ce mai mici. Serverele marilor firme de servicii internaute sunt constant "testate", în combinaţii complexe de acces la date sau în atacuri făcute cu forţă brută.

Un telefon pierdut, care este nesecurizat, poate însemna acces la o sumedenie de informaţii personale ale utilizatorului, multe dintre ele fiind accesate prin reţeaua de conturi interconectate. Accesul pe piaţa neagră pentru un cont de Facebook pe care un grup terorist ar putea publica mesaje politice sau accesul la datele complete ale unui card personal de credit se vând cu mult mai puţini bani decât valorează ele pentru victimă. Elementele unei identităţi furate se vând şi cu 20 de euro, pe Dark Web, partea ascunsă a internetului, unde astfel de tranzacţii sunt făcute. Cât valorează identitatea ta, atunci când afli că au fost cumpărate arme în Belgia cu cardul tău de credit?

Nu trebuie, însă, să picăm în paranoia celeilalte extreme. Nu trebuie să tratăm mobilul personal ca pe un "burner phone", expresia în engleză pentru un telefon care poate fi oricând aruncat şi în care nu introducem niciun fel de date personale, tocmai pentru că putem fi urmăriţi, pe baza lor. Conturile de Google sau de Apple oferă servicii utile, chiar dacă datele noastre agregate sunt folosite, apoi, în scopuri de marketing. Este vorba aici de nuanţe, în măsura în care, dacă nu exagerăm cu multitudinea de date personale pe care le postăm pe internet, nici nu avem motive majore de îngrijorare cu privire la ce date pot fi, potenţial, folosite sau vândute.

Paşii de mai jos conţin sfaturi de bun simţ, dar care ne protejează de furtul de date personale într-o bună măsură. Se adresează utilizatorilor generali, nu specialiştilor.

1. Instalează numai aplicaţii din surse sigure, care au primit note mari de la utilizatori. Jocurile de mobil, mai ales, care cer conectarea la conturile sociale şi pos-tarea de statusuri pentru diferite beneficii, ar trebui tratate cu mai multă atenţie. Majoritatea aplicaţiilor care se conectează la mediile sociale cer date de bază, precum cele deja publice pe Facebook, spre exemplu. Cele care şi postează pentru noi pe Facebook au acces mai adânc şi, deci, pot transmite mai departe datele noastre. În setările telefonului, la capitolul Aplicaţii, putem vedea şi schimba permisiunile aferente.

2. Asigură-te de o comunicare securizată cu computerul. Unele aplicaţii de mobil sincronizează datele şi pe computer. Nu vorbim aici doar de cele din universurile producătorilor de soft, cum ar fi Google sau Apple, dar şi de aplicaţii precum Pushbullet, care preiau notificările de pe telefon şi le copiază pe desktop. Aplicaţia este extrem de utilă, dar trebuie securizată, din opţiuni, cu o parolă. Alte aplicaţii, precum Whatsapp Web, folosesc "end-to-end encryption" sau criptarea completă a datelor. Este util să ne aruncăm o privire în setările oricărui program de telefon, înainte să acceptăm conectarea la calculator.

3. Salvează-ţi datele prin backup. Chiar dacă ne-am obişnuit ca, odată ce introducem datele de logare la universurile Google sau Apple pe un telefon nou, să revedem în scurt timp lista de contacte, putem copia cu totul aplicaţiile din vechiul telefon. Dacă-l pierdem sau ne este furat, însă, Google Backup and Sync (sau Google Drive), spre exemplu, salvea-ză locaţiile cu imagini, documente şi muzică nu doar de pe mobil, dar, mai nou şi de pe computer. Este o soluţie simplă, în cazul unei probleme cu telefonul. iCloud pentru iPhone face acelaşi lucru. Aplicaţiile sunt importante, mai ales pentru pozele făcute, de-a lungul timpului. Altfel, cel puţin la Android, adică marea masă de telefoane mobile, aplicaţii precum Helium sunt extrem de utile pentru a salva datele programelor instalate în telefon.

4. Schimbă-ţi şi securizează-ţi parolele. Majoritatea oamenilor îşi pun aceeaşi parolă sau variante ale ei pe majoritatea conturilor, de la Google la reţeaua wireless. Aplicaţii precum Dashlane sau LastPass le salvează, îţi sugerează altele mai complexe şi iţi ţin datele în siguranţă, pe servere securizate. haiSteaua123 nu este o parolă bună. O parolă bună este e2uz.RVRJEh3@@QP. Trebuie să reţii doar o singură parolă, de acces în Dashlane, iar în rest, cu aplicaţii de mobil şi de desktop, aplicaţia introduce pentru tine toate datele, parolele, inclusiv cele ale cardurilor pentru cumpărături online.

5. Instalează un program antivirus. Practic oricare dintre programele antivirus de pe calculator şi cunos-cute pe piaţă (Avira, Avast, Bitdefender etc.) au variante pentru telefonul mobil. De notat este că nu toate sunt gratuite, dar că merită o sumă modică, anuală (circa 40-60 de lei) pentru o licenţă. Aplicaţiile aferente nu doar protejează telefonul sau datele, dar pot şi şterge datele de pe el, în cazul pierderii, monitorizează reţelele wireless la care ne conectăm etc. O aplicaţie antivirus este obligatorie.

Nota bene: nu toate serviciile gratuite oferă şi cel mai înalt nivel de siguranţă. Sume anuale relativ mici, pentru abonamentele la diferite servicii precum cele de salvare a parolelor sau la un antivirus, oferă protecţie mai mare decât alternativele lor gratuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb