VOCI Numai la SIF-uri se cere bună reputaţie?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2015

Numai la SIF-uri se cere bună reputaţie?

În urma intensificării activităţii procurorilor, au fost incriminaţi şi unii administratori de la SIF-uri. Pentru proastă reputaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras avizul pentru Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, de la SIF1 Banat-Crişana, şi pentru Andrei Hrebenciuc de la SIF2 Moldova, şi a dispus convocarea AGA pentru înlocuirea lor. Acestea au avut deja loc. La SIF Moldova, s-a ales înlocuitorul, în timp ce, la Arad, numai un loc din patru a fost ocupat, ceilalţi candidaţi neîntrunind numărul de voturi necesar. Aici, problema se va putea rezolva la adunarea generală ordinară pentru aprobarea bilanţurilor.

Arestările cerute de procurori şi dispuse de către instanţe au creat o problemă şi la Biofarm, societate listată la bursă, unde, la un moment dat, trei din cinci administratori erau arestaţi preventiv. Andrei Hrebenciuc este în arest la domiciliu, iar Bîlteanu şi Lakis încă sunt arestaţi. Întrebarea mea este: mai pot aceştia să ocupe funcţia de administratori la Biofarm? Cine are căderea să rezolve problema? Timp de două luni, cât Hrebenciuc junior a fost arestat, la Biofarm nu au fost întrunite condiţiile pentru întrunirea CA. ASF nu se bagă în chestiune, deşi ar trebui să o facă. Oare buna reputaţie trebuie să existe numai la administratorii SIF-urilor sau la toate societăţile listate la Bursă? Ce părere au însă acţionarii despre cine le administrează averea? Conform legii 10 /1990 modificată şi republicată, acţionarul care a propus un administrator într-o societate comercială are dreptul să ceară adunării generale înlocuirea acestuia. Cu alte cuvinte, SIF2 Moldova ar trebui să ceară revocarea lui Andrei Hrebenciuc, iar SIF Banat-Crişana a lui Dragoş Bîlteanu şi a lui Lakis Najib. Ca să nu mai spun că şi reprezentantul SIF4 Muntenia, Gabriel Filimon, este sub control judiciar. Am înţeles că CA de la Biofarm funcţionează cu ajutorul votului electronic al lui Andrei Hrebenciuc, arestat la domiciliu.

Rezolvarea acestei probleme nu este în sarcina directorului general Danuţ Vasile, deşi are şi funcţia de administrator şi preşedinte CA. El se ocupă de făcut pastile, de vânzarea lor şi de făcut profit pentru acţionari, iar rezultatele Biofarm sunt în creştere.

Când administratorii (reprezentanţi ai SIF-urilor) au hotărât peste capul său şi au decis investirea a peste 44 milioane lei în acţiuni la bursă - la maximul istoric al preţurilor -, Biofarm a pierdut 34,5 milioane lei, după căderea bursei, şi a fost nevoie de doi-trei ani pentru recuperarea pierderii.

SIF-urile acţionare ar trebui să dea dovadă de responsabilitate faţă de propriii acţionari, dar şi faţă de ceilalţi acţionari ai Biofarm, şi să ceară, la prima adunare generală pentru aprobarea bilanţului, şi revocarea administratorilor care nu-şi mai merită locul şi alegerera altora, care să fie şi competenţi, şi cu onoarea neştirbită.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Articolul acesta o sa-i aduca lui Iordache o punga de pastile in plus la AGA de la Biofarm, cateva injuraturi printre dinti, de la SIF-uri.

    Ce tot spui tu acolo... ca SIF-urile sa-si retraga candidatii de la BIO...ha! ha! ha! ...ce gluma buna adica SIF4 sa apuna ca Filimon nu mai e bun de administrator la BIO dar e bun de director la SIF4; ca SIF 1 sa spuna ca Balteanu si Lakis nu sunt buni de administratori la BIO fiindca sunt arestati si Ceocea sa spuna ca Hrebenciuc nu este bun de administrator la BIO.... ce glume poti sa faci joia stimabile.

    Cred ca nici repunerea pe tapet a problemei conditiilor de onorabilitate - prevazute pentru SIF-uri - ca o chestiune specifica unei categorii restranse de emitenti nu este facuta in cel mai bun moment in conditiile in care se incearca de mai bine de 2 ani eliminarea lor ca obligatie pentru administratorii de la SIF-uri.  

    Tot respectul pentru domnul Iordache ! Urmaresc de fiecare data cu mare interes opiniile dumneavoastra.

    1. Asa de jos ai ajuns...sa-ti postezi singur mesaje de apreciere....???!!!!

    In momentul de fata Dragos Bilteanu, Najib El Lakis si Andrei Hrebenciuc sunt persoane fizice, suspectate de fraude masive si nu mai au nici o calitate in SIF2 si SIF1. Cu toate acestea ridica lunar o suma frumisica in calitate de administratori si "reprezinta" SIF-urile in emitenti listati pe BVB. Ce sa mai zica investitorii cand aud ca majoritatea administratorilor de la BIOFARM, de exemplu sunt in arest?

    In mintea celor de la SIF1, SIF2 si mai ales SIF4 situatia confera o incredere beton investitorilor. 

    Societatea SIVECO in care arestata Socol avea calitatea atat de proprietar cat si de administrator, aceasta a fost suspendata pe perioada cercetarii, dar la BIOFARM si VRANCART acest lucru este imposibil. 

    Oare cine se face raspunzator la SIF-uri pentru nesimtirea imensa cu care sunt pastrate aceste persomaje toxice in administratiile companiilor din portofoliu?  

    Oricum cu puscariabili in CA orice operatiune este permisa, ca nu-i asa, toti erau in cunostinta de cauza ca potentialul de hotie este maxim.  

    Alo, dr. Ing. Ec. Ceocea, alo Porumb, alo Dumitru, alo Ursache, alo Negritoiule se aude? Voi chiar nu stiti altceva decat sa promovati hotii si hotia, si sa-i si remunerati regeste pentru asta?

    1. Cine e porumb? Luzarul de la 4? Ala vrea pastile gratis.bio

    Filimon marime etalon. :)))))) la sifoane e japca din buzunar privat de cind au fost infiintate. Scrieti in engleza pentru prosti de afara. noi nu mai punem botul la mangleala

    Acest director mizer (danut vasile- ce nume de prost), pupincurist declarat al lui balteanu, lakis , etc, a ajuns atat de jos incat plateste astfel de articole ca sa se bage-n seama. Sa ti fie rusine danut

    1. e o nebunie.danut vasile e director de vreo 15 ani cu rezultate f.bune.bilteanu si ai lor au venit acum 2 ani.daca numele parintilor tai ar fi fost [...] ce vina ai fi avut dumneata.

    Buna gluma, oare cei care "faca aranjamentele, cartile pe bursa" stiu ce e aia "reputiatie" ?, buna gluma, BVB este un joc tip "bambilici", stiti voi, azi dai tu un procent in plus si eu in minus, si maine invers sa "fim chit", stiti cum circula vestile prin popor despre unele "mari magazine", saptamana trecuta au avut "aia" pretul asta, si astialalti pretul mai mare, saptamana asta au inversat sa fie achit, adica, au facut aranjamentele "intre ei sa fie amandoi in castig, "cumparatorii" ???, ce gluma, plebe proasta. chiar "daca afla" , cine-i baga in seama ?!", ce e aia reputatie, ce gluma, in Romania ... asta-i chiar o "gluma".

    Pe cand DNA va ancheta la SIF3 activitatea conducerii care isi acorda singura salariii inimaginabile.ASF ce asteapta?

    Iordache citi ani ai tata de asociezi cuvintele reputatie si sif? nu ai nimic in comun cu piata de capital, corect?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb