Preţul petrolului brut a scăzut cu aproximativ 9% marţi, pe pieţele externe, înregistrând cel mai important declin zilnic din martie până în prezent, pe fondul sporirii temerilor legate de riscul unei recesiuni globale şi de efectul noilor restricţii din China, care ar putea reduce semnificativ cererea.
Amintim că autorităţile din China încearcă să oprească noi focare de Covid-19 care au apărut în mai multe regiuni şi oraşe, inclusiv în Shanghai, unde abia fusese ridicat în urmă cu o lună un lockdown sever. Potrivit Reuters, la nivel naţional (în China) au fost raportate doar 353 de cazuri de Covid, însă autorităţile impun din nou restricţii dure, de teama unei creşteri necontrolate a numărului de îmbolnăviri.
Marţi, cotaţia barilului de petrol american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna august a scăzut cu 8,93 dolari, la 99,50 dolari, în timp ce preţul barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a coborât cu 10,73 dolari, la 102,77 dolari. Ambele cotaţii au înregistrat cel mai sever declin procentual zilnic din 9 martie până acum.
În prima parte a zilei de ieri, preţul futures al barilului de petrol Brent a urcat cu 1,7% la ICE Futures Europe, atingând 104,53 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului WTI a crescut cu 1%, la 100,50 dolari barilul la ora locală 08.49. Mai târziu, la ora 10.01, cotaţia petrolului WTI a coborât cu 1,4%, la 98,07 dolari/baril, cea a ţiţeiului Brent - cu 1,2%, la 101,65 dolari.
Robert Yawger, director în cadrul Mizuho Bank din Japonia, spune, referindu-se la declinul de marţi: "Singurul mod în care putem explica această scădere este teama de recesiune. Simţim presiunea".
Tot marţi au scăzut şi cotaţiile gazelor naturale, însă ieri au revenit pe creştere. Andy Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates, afirmă: "Situaţia de pe piaţa materiilor prime poate fi destul de nemiloasă în caz de recesiune, iar oferta este mai ridicată decât cererea".
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 155 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a coborât la 153 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 16.00 atingea 169,8 euro.
Ieri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia.
Domnia sa a declarat că, la jumătatea lunii iulie, Comisia de la Bruxelles intenţionează să anunţe planuri de urgenţă pentru asigurarea transportului gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
Ursula von der Leyen a informat Parlamentul European cu privire la progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia. Oficialul european, care pledează pentru tranziţia Uniunii către energia regenerabilă, a amintit că lupta continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, care "foloseşte energia ca pe o armă".
Menţionăm că, ieri, Guvernul de la Viena a informat că Austria exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach, deoarece în mod sistematic grupul rus nu a umplut partea sa din această capacitate.
"În cazul în care clienţii nu depozitează gaze, capacitatea trebuie transferată altora", a afirmat ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, adăugând: "Este o infrastructură critică. Avem nevoie de ea acum, în această perioadă de criză. Asta este exact ce se întâmplă acum în cazul Gazprom, cu facilitatea sa de stocare Haidach". Potrivit lui Gewessler, Autoritatea de reglementare a gazelor e-Control a început procesul excluderii companiei ruseşti.
Ca să atingă obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz cât să genereze 368 de GWh, parametru care a scăzut sub 100 GWh în unele intervale de timp, săptămâna trecută.
Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră via Rusia, trebuie să-şi oprească activitatea pentru 30 de zile, potrivit deciziei unui tribunal rusesc, dar cu toate acestea sursele susţin că exporturile de ţiţei continuă, transmite Reuters.
CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol adăugând că consorţiul, din care fac parte şi giganţii americani Chevron şi Exxon, trebuie să respecte decizia de marţi a tribunalului, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, două surse apropiate operaţiunilor terminalului au declarat pentru Reuters că exporturile de la terminalul CPC din Marea Neagră continuau ieri dimineaţă. Alte trei surse din industria petrolieră au precizat că livrările de petrol de la câmpurile petrolifere către conducta CPC nu erau întrerupte ieri dimineaţă.
Orice perturbare majoră a operaţiunilor oleoductului CPC ar pune noi presiuni pe piaţa petrolieră mondială.
Caspian Pipeline Consortium a informat că a formulat un recurs la tribunalul din oraşul rus Novorossiisk prin care cere ca punerea în aplicare a deciziei anterioare să fie suspendată, în ideea de a evita o oprire care ar avea consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.
------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,03%, la 1.764,40 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.54, cea spot - cu 0,2%, la 1.767.50 dolari/uncie.
------------------
Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 3,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 8,32 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 0,8%, la 5,83 dolari/buşel.
------------------
Producătorul suedez de camioane AB Volvo a început să concedieze o parte din personalul său rus şi să îşi reducă operaţiunile din Rusia, dar nu a luat decizia de a părăsi această ţară în totalitate, transmite Reuters.
Compania a suspendat în februarie toate vânzările, serviciile şi producţia din Rusia, care anul trecut au reprezentat aproximativ 3% din vânzările nete ale grupului, conform news.ro.
"În situaţia actuală, nu este posibil pentru noi să desfăşurăm operaţiuni în Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al companiei, adăugând: "Aşadar, am luat decizia să ne adaptăm prin reducerea operaţiunilor noastre în ţară şi să începem să reducem numărul de personal".
Sediul de producţie al companiei din Kaluga, lângă Moscova, va continua să existe. Fabrica are 600 de angajaţi şi poate produce 15.000 de vehicule pe an.
------------------
Premierul de la Kiev, Denis Şmihal, a anunţat că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), conform dpa.
"Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării", a spus Şmihal, adăugând: "Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi vrea să devină membru al acesteia cât mai curând posibil".