Ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că statul român va intra în posesia definitivă a Castelului Peleş prin cedarea acestuia de către Casa Regală a României contra sumei de 30 milioane euro, imediat după retrocedare.
Potrivit unei propuneri ("aranjament, tranzacţie") primite de Guvernul României din partea Casei Regale, statului român ar urma să-i fie cedat Castelul Peleş cu bunuri mobile şi imobile. Tranzacţia vizează momentul imediat de după retrocedare.
În cazul Pelişorului, Adrian Iorgulescu a menţionat că aces-ta va rămâne muzeu, res-pectând dorinţa Casei Regale ca obiectivul să devină sediul acesteia, "Cetatea de Scaun" cum a numit-o ministrul. "Vom conveni care spaţii anume din Pelişor vor fi ale Casei Regale, restul rămânând în circuitul muzeal", a spus ministrul culturii şi cultelor.
De asemenea, în contra aceleiaşi sume, Casa Regală cedează statului român Castelul Foişor în întregime. Acesta, care aparţine RAPPS-ului şi nu MCC, va fi folosit, ca şi până acum, pentru vizite oficiale sau alte activităţi ale statului, a spus minis-trul. Urmează, totodată, să fie retrocedate familiei regale, în natură, vilele "Ceramica" şi "Stăvilar". Aranjamentul mai prevede stabilirea statutului Palatului Elisabeta, Casa Regală dorind ca acesta să fie trans-format într-un Muzeu al istoriei regalităţii româneşti.
Ministrul Iorgulescu a precizat că a fost desemnat de premierul Călin Popescu-Tăriceanu ca împreună cu ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu să se ocupe "într-o manieră serioasă" de acest acord.
"Există bani", a spus Iorgules-cu, precizând că "modalitatea primirii sumei de către Casa Regală a României va trebui reglementată, poate, nu în 30 de zile de la semnarea acordului, cum doreşte aceasta, ci, probabil, în două-trei tranşe, aceasta fiind însă problema Ministerului Finanţelor".
Adrian Iorgulescu a subliniat că ministerul pe care-l reprezintă este interesat de caracterul de muzeu al Peleşului şi Pelişorului.
Un proiect de lege din anul 2005, respins de Curtea Constituţională, prevedea cedarea de către statul român de Casa Regală a României a proprietăţilor domeniului Pelişor contra sumei de 30 milioane de euro.
În ultima perioadă au avut loc dese discuţii şi dispute între MCC şi avocaţii Casei Regale în privinţa amănuntelor, detaliilor notariale ale retrocedării Pele-şului, care, potrivit ministrului culturii şi cultelor, nu au afectat discuţiile referitoare la retrocedare.
Statul român a retrocedat la finele anului trecut Muzeul Bruckental din Sibiu, Bisericii Evanghelice, printr-un acord care dă posibilitatea perpetuării activităţii muzeale a acestuia "pentru totdeauna". De asemenea, MCC a stabilit un acord cu reprezentanţii familiei de Habsburg în privinţa retrocedării Castelului Bran, acesta urmând să rămână muzeu timp de trei ani.