Actualizare 15:22 Aceştia vor continua negocierile săptămâna viitoare la Ministerul Transporturilor
Echipele de negociere între sindicatul şi patronatul din cadrul ROMATSA se vor întâlni şi săptămâna viitoare la sediul Ministerului Transporturilor pentru o altă rundă de negocieri privind revendicările sindicaliştilor, arată un comunicat emis de Minister.
"În cadrul întâlnirii au fost discutate punctele de pe lista de revendicări înaintate de sindicat. În urma discuţiilor, s-a ajuns la puncte de vedere comune asupra unora dintre revenidcări, asupra celorlalte s-a convenit cu privire la realizarea unor analize suplimentare" a anunţat Ministerul Transporturilor.
(A.C.)
-----------
Sindicaliştii de la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) ameninţă cu greva generală şi vor demisia sau demiterea conducerii actuale a regiei, acuzând că aceasta doreşte distrugerea instituţiei şi interzicerea dreptului legal la grevă pe care îl au controlorii de trafic aerian.
Ieri a avut loc ultima întâlnire dintre patronat şi sindicate, mediată de reprezentanţii ministerului de resort, în cadrul căreia s-au discutat toate cele 14 revendicări ale sindicaliştilor, patru puncte fiind, în principiu, aproape de rezolvare, potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache.
Acesta a declarat, citat de Agerpres: "La prima rundă de negocieri, am discutat toate cele 14 puncte. Am plecat acasă cu un gentleman agreement că, în principiu, patru puncte până a doua zi vor fi rezolvate - ne-am dat şi noi acordul, şi patronatul - urmând ca, primind documentele pe care nu ni le-a dat niciodată (n.r. patronatul) să pregătim materialele pentru întâlnirea de astăzi (n.r. ieri) pe următoarele 8 puncte. Însă, ne-am blocat total. Pe acei generali nu îi interesează nimic. Nu am reuşit să facem nimic, pentru că dânşii se cred într-o unitate militară: sunt generali şi secretizează documentele. Au secretizat statul de funcţii şi nu vor să ni-l pună la dispoziţie decât ca document secret. Dânşii trăiesc în armată, chiar dacă sunt pensionari, foşti militari. Nu vor să ne dea acest document decât în condiţiile lor. Am vorbit la telefon cu domnul ministru, i-am explicat despre ce este vorba. Din punctul nostru de vedere este exclus, în acest moment, să continuăm aşa. Nu există nicio posibilitate, în opinia noastră, să mergem mai departe, împreună, pe acest drum cu aceşti domni generali. Cerem demilitarizarea ROMATSA, nu se mai poate continua în actualele condiţii. Cerem demisia sau demiterea actualei conduceri a ROMATSA".
Liderul sindical susţine că actuala conducere vrea să distrugă regia, în loc să încerce să stingă conflictul,
O nouă rundă de discuţii între reprezentanţii ROMATSA şi conducerea Ministerului Transporturilor a avut loc ieri, la sediul MT, în condiţiile în care la ultima întâlnire dintre cele două părţi nu au fost soluţionate toate solicitările controlorilor de trafic. Echipele de negociere de la ROMATSA s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii MT, iar Iulian Matache, actualmente ministru al Transporturilor, fost secretar de stat în MT, a solicitat puncte de vedere ambelor părţi implicate în conflict. Controlorii de trafic aerian au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 şi 13,00, cauzele fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor.
Acestea vizează protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, precum şi drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării.
În contextul grevei de avertisment de săptămâna trecută, preşedintele Consiliului de Administraţie al ROMATSA, Marcel Pârvu, şi-a dat demisia din această funcţie, după cum a anunţat directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu. Potrivit sursei citate, neîncasările ROMATSA din cauza grevei de avertisment au fost calculate la 250.000 euro, sumă la care s-ar putea adăuga, ulterior, anumite solicitări din partea celor afectaţi, respectiv aeroporturi, companii aeriene şi pasageri.