Autorităţile române au adresat tuturor companiilor auto din Germania invitaţia să investească în România, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care l-a însoţit într-o vizită în Germania, la sfârşitul săptămânii trecute, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul MEF a afirmat că rezultatele au fost spectaculoase, dar nu a precizat dacă producătorul auto Daimler AG a ales România pentru investiţia pe care intenţionează să o realizeze în Europa de Est. Concernul german Daimler AG va anunţa în luna mai dacă va alege sau nu România pentru construcţia viitoarei uzine auto Mercedes, a declarat recent omul de afaceri Ion Ţiriac, care a afirmat că România "este în cărţi".
Constructorul auto german Daimler AG analizează posibilitatea construirii unei noi uzine de asamblare în Europa de Est, în Polonia sau în România, anunţa la începutul acestui an "Automobilwoche", care cita mai multe surse din interiorul companiei. Potrivit publicaţiei, citate de Rompres, la viitoarea uzină din Europa de Est ar urma să fie construite noile modele din seriile A şi B, începând din anul 2011. În luna octombrie 2007, constructorul auto german şi-a schimbat denumirea din DaimlerChrysler în Daimler AG, după ce grupul auto german şi-a vândut pachetul majoritar pe care îl deţinea la Chrysler, cel de al treilea constructor auto american, către fondul de investiţii Cerberus. În plus, principala divizie a grupului auto german şi-a schimbat denumirea din Mercedes Car Group în Mercedes-Benz Cars. Această divizie include mărcile de autoturisme Mercedes-Benz, Smart şi Maybach.
Vosganian a mai spus că, în prezent, în România îşi desfăşoară activitatea 26.000 de firme cu capital italian şi 16.000 de firme cu capital german, care au investiţiile concentrate în special în Ardeal, dar se pregătesc "să treacă Carpaţii", spre Moldova şi Bărăgan, pentru a valorifica "rezervorul" de forţă de muncă.