Vosganian: "Băncile nu vor să mai finanţeze Oltchim"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2013

Vosganian: "Băncile nu vor să mai finanţeze Oltchim"

Comisia Europeană nu a dat autorităţilor speranţe că va aviza ajutorul de stat

Ministerul Economiei încearcă să aplice un alt sistem de finanţare

Problema Oltchim este pe punctul de a exploda în faţa autorităţilor, care nu au înregistrat rezultate cu planul de repornire al combinatului - obţinerea unui împrumut de minim 10 milioane de euro de la băncile creditoare şi obţinerea avizului Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare de circa 20 milioane euro.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA: "Băncile creditoa-re nu mai vor să vină cu noi finanţări pentru Oltchim. BCR şi-a depăşit expunerea pe Oltchim, iar dacă CEC-ul acordă aceas-tă finanţare se interpretează ca ajutor de stat. Traderii vor să lucreze în continuare cu Oltchim, dar nu vor să facă plăţi în avans. Trebuie să găsim o altă soluţie de finanţare pentru Oltchim. Este vorba de factoring".

Contractul de factoring este un contract comercial de creditare, la care participă o societate specializată (societate bancară sau o instituţie financiară specializată) în încasarea de facturi şi o societate comercială furnizoare de produse sau servicii. Societatea furnizoare urmăreşte să-şi încaseze preţul facturilor înainte de termenul de scadenţă, iar factorul (societatea specializată în încasarea de facturi) urmăreşte să obţină un beneficiu, de regulă un anumit procent din facturile pe care le decontea-ză în avans.

Domnul ministru Vosganian ne-a precizat că, la nivel tehnic, Comisia Europeană i-a dat puţine speranţe că va aviza ajutorul de stat pentru Oltchim: "Tehnicienii Comisiei consideră că AVAS şi Electrica nu s-au comportat ca orice alt creditor şi că au acordat ajutor de stat pentru Oltchim. Urmează să continuăm discuţiile".

Surse apropiate acestor discuţii de la Bruxelles sus-ţin că reprezentanţii Comisiei au cerut autorităţilor să vină cu un plan de afaceri pentru Oltchim din care să reiasă că aportul de capital de la stat va conduce la redresarea combinatului şi că statul va recupera aceşti bani. Aceleaşi surse susţin că reprezentanţii Comisiei Europene nu au primit de la Ministerul Economiei aceste informaţii.

Varujan Vosganian ne-a spus că cei de la Comisie nu au solicitat un plan de eficientizare al combinatului şi că problema este că AVAS şi Electrica SA (care au creditat Oltchim cu 450 milioane euro) nu au trecut tes-tul investitorului privat.

În jur de 1.000 de salariaţi protes-tează violent de trei zile acuzând autorităţile şi administratorii combinatului că nu vin cu soluţii concrete pentru combinatul vâlcean. Ei cer plata salariilor restante, cer plata de salarii compensatorii în caz de dis-ponibilizări şi vor să ştie dacă sunt şanse ca Oltchim să funcţioneze.

Ieri, ministrul Economiei, Varujan Vos-ganian, a declarat: "Avem nevoie de bani pentru energie electrică, pentru utilităţi, asta încercăm să facem acum, dar probabil că unii dintre liderii de sindicat - care ne cer cu insis-tenţă întoarcerea domnului Constantin Roibu (fostul director general), ca să vedeţi şi imboldul acestor mişcări de protest - probabil că ei vor să păs-treze o situaţie de acest gen, care nu este benefică dialogului. Chiar şi aşa, noi păstrăm dialogul, mâine (astăzi) le vom prezenta tot programul nostru, care sper să ajute la menţinerea unei capacităţi de muncă de peste 50%, adică o nouă dublare a capacităţii".

Ministrul Economiei susţine că FMI a spus răspicat că Oltchimul trebuie închis, iar Comisia Europeană a spus că acest combinat este o gaură neagră în care statul nu ar trebui să mai investească. "Comisia Europeană ne-a scris că Oltchim are o istorie negativă cum nu au mai întâlnit niciodată într-o dezbatere privind ajutoarele de stat", a menţionat domnia sa.

Ministrul Economiei a precizat, în repetate rânduri, că se încăpăţânează să salveze ce se mai poate din Oltchim pentru că lichidarea combinatului este mai scumpă decât eforturile de restructurare şi menţinere a unor locuri de muncă. Potrivit Minis-terului Economiei, de soarta Oltchim depinde economia a două judeţe şi foarte multe companii precum CET Govora, Uzinele Sodice Govora şi Salrom. Închiderea combinatului înseamnă şi asumarea unor obligaţii de mediu costisitoare pentru ecologizare, costuri care nu pot fi acoperite de vânzarea activelor (unele studii indică obţinerea a maxim 60-80 milioane euro din vânzarea la fier vechi).

Ieri, Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat că dacă protestatarii de la combinat mai stau în stradă, atunci societatea nu mai produce nimic şi sacrifică şi furnizorii la plată. Oltchim trebuie să-şi plătească furnizorii imediat, altfel, de luni, se închide. Domnia sa a spus că în cazul în care oamenii se întorc la lucru, fabrica mai capătă o perioadă de respiro, timp în care să se poată pune în aplicare planul de reorganizare.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Daca nu e a lui Roibu, atunci sa nu fie a nimanui ! Vedem aceasta mentalitate la politistul care, decat sa fie parasit, si-a impuscat iubita si s-a sinucis. O vedem si la Roibu si Diculoiu, care nu sunt nimic dpdv profesional si care au nevoia vitala de a accede la arhivele Oltchim. Sau macar sa le vada inundate, incendiate …

    Este adevarat ca din inchiderea combinatului, statul va pierde o data in plus. Ecologizarea costa de cateva ori mai mult decat s-ar incasa din taiere. La fel de adevarat este ca Roibu decreteaza peste tot ca nimeni nu poate reporni Oltchim in afara de el, dar nici el nu poate - pentru ca nu mai are acces la banii din bugetul statului - si nici nu il intereseaza decat sa ajunga la arhiva. Si-atunci … singura solutie pentru Roibu este haosul, dezastrul, anarhia. Oamenii din strada castigau putin, intr-adevar. Dar salariul mediu era de 4000 lei. Cautati unde sunt salariile mari. Scadeti-le. Puteti reduce fondul de salarii de la 3,2 milioane EUR/luna la 2 milioane si taind din salariile nejustificat de mari. Nu se mai pot plati salarii pentru realizarea de pierderi si datorii. Au fost 3-4 ani in care asta s-a intamplat, e destul, toata lumea stia ca nu va putea dura la nesfarsit. L-au crezut pe Roibu ca va mai fura 40 milioane EUR de la 4 milioane salariati din 41 judete si ca le mai da lor o data 10 milioane pe salarii ca sa poata el sa fure 30 pe contracte. Nu mai merge. Bravo Vosganian, bravo Piperea ! 

    1. Mai bine ai gindi inainte de a scrie ...Esti jalnic...Sa le adresezi un"Bravo" lui Piperea si Vosganian ca inchid o fabrica...

      Domnilor, ce-i cereti lui vosganian si piperea? sa salveze ce era mort demult? nu au cum.

    de fapt asta se urmareste,dezintegrarea oltchim care nu va fi rentabil in aceste conditii,pornirea rafinariei arpechim este esentiala in acest lant productiv,ecologizarea zonei rafinariei arpechim costa4-500 mil de euro din banii contribuabilului. ce face marele piperea care avea solutii la toate problemele din lume,este un mincinos care se joaca cu soarta oamenilor de la pitesti si valcea care sant ff buni specialisti,care au produs plus valoare si cu mari riscuri. peste tot in lume rafinorii si petrochimistii sant platiti cel mai bine,daca noi vrem salarii mari si f mari in politie si justitie care stim cu totii ce treaba fac,ne meritam soarta. ce face ponta care salva oltchimul dar nu il lasa basescu si udrea,nimic nu se pricepe la nimic ,oameni buni,a angajat o armata de grefieri si consilieri unguri si americani ,pe banii nostri oameni buni,acolo se duc banii. oltchim si arpechim au produs si pot produce plus valoare pt aceasta tara

    1. Domnule Vosganian de ce nu spui nimic despre intentiile firmei X care vrea sa vina cu cca 45 mil.E Pentru repornire , dar pentru faptul ca sinteti ambitiosi si plini de bune intentii , va prevalati de numele lui Roibu , implicindu-l in aceasta afacere si doriti sa inchideti totul pentru ca nu sinteti in stare de nimic , de nimic. As vreasa vad ceva bun iesit din miinile acestei guvernari dar stam cu ochii in soare..Faceti abstractie de Roibu , sinteti obsedati de el , va e frica de el , ce va retine in afara de lipsa de vointa ?

      care-i dom'le firma aia care vrea sa bage 45 mil euro in gaura de la oltchim? habar nu ai ce vorbesti!

      dar ce banci ar fi dat bani unui astel de combinat in 2011..3000mil E....practic astia sunt banii care s-au "sifonat"....parca brd si transilv. astea sunt ca si in INSOLVENTA cand guvernul va declara falimentul oltchim.

      sunt mai multe banci care au creditat Oltchim. Dar cei mai mari creditori sunt BCR si CEC. Printre bancile creditoare se mai numara, intr-adevar Banca Transilvania si Banc Post.

    Daca de noua ani nu vreti sa ne vindeti noua sapariatilor petrom,cele 8% din actiuniin mod direct si fiecaruia in parte,sa nu te mai vaiti ca n-ai bani.O infuzie de cca 340.000.000Euro,pentruca atit v-ar intra in pusculita statului si nu a-ti mai fi da-ti in judecata pentru furtul dividendelor prin nevanzarea celor 8% din petrom la acelasi pret cu austriecii de la omv.Baza de date cu persoanele indreptatite sa primeasca actiunile exista la petrom si a fost folosita deja pentru stimularea salariatilor de catre angajator,e drept un cuantum modic aka praf in ochi,dar tot e ceva fata ce calicii astia care s-au perindat pe la butoanele jafului national si care nu stiu altceva decit sa tzipe dupa bani.

    Unul a fost director general, a avut salariul mare si cica a dus la faliment Oltchim; altul este administrator judiciar, incaseaza sume colosale si cica nu poate salva Oltchim. Atunci ma intreb: care-i diferenta?

    domn ministru Vosganian.

    Asadar bancile nu vor sa mai finanteze concernul Oltchim. Este o noutate care va buimaci agentiile de stiri internationale, inclusiv kunststoffweb.de .Dumnealor nu prea vor intelege cum se face ca o firma ca OMV face afaceri bune, directorul spunand in 2011 in septembrie despre sectorul petrochimic "there we make some money", iar o alta firma concurenta(asa cum apare in industriemagazin.-"Die rumänische OMV-Tochter Petrom verkauft die Petrochemie-Sparte ihrer Raffinerie Arpechim an den staatlichen Konkurrenten Oltchim. Man wolle sich fortan stärker auf Kernaktivitäten konzentrieren, so die Begründung für den Deal.

    22.12.2009 10:1".Faptul ca de aproape un mileniu va chinuiti sa achizionati rafinaria Arpechim , iar doamna Gheorghe recita ca o primadona ca acest activ este mic, neperformant si nu are nici iesire la mare), iar in trecut existau animozitati intre IPIC si OMV iar acum este pace si prosperitate cum putem interpreta aceste luari de pozitie. Sa-l intrebam eventual pe domnul Chiritoiu. Precis are destula experienta in materie. Tinand cont de faptul ca Erste Bank are automate bancare in statiile OMV nici eu in calitate de sef al acestei banci, care printre altele ma trec fiori de placere cand ma gandesc la o armata comuna europeana si nu la moneda unica, deci eu in aceasta pozitie cu siguranta as observa ca limita de creditare a bancii pe care o conduc a fost depasita.Eu sunt de parere ca domnul Piperea are dreptate. Salariatii sunt niste inconstienti ,niste brute in acceptiunea domnului Treichl, care blocheaza drumurile si vor bani stand in strada in loc sa stea la locul de munca si sa se gandeasca ca nu pentru ei muncesc ci pentru viitorul copiilor lor in noua oranduire luminoasa pe care totusi refuza sa o recunoasca ca atare deoarece au antecedente de memorie in care li se promitea aceleasi lucru. Si cum spunea un lucrator Petrom ar cam avea vreo 8% de primit, insa actual nu se poate deoarece rezervele din Marea Neagra care nu are deschidere la Pitesti trebuiesc trecute prin Adunarea Generala din Aprilie in E&P din Europa Centrala si de Est pentru ca declaratiile sa aiba consistenta ca divizia E& P din Austria si Romania sunt piete nucleu pentru OMV. Si in cazul in care comisia tot mai are indoieli la faptul ca sa dea sau nu cei 20 de milioane de euroni amintiti-le ca in timpul primei dumneavoastra domnii la ministerul industriilor sau ce a mai ramas din ele ati uitat sa treceti prin Adunarea Extraordinara din 15 noiembrie 2007 faptul ca ati redus capitalul cu acea suma modica de vreo 300 milioane de leuti. Ca dumneavoastra la data la care trebuia sa faceti marire de capital v-ati luat un timp de gandire si ati votat cu o mare doza de intelepciune nu arata nimic altceva decat faptul ca nu puteati relua ceva care de fapt niciodata nu fusese modificat. In cazul in care aveti si alte necesitati in afara repararii ceasului din turnul de fildes va stau cu placere la dispozitie conform dictonului ONOARE si PATRIE cum este mentionat si pe bricul Mircea, acel domnitor care spunea ce spunea prin vocea poetului national :-) 

    Piperea nu are solutii pentru ca Ponta nu are solutii si Pianistul de la Minister nu are solutii! Acesti gropari nu merita nici o bucata din averea tarii oropsite! Sunt lichele din Justitie- care tot o imbarliga Ponta- care hotarasc si in Industrie sau in cea mai ramas din Industrie! Combinate de miliarde ajung pe mana Piperasilor cu coada politizata! Ce-i de facut? Roibu a avut dreptate ca Insolventa la Oltchim e faliment curat! Cu pianisti de duzina si avocati politizati nu prindeti toamna USL-isti hrapareti si prosti pe deasupra! Vine maturoiul chiar daca erati alesi cu 100%!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb