Vosganian: Bugetul de şomaj - mai mare cu un miliard de euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iunie 2010

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian

"Impactul şomajului pe bugetul lui 2010 faţă de 2008 este de aproape 2,5 miliarde euro"

Anul 2010 "este un an ratat" în ceea ce priveşte economia ţării, consideră Varujan Vosganian, preşedintele comisiei economice din Senat. În opinia domniei sale, România este o ţară greu maleabilă, având "zone întregi fie necrozate, fie anacronice, fie în afara economiei de piaţă". Astfel, acest an ne poate duce ori în imposibilitatea de plată, ori în situaţia să luăm decizii pe care, dacă nu eram în criză, nu le-am fi luat.

Dacă TVA în termeni nominali scade de la o perioadă la alta, înseamnă că pieţele se contractă, a precizat, ieri, Varujan Vosganian, într-un seminar pe teme de asigurări. De asemenea, domnia sa a menţionat că, în momentul în care bugetul de şomaj are presiune din ce în ce mai mare, piaţa muncii se contractă. În 2010 faţă de 2008, bugetul de şomaj va cheltui aproape 1 miliard de euro în plus pentru subvenţionarea directă a şomajului, a conchis senatorul, adăugând: "Impactul şomajului pe bugetul lui 2010 faţă de 2008 este de aproape 2,5 miliarde de euro. Pe bugetul de pensii impactul este dramatic, pentru că, faţă de anul 2008, când aveam aproape 5 milioane de salariaţi şi peste 4,8 milioane de pensionari, acum avem peste 4,9 milioane de pensionari şi 4,4 milioane de salariaţi". Această dis-proporţionalitate riscă să crească, pentru că sunt foarte multe persoane care s-au pensionat anticipat şi sunt foarte mulţi care intră într-o perioadă de şomaj de lungă durată.

Referitor la criza economică, domnia sa a preciat că, tehnic, vom depăşi această perioadă în momentul în care resursele vor redeveni accesibile, adică atunci când vor fi suficient de ieftine ca afacerile care se află acum în impas să devină rentabile: "Tehnic, vom ieşi din criză când se va ieftini îndeajuns metrul pătrat de construcţie, metrul pătrat de teren, banul luat de la bancă sau ocuparea unor locuri de muncă. Dacă acestea nu se vor ieftini, România nu-şi va putea reveni". Ţara noastră este una în care vor fi găsite resurse, dar nu trebuie să lăsăm criza internaţională să se transforme în criză românească, a opinat senatorul.

Totodată, acesta a subliniat că, în timp ce pes-te 90% din capitalul de la noi din ţară este străin, mai mult de 90% din falimente sunt româneşti. De aceea, politicienii trebuie să colaboreze mai mult cu mediul de afaceri. "România are nevoie de un guvern solid, nu de o formulă minoritară", consideră Varujan Vosganian, adăugând că o guvernare se desfăşoară pe cinci factori - voinţa politică, viziunea strategică, capacitatea managementului, calitatea suportului politic şi gradul de suportabilitate a populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb