Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rectificarea bugetară adoptată de Guvern este atât de diferită de Legea bugetului încât se poate vorbi despre o politică bugetară nouă, care nu are aprobarea Parlamentului.
Fostul ministru al Economiei şi Finanţelor a explicat: "Această rectificare se bazează pe unele măsuri de politică fiscală ce nu au primit acordul explicit al grupurilor parlamentare.
Până în clipa de faţă nu avem din partea niciunui grup parlamentar vreo declaraţie de susţinere a măsurilor privind impozitul forfetar sau a decuplării pensiilor de salarii. Dimpotrivă, avem declaraţii belicoase din partea unor reprezentanţi de frunte ai coaliţiei guvernamentale din Parlament care ameninţă că aceste măsuri fie nu sunt bune, fie inoportune"
Vosganian a subliniat că Executivul va avea dificultăţi în a trece de Parlament impozitul forfetar.
"Eu previn de pe acum Guvernul că va avea mari probleme în Parlament cu votarea legislaţiei privind impozitul forfetar", declarat vicepreşedintele PNL, citat de Agerpres.
În opinia sa, rectificarea bugetară nu are menirea de a îndrepta lucrurile, ci, din contră, va duce la agravarea situaţiei actuale.
Varujan Vosganian a declarat: "Dacă atunci când a fost adoptată Legea bugetului pentru noi era clar că deficitul de 2% nu poate fi atins, acum, după rezultatul primelor trei luni, apare clar că nici deficitul de 4,6% nu poate fi atins. Practic, pe primele trei luni ale anului, deficitul este aproape 40% faţă de cel prognozat pe întregul an".
Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL, Mariana Câmpeanu, a acuzat Guvernul de laşitate pe motiv că invocă acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional pentru a justifica măsurile pe care nu este capabil să le adopte.
Mariana Câmpeanu a nominalizat cele privind stoparea decalajului dintre pensii şi salarii şi problema salarială în sectorul bugetar.
Câmpeanu a criticat şi modul în care Guvernul gestionează politica salarială, arătând că de la majorarea veniturilor profesorilor cu 50% şi îndemnarea celorlalte categorii de bugetari să solicite majorări de salarii s-a ajuns, de fapt, la o reducere a veniturilor