Vosganian: "O ţară cu politici inegale nu poate fi competitivă"

F.A.
Companii / 11 iulie 2013

Demersurile actuale de creare a unei politici industriale comune la nivelul Uniunii Europene ar fi trebuit începute acum zece ani, a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian, în cadrul unei conferinţe cu tema "Influenţa conditionalităţilor de mediu asupra sectorului energetic şi asupra competitivităţii economiei româneşti".

Potrivit lui Vosganian, acest lucru ar fi putut împiedica declanşarea crizei economice la nivelul statelor europene.

În deschiderea conferinţei, ministrul Varujan Vosganian a vorbit despre importanţa situării conceptului de competitivitate în centrul politicilor publice, menţionând faptul că acesta devine tot mai prezent atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul opiniei publice din România, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului Vosganian, competitivitatea este cea care garantează şi celelalte echilibre şi, de aceea, criza economică dintre 2009 şi 2012 s-a datorat, într-o mare măsură, decalajelor de competitivitate "şi nu unei dezordini bugetare pe plan intern sau unei înfierbântări artificiale a economiei."

Ministrul economiei a amintit, în cadrul conferinţei de astăzi, faptul că, în primele luni ale acestui an, după multă vreme, poziţia externă a ţării noastre este una echilibrată, cu un excedent în ceea ce priveşte contul curent de aproximativ 50 milioane euro.

Vorbind despre ponderea industriei în PIB în cazul României, ministrul a amintit celor prezenţi că aceasta este de cca 28%, spre deosebire de indicele de doar 16% în cazul Uniunii Europene şi de 13% pentru Statele Unite, ceea ce, potrivit oficialului ME, înseamnă că "în continuare moştenirea industrială a României este foarte mare".

În opinia sa, la nivelul Uniunii Europene, s-a evoluat inegal, de aceea este nevoie de o politică industrială coerentă în raport cu celelalte politici comune: politica schimbărilor climatice, politica privind liberul schimb, cea privind piaţa internă şi cea fiscal-bugetară.

Vosganian a semnalat, de asemenea, inechitatea situaţiei în care lipsa de reglementare din alte ţări devine avantaj competitiv în raport cu Uniunea Europeană.

"Concretizarea politicii industriale comune pe domenii este, de asemenea, foarte importantă", a apreciat ministrul Varujan Vosganian, adăugând că, acum două săptămâni, cu o contribuţie importantă a României, a fost adoptat la nivelul Comisiei Europene Pactul privind oţelul, căruia, în ţara noastră, îi va urma şi un plan de acţiune privind industria chimică. Pactul privind oţelul se va concretiza în protocoale cu companiile din domeniu.

"O ţară cu politici inegale, cu discrepanţe regionale nu poate fi competitivă. Acesta este mesajul meu", a încheiat ministrul Varujan Vosganian intervenţia sa în cadrul conferinţei de astăzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb