Vosganian: "Ponta nu s-a simţit bine cu mine în preajmă"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2013

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că şi-a depus, ieri, demisia la registratură. Domnia sa a declarat: "Victor Ponta nu s-a simţit niciodată în largul lui cu mine în preajmă. Aşadar, demisia mea rezolvă şi alte probleme colaterale, care nu sunt ale mele".

Varujan Vosganian a spus că a demisionat pentru că nu vrea să complice situaţia guvernului, care şi aşa este complicată. În opinia lui, una dintre aceste situaţii este "faptul că investiţiile au o evoluţie foarte modestă şi că avem un consum încă redus, lucru ce poate inhiba dezvoltarea pe termen lung a economiei noastre".

Ministrul demisionar al Economiei a menţionat că de pe 2 septembrie (data la care procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian) şi până astăzi, exceptându-i pe deputaţii Cristian Preda şi Andreea Paul, nimeni nu s-a pronunţat negativ la adresa sa.

Varujan Vosganian a salutat votul din Senat, pentru neînceperea urmăririi penale: "Senatul a avut o conduită exemplară. Faptul că din 151 de voturi, am avut 126 împotriva începerii urmăririi penale, a arătat clar că Senatul nu admite insulte de acest fel. Cred că ar trebui să se explice Senatului şi naţiunii române cum de un procuror şi-a permis ca o lege votată în Parlament şi promulgată de preşedinte poate fi apogeul unui demers infracţional".

Vorbind despre mandatul său de la Ministerul Economiei, Varujan Vosganian a afirmat că a urmărit trei direcţii, una strategică, una managerială şi una diplomatică.

În privinţa direcţiei strategice, domnul Vosganian consideră că ministerul şi-a îndeplinit obiectivele : "Ministerul Economiei s-a achitat exemplar de obligaţiile pe care le-a avut. Zilele trecute am lansat strategia de export, iar astăzi, dacă lucrurile ar fi stat diferit, ar fi trebuit să lansăm strategia de competitivitate, pe care noi am terminat-o şi am oferit-o cabinetului înainte ca primul ministru să meargă la Parlament. Strategia de competitivitate a stat la baza evoluţiei 2014-2020 din perspectiva atragerii fondurilor europene".

Totodată, ministrul demisionar al Economiei a declarat că strategia de reindustrializare, pe componentele oţel, aluminiu, chimie şi industria auto, care are termenul scadent în luna noiembrie, se află în grafic.

Varujan Vosganian a mai declarat că Aversa Bucureşti a fost privatizată, iar Remin Baia Mare, Moldomin, UCM Reşiţa, Fortus Iaşi şi alte companii au fost salvate prin transferarea lor la AAAS, unde, din faza de lichidare, au ajuns la cea de reorganizare. De asemenea, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi atrase investiţii la Cuprumin Abrud, Vosganian arătând că Ministerul Economiei a depus, în Parlament, în mandatul său, Legea minelor, care oferă şansa ca sectorul minier să poată fi revitalizat.

Varujan Vosganian a mai declarat că îşi doreşte ca societăţile aflate în portofoliul ministerului să fie privatizate în următorul an.

Domnia sa s-a arătat dezamăgit de faptul că, în ultimii trei ani (octombrie 2010 - octombrie 2013), Ministerul Economiei a avut şase miniştri şi că instituţia are nevoie de prestigiu, de stabilitate şi de respect.

Ponta i-a transmis lui Băsescu propunerea de numire a lui Chiţoiu ca interimar la Economie

Premierul Victor Ponta i-a trimis, ieri, preşedintelui Traian Băsescu propunerea ca ministrul Finanţelor Publice, vicepremierul Daniel Chiţoiu să preia ca interimar conducerea Ministerului Economiei, urmând ca o nouă propunere pentru acest portofoliu să fie înaintată în maximum 45 de zile.

Ieri, în Parlament, Victor Ponta a spus că a fost mulţumit de activitatea lui Varujan Vosganian ca ministru al Economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb