VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ "Ţara se ia înapoi" în ritm de melc

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 16 septembrie 2015

"Ţara se ia înapoi" în ritm de melc

Proiectul legii votului prin corespondenţă a stârnit discuţii aprinse în cadrul clasei politice, fiind în permanenţă pe agenda aleşilor în ultimul an. Diaspora aşteaptă această lege, care va permite accesul la vot mai uşor pentru un număr mult mai mare de cetăţeni. La primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de anul trecut au votat 161.000 de cetăţeni români aflaţi peste hotare, cu 70% mai mult decât în 2009, şi se aşteaptă ca în cazul în care va fi adoptată această lege să se ajungă la peste 500.000 de oameni care îşi vor exprima dreptul de a alege. Comisia de Cod Electoral s-a reunit ieri şi a avut o întâlnire tehnică cu reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente pe tema votului prin corespondenţă şi se aşteaptă ca legea să intre în dezbaterea Senatului în cel mai scurt timp posibil, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Chiar dacă există un oarecare consens în ceea ce priveşte "liniile directoare" ale legii, acum au apărut discuţii legate de paternitatea acesteia. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, susţine că este mai puţin important cine îşi asumă paternitatea proiectului, contează ca acesta să treacă mai repede de votul din Parlament: "Avem deja un proiect de lege discutat cu AEP, cu asociaţiile din Diaspora, făcut public de foarte multă vreme, poate fi îmbunătăţit, a fost comunicat de mai bine de o jumătate de an grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetul domnului Zgonea. Am văzut nuanţare din discursul domnului Liviu Dragnea, referitoare la votul prin corespondenţă. Însă, este o înşelătorie să spui că vrei vot prin corespondenţă şi să doreşti, în acelaşi timp, reluarea discuţiilor de la zero. Deja suntem într-o etapă mult prea avansată şi dacă se doreşte introducerea votului prin corespondenţă şi să fie aplicabil la alegerile din 2016, trebuie să discutăm pe proiectul de lege pe care noi l-am depus. Nu mă interesează paternitatea proiectului. Poate să spună domnul Dragnea că este scris de domnia sa sau că Valeriu Zgonea poate să-şi pună semnătura unică pe lege. Miza mea nu este să spun că PNL a elaborat acest proiect, că ar fi fals. L-am făcut în colaborare cu instituţiile statului român(....). Dacă acest lucru îi reţine pe cei de la PSD în a-l adopta, declar public că sunt de acord să se numească legea Dragnea legea votului prin corespondenţă, doar să o vedem în realitate". Alina Gorghiu a menţionat că 1 noiembrie este data limită pentru adoptarea acestui proiect.

Prezent la lucrările conferinţei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti", preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre votul prin corespondenţă: " În acest context, asigurarea condiţiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă este esenţială. Încă de la începutul anului, după consultările pe care le-am avut aici, la Cotroceni, partidele politice s-au angajat să introducă votul prin corespondenţă. Sper ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare să-şi onoreze promisiunea şi vă asigur că urmăresc subiectul cu foarte multă atenţie".

Săptămâna trecută preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, a declarat că a identificat zece principii foarte importante pentru ca proiectul votului prin corespondenţă să treacă până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare: "Votul trebuie să fie secret, nu trebuie să fie denaturat de frică sau de recompensă, trebuie să fie accesibil, adică să fie uşor de înţeles şi de realizat pentru orice cetăţean român, pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondenţă să fie făcut doar pentru tipul naţional de alegeri. Trebuie să fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie să fie sancţionată prin lege, iar procedura de vot prin corespondenţă, fie că este corespondenţa tradiţională, fie cea electonică, trebuie să fie gratuită pentru toţi cetăţenii români. Trebuie să fie unul responsabil, securitatea operaţiunilor de vot trebuie să garanteze că toţi participanţii la acest proces îşi exprimă opţiunile conform propriei lor conştiinţe, fără teamă de repercusiuni sau de ameninţări".

Liberalii susţin însă că au depus în Parlament un proiect, care a fost realizat prin consultarea cu organizaţiile din Diaspora, cu ONG-urile de specialitate din ţară, cu experţii AEP, precum şi cu reprezentanţii ambasadelor statelor UE, şi că faza principiilor ar trebui depăşită. Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă, dar niciuna nu a fost finalizată. Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie gata până în noiembrie 2015, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea unui scrutin.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. pai daca vor sa voteze sa fie corecti si cu tara in care au crescut si sa-si plateasca asigurarile de sanatate.Nu sa vina aici si arunce cu euro caci marea majoritate asta fac si acolo sunt niste parliti.Am vazut cam ce fac marea majoritate din ei .Acolo stau cu capul jos si fundul sus si cand vin se dau gradomani si dau lectii de 2 bani.Ei nu contribuie cu absolut cu nimic la PIB-ul Romaniei dar au in cap ca vezi doamne trimit euro in tara dar alceva mai stiu?

    1. de domnul Gheneral Roiss , sau de dottore Mobius?

    Sa primeasca drept de vot doar cei care platesc taxe in Romania. Votul prin corespondenta dilueaza responsabilitatea unei guvernari. Ce rost are ca niste oameni care nu contribuie cu nimic la bugetul unei tari sa isi spuna parerea cum trebuie cheltuit. Inteleg ca daca au cetatenie romana trebuie sa le dai drept de vot dar daca au cetatenie romana atunci sunt pe listele electorale unde isi au domiciliul . Ai buletin de Tecuci, esti pe lista la Tecuci, dreptul ti-a fost respectat!. Te-ai declarat in diaspora la Bonn, atunci sa figurezi pe lista de la ambasada din Bonn dar sa fii scos de pe lista din Tecuci.

    ca sa aiba unde vota. Este o problema falsa, care a carei rezolvare va duce probabil la cheltuieli uriase si la beneficii zeoro. A face din acesta situatie o problema de viata si de moarte este o mare porcarie. Pina si scroafele Udrea si Macovei au votat in strainatate! Ce porcarie! Asta-i marea problema a romanilor!?

    Din mesajele de mai jos imi pot da inca o data seama cat de limitati sunt din pacate unii dintre romani care trimit astfel de mesaje gandite doar prin prisma invidiei ca alti conationali pot munci si in alte tari si ca pot castiga mai bine.

    Natiunea romana este formata din toti romanii si nu conteaza ca ei la un moment dat locuiesc la Bucuresti, la Budapesta sau in Honolulu. 

    Daca ei nu platesc impozite in Romania este pentru ca ei nu au o activitate in Romania, iar Romania are acorduri cu alte tari pentru eliminarea dublei impuneri. Acestor inteligenti probabil ca le place cand persoanele straine care locuiesc si muncesc in Romania sau firmele straine care au activitate in Romania platesc impozite statului roman, dar cand conationalii nostri platesc taxe altor state considera ca nu mai e bine. 

    Sau se mai spune o chestie inteligenta... ca ei doar trimit bani in tara si ca asta nu ar fi mare lucru. Ei bine, acele miliarde de euro trimise in fiecare an de conationalii nostri din strainatate nu sunt economisite la ciorap, ci sunt folosite de familiile lor pentru a cumpara locuinte, masini sau pentru imbunatatirea vietii de zi cu zi. 

    Adica cu acei bani se fac tranzactii, in urma carora se plateste TVA, firmele de la care se fac cumparaturile platesc din acei bani impozit pe profit, acele firme au nevoie sa angajeze ceva mai mult personal pe care il platesc si cu acei bani, iar pentru asta si firmele platesc impozite si personalul plateste impozit pe salariu. Iar daca firmele angajeaza mai mult personal se reduce putin somajul, deci statul nu mai trebuie sa plateasca atat de mult ajutor de somaj. Iar daca angajatii au ceva mai mult de lucru pentru a furniza bunuri si servicii suplimentare de miliarde de euro anual s-ar putea sa aiba un salariu ceva mai mare, adica bani castigati suplimentar pe care si ei la randul lor ii cheltuiesc si care sunt apoi impozitati etc. 

    Este o prostie sa se spuna ca faptul ca romanii din diaspora trimit bani in tara nu ar insemna mare lucru doar fiindca noi cei care locuim in tara nu avem parte in mod direct de ei. 

    Adica nu prostie, ci invidie. Nu e ceva tipic romanesc, dar in Romania se manifesta intr-un mod foarte vizibil si deranjant. 

    Eu locuiesc in tara, am fost doar 2 zile in afara granitelor Romaniei si nici nu am membrii de familie care muncesc in strainatate. Asta nu inseamna insa ca cei din diaspora nu inseamna nimic pentru ceilalti romani. 

    Bine ca nu a inceput din nou o discutie din aia... valaleu ca ne pleaca doctorii pe care statul roman i-a scolarizat gratuit, de parca fiecare dintre noi daca am fi doctori nu am lua si noi in considerare aceasta oportunitate de a avea o viata mai buna. 

    Ce nu inteleg romanii nici acum e ca daca am vrut in UE, asta inseamna ca o gramada de ani de acum inainte va trebui sa muncim ca niste sclavi si sa facem eforturi sa ajungem la un nivel de trai cat de cat apropiat de cel al celorlalte state UE, inclusiv ca unii dintre noi sa isi paraseasca familiile in tara si sa mearga sa lucreze prin alte tari, fiindca nu se poate sa avem in continuare o economie slaba si sa castigam putin, fiindca nu peste mult timp vom plati anumite bunuri si utilitati la preturile pe care le platesc si nemtii.

    Batranii nostri cu pensii mici si fara alte venituri? Da, ei au voie sa injure fiindca pentru ei e intr-adevar mai rau daca preturile cresc dar pensiile nu, caci de muncit nu se mai poate pune problema, si pe ei nu ii mai intereseaza nici cat de bine va fi sau nu va fi peste 20 de ani. 

    1. Explici fenomenal ansamblul economic. Sunt de parere ca Telekom trebuie sa afle care este profilul cititorului Bursa

      Daca nu platesc taxe aici,nu inteleg de ce se inghesuie sa decida cum sa se cheltuiasca taxele platite de mine. In ce priveste trimisul banilor acasa, pe de o parte cei care cheltuiesc banii aici au drept de vot iar pe de alta parte sunt convins ca din sumele raportate ca trimise din strainatate cel putin jumatate sunt spalare de bani, la fel cum Olanda este cel mai mare investitor in Romania. Daca tu crezi ca invidie este ceea ce se nutreste pentru niste oameni care nu au reusit sa se realizeze in Romania (si mare branza nu au facut nici afara), dormi linistit in continuare. Tu vrei in baza unor bani pe care un prapadit ii trimite rudelor lui sa voteze si rudele lui care confectioneaza gauri la covrigi, si ei si toata familia lor, eventual sa mai fure si niste baieti din SIE si de la ambasade. Care poate fi aportul pozitiv al unor oameni care nu au inteles nimic aici, nu s-au integrat nici in comunitatea de acolo si vor in consecinta sa se intoarca continuu si sa isi verse naduful, neamplinirile si ratarile pe banii nostri?

      Absolut corect. Daca sunt ASA de multi intelepti ca prietenul EU iti Dai seama ca un imbecil ca mine nu are nicio sansa. Insa o Sa incerc. Make avand functia de Presedinte a companies Corporate Communications Romania si The Brute Consigliere .

      Prietene "The Brute" ca de obicei exagerezi accesoriul in dauna esentialului. Discutia era despre banii nostri nu despre varsatul nadufului, neamplinirilor si ratarilor. Pe acestea, as prefera sa si le verse acolo unde platesc taxe. Orice retardat poate fi idealist pe banii altora, cand este vorba de banii tai, devii pragmatic. De la Geoana incoace, presedintii apar din joben extrasi prin niste criterii pe care nu le inteleg. Bineanteles ca Geoana era un cretin sumbru, in nici un caz preferabil lui Basescu dar principiul democratic conteaza. Ieri am vazut la televizor un reportaj despre mamele de copii mici care sunt asigurate in sistemul de asigurari de sanatate doar pentru ca au un copil mic, fara sa fi contribuit niciodata la acel sistem. Asa de sanchi... Nici cu asta nu sunt de acord... Nu sunt de acord cu ideea ca un buget sa fie folosit cu preponderenta de cei care nu contribuie si in consecinta nu le pasa.... Explicatia frustrarii nu o inteleg, nu o accept, accept doar ca ce platesti esti interesat sa functioneze!.

      "cheia de bolta" era "pe banii nostri"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb