Am mâncat, am băut, şi venise vremea să plătesc. Eram cu un amic la o terasă deschisă de curând pe lângă Ateneu. Chelnerul vine, numără banii şi ne reproşează, vizibil nemulţumit, că nu i-am dat zece la sută bacşiş. Uluit, îl chem pe şeful de sală. Omul nostru, în acest timp, reclama cu seninătate cei zece la sută ca fiind de drept ai lui. Ceea ce m-a frapat cel mai mult a fost nu mitocănia personajului - în fond, ce e nou aici în contextul actualei degradări a spaţiului public? Straniu e altceva: la observaţia mea cum că îi lăsasem, totuşi, un bacşiş consistent, de aproape doi euro, chelnerul a replicat: "Cum? Asta e destul?"
Da, este destul. E chiar mult. Într-o ţară în care un lector universitar câştigă 250 de euro pe lună, doi euro pentru că ai pus pe masă două farfurii şi ai turnat suc în două pahare e chiar un act de generozitate deplasată. Dar incidentul cu pricina e exemplar pentru o stare de spirit.
Acum ceva vreme, un student nesatisfăcut de notă îmi cere explicaţii. Îi arăt referatul, care era plin de erori de limbă. Nu înţelege, totuşi, de ce i-am scăzut nota. "Doar nu suntem la o oră de gramatică!" - observă el. Corect, dar ar fi trebuit să trecem mai înainte pe la un asemenea curs. Alt student vine cu un referat copiat direct din Wikipedia. Mă declar uimit că o asemenea neruşinare e posibilă. Răspunsul: "M-am grăbit să fac lucrarea de absolvire, n-am avut timp de referat".
Ce au în comun aceste cazuri? O credinţă a unora că ceva li se cuvine. Acum şi integral. Fără discuţie, fără întârziere şi fără efort.
E o stare de spirit pe care o întâlnim peste tot în societate. Zugravul care vine, se uită plictisit şi îţi cere un preţ, pentru patru pereţi, cu care ai fi putut vopsi un cuirasat. Instalatorul care te lasă cu ţevile desfăcute pentru că trebuie să plece repede la ţară pentru week-end. Medicul care ia o "atenţie" pentru ca apoi să te lase să aştepţi două ore pe coridor în timp ce el bea cafea. Politicianul care e supărat că lumea nu l-a votat cu toate că el şi-a atins şi chiar depăşit planul de platitudini televizate. Doctorul care îşi falsifică un dosar pentru titlul de conferenţiar.
Orice societate civilizată are un sistem de norme. În centrul său se află o concepţie despre merit. Iar societatea occidentală, cu deosebire, este una care a creat un set complex şi raţional de idei cu privire la meritul individual. Pentru creatorii spiritului modern, capitalist, doar virtuţile calme şi statornice precum hărnicia, frugalitatea, onestitatea şi benevolenţa îndreptăţesc pe cineva la o recunoaştere din partea celorlalţi. Averea sau faima trebuie dobândite după un efort îndelung şi discret, după care trebuie savurate cu reţinere. Un profesor de etică finlandez mi-a spus cât de mirat a fost să vadă automobile Maybach sau Bentley pe străzile unui oraş atât de sărac precum Bucureştii. "La noi, mi-a explicat, chiar dacă ai bani, tot cu o Toyota gri te duci la serviciu. Altfel, se cheamă că îi sfidezi pe ceilalţi". Profesorul ştia ce vorbea. Avea în garaj un Porsche GT3, dar de trei ani nu mai intrase cu acesta în oraş, prefera să ia autobuzul.
La noi, noţiunea de "merit" a fost, foarte convenibil pentru noua oligarhie, aproape complet pervertită. Locul ei a fost luat de o concepţie a privilegiilor. Predomină o mentalitate de vameş care stă cu mâna întinsă pentru a-şi primi darul. Unul vrea o diplomă, repede, că nu are timp să mai treacă şi pe la şcoală, pentru că lucrează la Guvern. Altul, judecător, vrea inamovibilitate, însă fără responsabilitate. Un grup de parlamentari vrea să nu dea socoteală alături de oamenii normali, în tribunal. Alţii, în uniformă, vor pensii mai mari decât pentru muritorul de rând. În esenţă, toţi vor un "zece la sută".
Comunitatea oamenilor de afaceri e unul dintre principalii vinovaţi pentru această stare de spirit. Moguli excentrici există peste tot, din America până în Japonia. Dar la noi bufoneria pare să fi întrecut orice limită. La noi, mulţi oameni de afaceri oficiază, pe toate canalele de televiziune, un cult al "tunului" dat peste noapte. Chiloţei cu cristale Swarovski; partide politice cumpărate "la pachet", cu tot cu lideri şi cu analişti; sacoşe cu bani şi o gramatică deficitară: acesta e circul oferit de bogătaşul român, care nu ştie că doar banii vorbesc, în vreme ce bogăţia şopteşte.
În lumea civilizată, comunitatea oamenilor de afaceri e implicată în susţinerea unor cauze publice, umanitare. Sunt convins că există şi la noi afacerişti de succes care au rămas oameni. Dar ei nu sunt vizibili pe fondul spectacolului vulgar al business-ului local. E vremea ca această comunitate să îşi facă o serioasă curăţenie în casă şi să dea un exemplu celorlalţi. Sunt elevi talentaţi care trebuie sprijiniţi, studenţi remarcabili care vor să îşi continue studiile la master sau biblioteci locale de refăcut. Pentru toate acestea chiar nu se găsesc zece la sută?
1. Aveti totala dreptate dar..
(mesaj trimis de Vasilica în data de 03.06.2008, 05:54)
...cei care se simt cu musca pe caciula nu o sa va citeasca niciodata articolele pentru-ca sint ocupati cu tunurile :)); iar noi,restul, care vrem acei 10% dar pe merit, nu avem puterea de a schimba ceva .Ce pretentii puteti avea de la cineva care nivelul de trai depinde de acel 10%?, are el timp, putere de a schimba caractere? In State procentul este peste 15% si tot aceasi operatiune o desfasoara.Dar sa stiti ca acel procent este si un fel de spor de rusine,eu nu am fost niciodata atras de asa meserie tocmai din aceasta cauza,mie rusine de mine sa servesc pe altii la mese,in public; dar,pe cineva pina la urma tot servim,si vrem nu vrem tot cerem acel 10%,acolo pe unde ne aflam...
2. Minunat
(mesaj trimis de Mariana în data de 03.06.2008, 08:25)
In acest articol este extraordinar de bine prezentata realitatea romaneasca.
Felicitati! In sfarsit am citit un articol minunat.
3. ASA E
(mesaj trimis de GHENCEA în data de 03.06.2008, 08:41)
Mult adevar in articol. Daca povestea un cititor anonim s-ar fi spus ca s-a intimplat sau ca cititorul are ceva cu lumea. Mereu te intilnesti cu speciile astea care se intind ca o molima in toate domeniile. Si de ce ? Pentru ca oamenii astia se dezvolta intr-un mediu permisiv. Sint oameni-capusha care gasesc un sistem sanatos si il seaca. In Germania, Austria, Elvetia, Anglia nu pot sa creasca speciile astea de exemplu. Ia sa ia toata lumea atitudine si sa le tina piept si atunci vor disparea. Ori la capsuni ori de tot.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2008, 09:52)
Articol foarte bine scris,dar nu sint de acord cu partea in care este "glorificat" Occidentul.Autorul aste inca tributar ideei ca din Occident ne vine lumina...inca o dovada a atitudinii superficiale a intelectualului roman,din pacate...
5. Un articol cuminte si la locul lui
(mesaj trimis de Alexu în data de 03.06.2008, 09:58)
In sfarsit un articol bun! Nu pot insa sa nu uit ca sunteti sustinatorul analfabetului care din lipsa cunostintelor de aritmetica a scos deductibilitatile fiscale. Daca cel care da spaga ar avea deductibilitate , ar cere chitanta , astfel cel care ia spaga ar putea fi impozitat! De aia europa merge inainte iar noi ne uitam la rusi la taxa unica inventata pentru toti dinozaurii si investitorii de carton sau mai rau la noi smenarii de flote ... Chiar nu inteleg rationamentul dumneavoastra care se rezuma la : Daca toti politicienii sunt corupti inseamna ca Basescu nu e ... Base e un nimik si se va vedea la alegeri , a castigat prin votul negativ impotriva PSD , insa de unde sa mai ia el negativele ? Chiar puteti sa credeti ca un om ca el nu a colaborat cu securitatea ? Nu credeti ca dosarele vor iesi ? De ce il sustineti cand spuneti ca un profesor are 250 euro ? Cat plateste statul pentru salariile serviciilor secrete? De 10 ori mai mult ? De ce? Doar ca sa ii dea raportul unui oligofren ? Sper sa va vindecati !!
5.1. Chiar nu era cazul (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de haiducu în data de 03.06.2008, 10:31)
Ce are s..a cu prefectura? Articolul era chiar de bun simt. Si vine unul, ramas de joia trecuta cu o pata pe creier, si incepe sa dea cu bata in balta. Chiar asa de tare ne-a stricat la cap patima politica? Chiar nu mai vreau sa aud da Basescu, Tariceanu, etc. De unde pana unde il amesteci pe Basescu in discutia articolului asta? Cred ca niste controale psihiatrice mai sistematice, ar mai trimite pe multi infierbantati de ura si patima acolo unde le e locul. Balaceanca, Socola..., deh, dupa localitatea de domiciliu.
6. de multe ori imi este rusine ca sunt roman!
(mesaj trimis de Geo în data de 03.06.2008, 13:12)
Sunt timisorean,aterizat in forta,prin Targoviste si vad lacomia si prostia ,mana in mana.Sunt total deceptionat sa vad ca damboviteanul este o subspecie a tiganilor si apoi a romanilor de dincolo de Carpati.
Autorului ,acestui articol ii indic sa se mute dincolo de Carpati si asta ptr ca numai acolo poti vedea o tara(Romania) cu valori,bun simt,gentilete in afaceri,etc.
Vad pe an ce trece,noua generatie de copii si ma cutremur de cata lipsa de caracter si cunostinte generale,descopar la acestia. Tot ce stiu baietii este sa isi cultive musculatura si sa asculte manele,iar fetele.....nu am cuvinte cat de lipsite de caracter si moralitate,sunt.
Este o tara din ce in ce mai groaznica,fara identitate,moralitate,cultura si datoram toate acestea in primul rand clasei politice de cea mai joasa speta,oamenilor de afaceri(facuti peste noapte) si in special Bucurestiului de unde se indreapta,toata aceasta hidosenie de viata si educatie.
Sunt convins ca tara asta ar prospera numai daca pe acte ,s-ar muta capitala la Cluj.Deja am dovedi ca tindem spre a deveni mai cinstiti,mai multa moralitate,bun simt,cultura si educatie.Dar stiu ca asa ceva nu se poate,pentru ca scursorile din clasa politica romaneasca nu pot agreea asa ceva.
Vreau sa emigrez cat mai urgent si sa renunt la cetatenia romana,care nu imi aduce nici o satisfactie si implinire.
6.1. Pentru cei care se mandresc cu inteligenta lor (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de cosmin în data de 03.06.2008, 14:13)
O poveste de aceeasi origine — istorisita de Rumi — a-duce alaturi, pentru scurt timp, istetimea si prostia.
Un beduin, care calatorea calare pe o camila încarcata cu doua desagi, a întîlnit un om care i s-a alaturat si 1-a întrebat:
Ce duce camila ta ?
O desaga cu grîu, a raspuns beduinul, si una cu nisip.
Dar de ce anume ?
Ca sa nu se aplece într-o parte.
Mai bine ai fi împartit griul în doua desagi, a spus °niul. Camila ta ar fi avut de dus astfel o povara mai usoara.
Beduinul a fost izbit de întelepciunea acestui sfat.
— Ai dreptate, a strigat el. De o mie de ori dreptate! Ai o
minte ascutita si patrunzatoare! Haide, urca pe camila mea!
Dupa ce omul a urcat în spinarea camilei, beduinul a zis:
Cine esti ? Un om destept ca tine trebuie sa fie sultan ori macar vizir!
Nu, nu sînt nimic.
Esti cel putin bogat ?
Nu. Uita-te la vesmintele mele.
Ce fel de negot faci ? Unde locuiesti, unde ti-e pravalia ?
N-am nici pravalie, nici casa.
Dar camilele ? Dar vitele ?
N-am nici una, nici alta.
Dar ce ai, în afara de minte ?
Nimic, ti-am spus doar, n-am nici macar un codru de pîine sa-mi potolesc foamea. Iar hainele mele sînt numai zdrente.
— Da-te jos de pe camila! a strigat beduinul. Piei din
ochii mei! Du-te cu tot cu mintea ta primejdioasa, pentru
ca prostia mea este sfînta!
Cei doi s-au despartit pentru totdeauna, iar beduinul si-a vazut de drum calare pe camila care ducea o desaga cu grîu si alta cu nisip.
6.2. Sa nu fim maniheisti! Ardeal bun -Regat rau (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de sebastian în data de 03.06.2008, 17:25)
Domnule Geo, sunt clujean! Stramosii mei sunt din partile Bistritei, Sibiului si Saljului unii au fost greco-catolici, altii ortodocsi si lutherani. nu e bine sa gindim astfel, daca oamenii corecti pleaca din Romania, cine ramine?Oamenii de afaceri din Cluj sunt mai putin exhibitionisti si mai corecti, dar exista si aici minicaracatita Paszkany-PDL(Boc+A.Popa). in Timisoara m-a dezgustat faptul ca tigani penali pun mina pe imobile istorice, dar cu concursul probabil al unor avocati dubiosi, sau persoane din cadrul primariei. In general maj. populatiei acestei tari tinde spre normalitate, inclusiv bucurestenii, dar clasa politica este expirata-aceleasi figuri de 18 ani..Iliescu, Nastase, Basescu, Berceanu, Tariceanu, Hrebenciuc-sforarii! Un om politic de talia lui Tony Blair a iesit din prim planul vietii politice dupa 10 ani!
6.3. buna poveste! (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de sebastian în data de 03.06.2008, 17:30)
Excelent, Cosmine! Apropo, daca serviciul e prompt si mincarea OK, merita sa dai bacsis de 10%.
6.4. FOLOSITI CARDUL ! (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de ionut în data de 03.06.2008, 18:28)
Domnule Avramescu data viitoare fiti inspirat si folosit cardul ! Un articol remarcabil !
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de sau puneti mana si castigati mai multi bani în data de 03.06.2008, 19:34)
daca nu castigati destul, si 2 euro vi se pare o suma mare, e grav. poate ca ar trebui sa va reganditi optiunile de cariera.
6.6. pentru fara titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de larila în data de 04.06.2008, 00:48)
Am convingerea sincera ca,n-ai inteles nimic din art.d-lui Avramescu si e inutil sa te lamuresc eu.Faci parte cu siguranta din categoria oamenilor care au creat starea de spirit haotica,lipsita de orizont si bolnava.
7. Articol EXCELENT
(mesaj trimis de Viq în data de 04.06.2008, 08:11)
Vorbele dnului Avramescu atentioneaza in egala masura asupra unor principii pe baza carora omenirea a progresat cat si asupra efectului deazastruos profund pe care comunismul l-a provocat natiei romane prin distorsionarea lor.
Vorbeste de fapt despre persistenta conceptelor comuniste la nivel neuronal intim pentru individ dar plenar la nivelul societatii.
Pentru cei ce percep lupta impotriva comunismului doar drept o confruntare cu persoane identificabile, e un curs de studiat cu mare atentie.
Adevarata boala comunista e mai adanca decat existenta unei formatiuni politice ce promoveaza respectivele antivalori sociale.
Respectivul partid e doar varful aisbergului.
Asa se explica coagularea in jurul sau a celor ce pretind ca reprezinta alte ideologii politice.
TOTI cei ce se aliaza actional cu reprezentantii respectivi sunt suferinzi, si focare de noi infectii.
Ceea ce fac este simptomul prin care pot fi identificati.
Ceea ce zic ca fac, este una din armele lor de lupta.
Inca o data, articol foarte bun.
8. Bine infipt
(mesaj trimis de kiope în data de 04.06.2008, 11:43)
Sinceritatea si concizia m-au uns la inima. Nu-ti trebuie multe vorbe sa spui adevarul.