Vremea bufonilor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 15 martie 2019

Cornel Codiţă

Odată ce şi-a înfipt cineva rădăcinile în pămînul arid al raţionalităţii şi încearcă să găsească o explicaţie pentru ceea ce se întîmplă în România, se trezeşte exilat în deşertul arid al neputinţei şi inutilităţii. Nimic nu-l mai poa-te ajuta să găsească ieşirea din labirintul dunelor mişcătoare. "Fizica" este inutilă. "Metafizica" zace ca o navă eşuată între stîncile de lîngă mal. Nu mai rămîne decît o singură salvare, "Patafizica". Ştiinţa teritoriului de dincolo de metafizică, cea care după definiţia dată chiar de creatorul ei: "studiază legile care guvernează excepţiile şi explică universurile suplimentare celui în care ne aflăm". Cine a inventat-o? Alfred Jarry, creatorul reprezentării groteşti a tuturor derapajelor puterii încăpute pe mîna unor bufoni sanguinari, "Ubu Rege". Nu încape nici o îndoială, România de astăzi este "Polonia" din piesa lui Jarry! Dacă tea-trul şi actorii săi ar mai fi oglinda vremurilor, aşa cum spune Hamlet, atunci această piesă ar trebui să fie jucată în sesiune permanentă în toate teatrele din România; non-stop, 24/7. Intrarea liberă şi vizionarea măcar a unei reprezentaţii, obligatorie. Măcar, aşa, nimeni nu ar mai putea spune că nu înţelege pe ce lume ne aflăm. Acidul criticii sarcastice în care musteşte textul decapează de pe obrazul realităţii orice mas-că ideologică şi de propagandă, oricît de "ştiinţific" ar fi ea elaborată de politrucii vremurilor post-moderne. Grozăvia "vesel-carnavalescă" creată de adunătura scursurilor fără nici un Dumnezeu care, pentru o vreme, ajung să se scalde în laptele cu miere al puterii, se vede limpede, ca într-o imagistică RMN de manual. Mă rog, dacă repezentarea teatrală nu vă atrage din cale-afară şi preferaţi proza, puteţi relua cu tot atît folos lectura Însemnărilor din ţara Măgarilor, moştenire a marelui Ştefan Zeletin, explicabil, total ignorată de contemporanii ce deţin puterea sau/şi se căpătuiesc de pe urma ei în România zilelor de azi... de ieri... şi de...! Dar, să nu anticipăm!

Deşi, conform legilor acestei ţări, trebuia să îl aibă încă din decembrie anul trecut, România nu are nici astăzi un buget de stat! Nu-i bai, ministerele şi toţi ceilalţi titulari de capitole care sug din ugerul generos al cheltuielilor publice, pot opera după bunul plac, în limita a ceea ce era prevăzut în bugetul expirat iar, dacă trece cineva peste, atî-ta pagubă-n ciuperci! Cine credeţi că mai stă să bage în seamă asemenea nimicuri şi prostii! În vremea aceasta, statul se îndatorează pe spinările noas-tre actuale şi viitoare, pentru ca "programul partidului" să poată fi dus la îndeplinire, la literă şi virgulă; primăriile cheltuie în neştire şi se îndatorează de două ori pe-atît, că de acolo curge bunăstarea primarilor şi a consilierilor; mă rog, cine poate se împrumută unde poate, că aşa e traiul post-modern, pe datorii fără sfîrşit şi cît mai mari, cu speranţa că nu vor trebui plătite vreodată, cel puţin, nu în întregime sau nu de către toată lumea; poate doar de fraieri!

Prin jocul întîmplării, dar nicidecum al dragostei, România "prezidează rotativ" diferite instituţii ale Uniunii Europeane. În fiecare săptămînă, cîte un ministru se face de rîsul curcilor prin comportament inadecvat. În zilele solare, de excepţie, ne facem de rîs la cel mai înalt nivel, adică prin contribuţia inestimabilă a Primului Ministru Dăncilă. Conform obligaţiilor funcţiei şi rangului, dumneaei se face de rîs mai tare şi mai rău decît toţi minştrii ei laolaltă. Cine mai avea vreo îndoială, prin Europa, că România este doar o adunătură de troglodiţi incapabili, cu capetele mustind de ideologie naţionalist-ceauşistă şi tot pe atît de plini de ei, (Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul, Povestea vorbei), acum şi-a luat de-o grijă! Vitrina e plină ochi, să poată vedea orişicine o pofti.

Instituţiile Justiţei sunt toate ferfeniţă. Dar, asta încă nu-i destul. Minis-trul face ordonanţe, la ordin de partid, prin care modifică ordonanţe, legi şi tot ce mai vrea el; ca să nu se plictiseas-că şi să nu îşi piardă mînă, după şefa "istorică" a DNA-ului, îl "demisionează" şi pe Procurorul General, că nu se mai poate înţelege cu împricinatul. Singura problemă ar fi ca Uniunea Europeană să mai aibă funcţii şi pentru Augustin Lazăr, după ce o face pe Kovesi procurorul procurorilor europeni. În vremea asta, ceilalţi procurori, invidioşi pe soarta fericită a mai marilor lor, fac grevă că, vezi doamne, ei sunt oropsiţi şi prigoniţi, în timp ce dosarele instrumentate de unii dintre ei, scoase la lumina zilei de presă, ar învineţi de invidie şi pe cei mai obtuzi dintre înalţii preoţi ai Sfintei Inchiziţii; judecătorii denunţă pe unde apucă abuzurile din "cîmpul tactic", "sfintele şi patrioticele" protocoale sunt denunţate, dar încă produc consecinţe şi efecte perverse; CSM-ul a devenit un fel de instituţie de tip obor-parlamentar în care facţiunile şi fracţiunile politice se înfruntă pe viaţă şi pe moarte; Înalta curte de justiţie este prăbuşită sub greutatea ruinătoarelor greşeli "de procedură" în alcătuirea completelor de judecată şi încă nu ştim ce facem cu fiecare dintre dosarele judecate deja; Curtea Constituţională este inundată de un maldăr de cauze aruncate spre ea, cînd de Preşedinte, cînd de Guvern şi, ca să fie pace, decide solomonic, cînd în favoarea unuia, cînd a celuilalt. În vremea aceasta, cetăţenii României se scaldă într-un ocean calm "de dreptate şi justiţie" secretat de resturile sis-temului, rămase cît de cît în picioare, aruncînd în puşcării pe cine se nimereşte, ori are mai puţine "pile" la Ăl de Sus şi făcînd scăpat, pe cine trebuie.

În vremea asta, desigur, economia duduie, iar profiturile scoase din activităţi care nu produc nimic, ori din răsunătoare falimente, au atins cote care au speriat pînă şi bursa de pe Marte.

În sfîrşit, mai aveam şi noi un col local de "rai cu dispensă", loc unde nu este durere, nici întristare, nici suspin. Banca Naţională! Au pus ochii şi pe ea. De! Moşia, moşie... foncţia, foncţie... Coana Joiţica, Coana Joiţica... trai nineacă cu banii babachii...! Plus aurul din... de acolo... de unde este el... plus maşinăria vrăjită care, cît ai bate din palme, face să apară şi să dispară banii, să înflorească ori să se ofilească Roborul şi cîte şi mai cîte alte minuni ale alchimiei bancare. Cine l-a pus pe Isăres-cu să uite că în fişa postului scrie, clar, negru pe alb, că trebuie să pupe poala popii... măcar din cînd în cînd... la vremea sorocului de mandat. Eu, unul, îl înţeleg! E şi el om, după atîţia ani în acelaşi birou, cu întreg Aliotmanul care se mişca doar la un semn venit din partea-i, e greu să îţi închipui că te-ai mai putea împiedica de-un ciot...! Cine-i, la urma urmei Vîlcov şi în numele cui vorbeşte, s-a întrebat cu voce tare Guvernatorul BNR, în cel mai neinspirat şi autodemolator moment al carierei şi al comunicării sale publice! Dacă întreba, discret, aşa, între amici, s-ar fi găsit cineva să-i spună, numai din surse publice, cine e insul. Unul lovit în cap de pronia cerească, de-i cresc în pereţii casei lingouri de aur şi tablouri de colecţie, unul care în timpul liber se duce în cimitire să culeagă sacoşe ori genţi cu bani, iar în restul restului de timp liber face şi se ocupă personal de implementarea programului economic al lui Drag-nea, adică al PSD-ului, adică al Româ-niei, prin voinţa liber exprimată a vreo 19% din electoratul acestei ţări. Asemenea unui Baiazid rătăcit în meandrele concretului, Guvernatorul BNR o să afle, curînd, că în ţara acestui Ubu-drag-nian, rîul, ramul sunt prieteni doar cu gaşca Jupînului şi a acoliţilor săi, iar lui îi sunt duşmani! Mă rog, poate lupta pentru funcţii şi persoane să fie încă des-chisă. Problema este însă instituţia, Banca Naţională a României, care părea să nu poată fi clintită din istoricele sale rosturi, dar care a început dintr-o dată să joace în hora turbată a politicii de clică şi de cloacă a frumoasei noastre ţărişoare.

Vremea bufonilor e încă în toi. Întrebarea critică: cum va arăta lumea noastră, după ce, asemenea scenariului lui Jarry, bufonii vor fi alungaţi de la putere şi vor pleca... în exil, lăsîndu-ne în braţe cu dezastrul pe care l-au dus pe cele mai înalte culmi de partid şi de stat?! Poate, ar mai fi timp ca, prin efortul de a imagina cît mai concret şi în detaliu acest dezastru, să se trezească şi majoritatea tăcută a acestei ţări, toţi cei care, pînă acum, au acceptat, fie şi numai prin lipsa de reacţie, acest reînceput viril de rinocerizare a României!!!

Opinia Cititorului ( 38 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... e nostim cand si stanga si dreapta acuza serviciile ;) ...

    1. ... ps pentru autor ... imi place analiza biografica ... imi si plac si bufonii ... imi place si dub step ;) ...

      Simbol:PIRAMIDELE SI SFINXUL. 

      Explicatie:In acest moment poti descoperi o nevoie de a te baza pe o cunoastere traditionala si arhetipala. Poti sa ai nevoie de un ghid pentru aceasta calatorie, si il poti gasi mai putin prin logica, si mai degraba prin intelepciunea ta launtrica, aceea te va ghida. Poate fi nevoie sa pui bazele unui fel de monument.

      Esenta:Puterea trecutului iesind la iveala si afectind oamenii lumii de azi. Mostenire spirituala ancestrala. 

    Bun! Verva! Daca n-ar fi atat de bun si cu atata verva, as zice ca autorul este talentat, dar fiind atat de bun si cu verva, este vorba de mai mult decat de talent, desi, cu adevarat, autorul este si talentat.

    1. știință a soluțiilor imaginare care acordă simbolic liniamentelor proprietățile obiectelor descrise prin virtualitatea lor

      A.J. va spune că ‘patafizica este știința soluțiilor imaginare și va sublinia necesitatea vizuală de a scrie cuvântul cu un apostrof la început, apostroful neimpunând nici o pronunție specifică a termenului. Este un prim semn al jocului cu literele (vezi pictopoezia de mai târziu a lui Ilarie Voronca și Victor Brauner), al spontanietății, mijloace creative care au aprins spiritele artiștilor...

      A.J. vorbește despre anomalie, pe care o vede ca pe o excepție și va dori ca patafizicienii să caute legile care guvernează aceste excepții. La toate acestea se adaugă grotescul ieșit din comun pentru acea perioadă a personajului Ubu, ferocitatea acțiunilor sale și absurdul situațiilor care aduc o viziune acidă unei societăți văzută ca ipocrită.

      „Rinocerii” - avertismente față de ceea ce poate deveni lumea: un spațiu al absurdului, un tărâm al alienării şi al dezumanizării, un vast teritoriu al rinocerizării.

    in special faza cu lingourile si sacosile de bani. Cum era cu Security Rosie si peretii au urechi sau tacerea e de aur. E consilierul potrivit pentru firma inexistenta din 2015 care primeste dividende in 2018, Unde era vajnicul aparator al finantelor mioritica? Singura necunoscuta in puzzle este bibliografia departamentului de supraveghere financiara care pare sa se fereasca der situatiile financiare precum belzebut de smirna. Iesirea domnului Suciu la adresa celor minus 80 milioane EUR...

    1. E trist ca nu invata nimeni din greseli! Cred ca e timpul sa schimbam, sa ne schimbam in directia cea buna! Multumesc autorului pentru indemnul la schimbare!Eu m-am schimbat si inca o fac in directia cea buna si datorita domniei sale, alaturi de mama mea.

      doar acest sistem informational va permite schimbarea!Acest sistem de conducere presupune adevar, nu minciuna, incredere si nu teama, frica, informatie pozitiva ponita din bunatate si iubire!Educarea elitei intelectul spirituale de maine si eventual schimbarea celei actuale.

      .... hahahahaha ... nu pot decat decat sa salut, "pozitiv!!!", opinia! ... cu toate ca, pentru a-mi pastra simtul umorului trebuie sa-mi creasca urechi de magar ... doar suntem brute... ;) ...

      – Corupție generalizată (Statele fasciste aproape întotdeauna au fost guvernate de grupuri de interese și asociați care se puneau reciproc în funcții importante, abuzând de putere pentru a se proteja. Nu este neobișnuit ca în statele fasciste resursele naturale sau chiar tezaurul să fie furate sau sustrase de liderii guvernului);

    Întrebarea critică: cum va arăta lumea noastră, după ce, asemenea scenariului lui Jarry, bufonii vor fi alungaţi de la putere şi vor pleca - VOR VENI ALȚI BUFONI!

    1. Asta este doar lipsa de imaginatie.

      Lumea va fi asa cum ne/o imaginam! Mai buna spre foarte buna!

      Faptul ca meduza a trait fara creier 650 de milioane de ani, da speranta la foarte multi oameni!

      Daca as lua de bun (adica fidel realitatii ) tonul supra-gongoric al Casandrei Codita , ar trebui sa ma sinucid . Se pare ca e rentabila zugravirea cat mai in negru a unei situatii (deloc perfecta ) , cu cat o descri mai abjecta si mai ridicola cu atat tu pari mai pur ,mai olimpian . Vorba unui mos hatru si afurisit ,daca nu poti sa urci ,macar sa spurci !

      Zeletin descrie exact care e problema magarilor, nu pot intelege ce este dpiritualitatea! Asta e si problema cu multi romani si europeni! Doar un mileniu spiritual ne va dalva ca specie dar si adapostul comun, numit, planeta albastra! Ne-am uitat esenta cosmica, de natura spirituala! Suntem creati nobili, perfecti, de ce trebuie sa ne injosim? Zilnic ma socheaza marlania si magaria semenilor, ma intreb daca se pot numi oameni! Urat lucru! Chiar si in comentarii dau dovada de primitivism ca sa...

      Alegoria utilizata de Zeletin este subtire si transparenta; fara nici un efort iti dai seama ca tara magarilor este tara autorului, România. Prin „magar“ nu trebuie inteleasa numai o posibilitate de comparatie jignitoare, ci un intreg complex de caracteristici generate de termenul „magarie“: ingratitudine, impertinenta, prostie, grosolanie, nerusinare etc. Si, mai presus de toate, nerusinarea. Magarii sint lasi, nepasatori, straini de cavalerism; ei nu traiesc in idealitate si nu cunosc...

      Cunoaste cineva absolutul spiritualitatii?.

      .... nimeni nu poate gasi acest raspuns pentru tine ... cand totul dispare ramai tu ... ar fi bine sa fi pregatit/a ... dealtfel, nu te grabi ;) ...

      Am intrebat-o/ vreau raspunsul de la Salomeea.

    Voi introduce cursuri de cosmoumanism in institutiile de stat! Formarea si practica in spiritul informatiei evolutioniste! Daca fiecare se va transforma si viata sociala va arata dupa chipul si asemanarea noastra! Educatia dar si media trebuie sa faca saltul calitativ necesar reintoarcerii la esenta!

    Valoarea suprema a magarilor este patriotismul; principala sarcina a patriotismului magaresc este de a spoi realitatea, de a o porcai. Cultura magarilor sta in procesul de interiorizare a magariei; de aceea, adevaratele valori trebuie izolate si reprimate.

    Intrebarea care se pune este: am fost magari sau am devenit magari? Sau, altfel spus, magaria aceasta care ne sufoca tine de etnic sau de social? Raspunsul e dat de Zeletin. Magaria noastra are o origine sociala. Societatea... 

    1. Simbol:UN MAESTRU INSTRUINDU-SI DISCIPOLUL. 

      Explicatie:Este timpul pentru a transfera cunoasterea si intelepciunea superioara. Poti gasi ca esti invatatorul sau elevul, dar aminteste-ti ca adesea invatatorul este cel ce ia lectii, si elevul - cel care le da. Poate ca este momentul sa asculti de propria intelepciune superioara.

      Esenta:A da si a primi. 

    Ecologia gandirii introdusa in scoli alaturi de Ecologia apei, pamantului, aerului!

    1. Credinta puternica in Creator, in sine, in propriile forte si posibilitati, in situatii extreme intotdeauna il vor ajuta pe om sa iasa invingator deoarece credinta adevarata este un scut energo-informational spiritual deosebit de puternic impotriva fricii - cea mai puternica arma a lumii anti-spirituale, ce poate bloca in totalitate sistemul activitatii vitale a constiintei omului.Nu va fie frica de nimic! Stiind ca viata e vesnica, stiind ca Eul nostru nu va disparea niciodata, va veti...

      ... ce faci cu acei oameni care, dorindu-si binele lor, gandesc enervant de pozitiv?! ...

      Pedagogie psihoinformationala - insusirea si utilizarea metodelor pedagogice noi sa solutionam problemele infractionalitatii in crestere, agresivitatii si violentei, inrautatirii relatiilor interpersonale si intolerantei, manifestarii discriminarii rasiale si nationale, destramarii familiei, raspandirii consumului de droguri, alcoolismului si altor fenomene negative

    Iubirea e cheia iubirii personale si planetare imi confirma profesorul Ignatenko...Daca am alege conducatori care ne iubesc lumea ar arata altfel! Ei iibesc doar lupta cu ei, intre ei si cu noi ajungand la paroxism, la razboi!

    Nu ma refer doar la atractia animalica, la libidoul, la sex, nu asta este baza, ci la iubirea spirituala! 

    1. Incepeti sa folositi bunatatea si prin bunatate veti primi iubire! Iubire catre familie, partener, catre mediu si catre creator!

      Da ambele sunt cheia sanatatii, logevitatii si fericirii!

      Iubirea neconditionata si bunatatea neconditionata inlatura rautatea!

    Sa protestăm exact cum bine zice domnul Codruța că să avem și noi autostrăzi.

    Deşi, conform legilor acestei ţări, trebuia să îl aibă încă din decembrie anul trecut, România nu are nici astăzi un buget de stat! Nu-i bai, ministerele şi toţi ceilalţi titulari de capitole care sug din ugerul generos al cheltuielilor publice, pot opera după bunul plac, în limita a ceea ce era prevăzut în bugetul expirat iar, dacă trece cineva peste, atî-ta pagubă-n ciuperci!...

    1. Scop: introducerea in legislatie a legilor Spiritual-morale pentru implementarea lor in toate domeniile de activitate, utilizand institutele pentru studierea omului, Pamantului, Cosmosului, infiintate pe langa ONU, ceea ce va permite acceptarea conceptului proiectului

      . Spiritualitatea este gradul Absolut al Culturii Omului - a umanitatii sale.

      Umanitatea este nivelul de cultura al celor 12 niveluri ale constiintei omului. Aceasta stare se atinge prin indeplinirea a 12 legi (... 

      ... asta a incercat si biserica catolica ... defineste (explica)12?!? ...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb