Vremea scadenţelor

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 8 noiembrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Se simte în aer... nu-i aşa? Vine, e pe aproape? Cum, cine? Vremea cînd cei aleşi pentru a decide asupra treburilor publice trebuie să dea socoteală. Şi, slavă Domnului, au pentru ce!

Sute de parlamentari toacă frunză la cîini, ies la rampă cu cîte un discurs-două pe sesiune, mai mult ca să îşi exerseze agramatica de bază şi ca să bifeze activitate, propun texte de lege pe care doar ei le înţeleg, pentru simplul motiv că legea îi priveşte şi îi avantajează doar pe ei. Nu vine oare vremea să dea şi ei socoteală? Să spună electoratului, cu subiect şi predicat, ce legi au votat şi de ce, cum şi pentru care interese publice au ridicat mîna la comanda "şefului de grup", ori a Preşedintelui de Cameră, ori de partid. Cu ce s-au ales, ei cetăţenii care l-au votat, de pe urma mandatului său? Cînd spun cu subiect şi predicat este doar o figură de stil, pentru că mulţi dintre ei după subiect cad laţi de osteneală intelectuală şi nu mai ajung la predicat niciodată, ori viceversa! Li s-a spus, ba unii chiar şi-au băgat bine în cap că "reprezintă poporul". Ei, vine acum vremea să ne spună, care popor? Că cel din România nu pare să fi fost vizat pozitiv cine ştie ce, de activitatea lor. Cu sănătatea, am rămas unde eram, adică nu ştim de ce avem spitale, cîte şi la ce sunt bune, cîţi doctori mai ajung în ele, cu ce competenţe profesionale, cam ce fel de tratamente şi condiţii sunt capabile să asigure bolnavilor pe care se presupune că îi îngrijesc. E adevărat, criza serviciilor publice nu este un fenomen de care suferă doar România, dar standardele la care s-a ajuns la noi s-au depărtat radical de Europa secolului în care ne aflăm calendaristic. Nu vrem să recunoaştem lipsa de calitate managerială, nici supra-solicitările, nici deficitul cronic şi major de personal, nici erorile şi deficitele de dotare funcţională etc. Sistemul educaţional e din rău în mai rău, iar victoria analfabeţilor funcţionali asupra întregului popor se resimte de la armata suplinitorilor semi-calificaţi, pînă la alcătuitorii de manuale care habar nu au despre ceea ce se petrece în mintea elevilor care ar trebui să îşi însuşească materia respectivă şi pînă la conducerea politică a instituţiilor de învăţămînt. Speranţe mai sunt, dar ele circulă tot mai anevoios într-un cerc rarefiat de optimişti, care aleg să ignore realitatea pentru a putea visa frumos, măcar pînă mîine. Drept este că toţi aceştia nu prea mai au copii de dat la şcoală; poate tocmai de aceea îşi pot permite luxul... speranţei.

Desigur, nu doar oamenii Parlamentului, ci şi cei ai Guvernului şi instituţiilor sale din teritoriu se apropie de ora bilanţului. Trebuie, o dată şi o dată, să dea seamă de noianul de legi contradictorii pe care l-au abătut asupra legislativului şi asupra ţării, de încropeala nesfîrşită şi cîrpeala de pe o zi pe alta a tot felul de măsuri şi creşteri care se dovedesc în cele din urmă scăderi: de venituri, de activităţi productive, de oportunităţi şi, desigur, de bunăstare... a noastră, că de a lor... au ei grijă singuri să pună deoparte!

E o vreme a scadenţei şi pentru Preşedinte, chiar dacă puterile lui de acţiune directă, executivă, sunt atît de reduse. El a avut pe mînă, dacă nu altceva, atunci cu siguranţă un uriaş potenţial de aşteptare pozitivă. Oamenii au votat şi au crezut că va face ceva pentru ca "lucrul bine făcut" să se aciuiască, să prindă un pic de rădăcină şi pe aici, pe la noi, prin politică, administraţie şi treburile publice din România. Din păcate, nu prea se vede!

O altă armată întreagă, cea de aleşi ai oraşelor şi satelor din România au de făcut un decont mai ales cu privire la cît au cheltuit pentru nenumăratele proiecte care au dus doar la punerea de flori şi schimbatul de borduri şi niciodată la aer mai curat, circulaţie mai rapidă şi mai fluentă, igienă publică, condiţii civilizate de viaţă economică sau culturală etc.

E pe aproape... se simte în aer... nu-i aşa... vine o vreme a socotelii şi decontului pentru toată lumea!

Întrebarea care mă bîntuie, însă, este "cine este la celălalt capăt al firului". Dacă mecanica aceasta în doi timpi a democraţiei ar funcţiona de la sine, poate. Dar nu funcţionează de la sine. E nevoie de un subiect activ şi la celălalt capăt. El, însă, se estompează tot mai mult în peisajul politic al României. Electoratul nu este un subiect cu singular, el există doar în forma de plural, electoratele din România. Unii aleg pe unii, alţii pe alţii, se mai schimbă între ei, mai uită sau refuză să voteze şi cam asta-i totul. Grupuri de presiune există, dar ele sunt interesate doar de satisfacerea intereselor imediate, acum şi aici, cît mai mult. Chiar şi cele care vorbesc şi acţionează în numele unei mereu firave, dacă nu de-a dreptul fictive, societăţi civile au acelaşi orizont: proiectele lor şi finanţarea. Dincolo de asta, nu mai încape aproape nimic. Sindicatele, altă ficţiune: există doar pentru ca nişte "nababi istorici" să îşi păstreze o faţă publică. În rest, pe cine şi cum mai reprezintă, ce fac pentru interesele celor pe umerii cărora s-au căţărat, cîndva, nu mai interesează pe nimeni şi este curios cum această "amnezie", această lipsă de interes îi înveleşte într-o aură protectoare de indiferenţă şi neutralitate.

Suspendată pe puntea din faţă a instituţiilor care în loc să o facă efectivă, performantă, au transformat-o într-o înşelătoare umbră, democraţia României stă să îşi piardă şi puntea din spate; "cetăţeanul" capabil şi dornic să ceară socoteală celor pe mîna căruia şi-a dat averea, munca şi viitorul, fie şi pe durata neînsemnată a unui mandat electoral.

Opinia Cititorului ( 24 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. stimate am citit articolul.Ai multa dreptate dar ceea ce ai scris este impartasit de foarte multi romani,ma refer aici de cei care respecta valorile fie ele umane sau de orice natura.Dar daca noi nu transam in constiinta noastra ca noi suntem ROMANI si avem drepturi si nu catuse si unii se cred mai presus de orice in numele unor aberatii si vanitati si ei sunt miezu din dodoasca si au acel iz din regimul fanariot ,degeaba scrii si matale si degeaba imi dau si eu cu parerea.TREBUIE GANDIT PE...

    1. Va fi o forma fara fond>

    Domnule Codita aveti dreptate, dar cine sa auda? Electoratul captiv este format din fomisti pe care baronii locali ii cumpara cu o punga de zahar si una de malai. Pesedeul a ajuns in stadiul mafiot.

    1. Electoratul liber mușcă din ce le servește Securitatea în săptămâna alegerilor.

      Amice, esti cam marginit!

      O tot tii langa cu securitatea sau cu Basescu! 

      Securitatea a disparut de ani buni, acum se numeste SRI, SIE, Doi s-un sfert, sau dracu mai stie cum.

      Sunteti plictisitori cu securitatea asta a vostra! 

      Singura problemă este că a dispărut numele Securității în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Celelalte necunoscute sunt constante.

      Nu sint numai fonisti,ei ar avea o scuza, dar sint o gramada de imbuibati cinici, cum ar fi doctorii,profesorii universitari, oameni care teoretic ar trebui sa aiba o fibra morala mai buna, sa-i ajute sa se 'salveze si pe cei cu sanse mai putine. Pe ticalosi acestora si altora multi ca ei se sprijina PSDul. Pe ticalosie, repet.

      scuze, fomisti.

      Banda de idioti-nativ, criminala clica securista, are puterea in stat la ora actuala si nu se vede nici un semn de schimbare in afara faptului ca ea insasi lucreaza continuu impotriva ei. Basescu este unul dintre milioanele de banditi tolomaci. Cei care vorbesc in contra lui basinescu fac parte din aceeasi banda cu el, insa mimeaza democratia, la fel si cu impartirea imbecililor in asa zise partide

      De multe ori ai exprimare directa, clara, agresiva. Urmarea este ca pari a fi un tip promitator. Asa am crezut si uneori te-am provocat sa dezvolti subiectele abordate si exprimate sub forma unor definitii sau slogane. Dar ai preferat sa taci.

      Ia, dezvolta putin fomularea: “Pesedeul a ajuns in stadiul mafiot.” :)) 

      PS 

      O fi electoratul captiv, dar baronii au depasit faza cu zaharul si uleiul. S-a modificat nitel legea. Acum fac doar promisiuni, pe care nu le onoreaza. Ce ieftin!

    Scadenta la alegeri a tot venit in 27 de sni,dar a venit degeaba,dovada e chiar srticolul de fata dle Codita.Vor fi multe alegeri care se vor desfasura pentru a mari circulatia in vene la unii creduli si a starni hohote de ras celor "pusi la zid", chipurile.Vreti sa insuflati ceva optimism si va multumesc .

    DA!Asa e .Majoritatea parlamentarilor taie frunza la caini.Trebuie redus numarul lor.In 28 de ani Romania a fost distrusa cu contributia parlamentarilor,guvernantilor si a presedintilor.Toti cei de sus fac parte din partide,care mai mult s-au aranjat pe ei,rudele si prieteni.

    1. În timp ce securiștii s-au sacrificat pentru țară.

      Mai schimba bai placa, cu securistii tai!

      Basescu e de vina! 

      Va plangeti de politrucii aleși. În ce fel controlează cetățenii activitatea securistă? Cum se protejează românii de mafia securistă care a acaparat instituțiile de forță, protectorii infractorilor securiști?

    ... s-ar putea spune ca omenirea cunoaste zilele aceastea o bunastare (in general, in occident) pe care nu a mai cunoscut-o vreodata in istorie ... una doua masini pe familie, un/o apartament/casa per familie, supermaketuri, malluri, cluburi, bani ieftini pentru toata lumea samd. ... intrebarea este: daca omenirea o duce mai bine ca niciodata, de ce totusi sunt oamenii atat de nemultumiti si stresati?! ... un raspuns posibil ar fi aceala ca: omenirea nu a platit inca pentru aceasta bunastare...

    1. In anii ‘80, cu toate lipsurile provocate de conducerea tarii, romanii traiau mult mai bine decit in anii ‘50.

      In anul 2017 romanii traiesc mult mai bine decit in anii ’80. Sa fie aceste cresteri ale nivelului de trai datorate unei activitati corecte a conducerii tarii? Cu greu s-ar putea raspunde cu “da” la aceasta intrebare. Cresterea nivelului de trai pare a fi mai degraba un fapt natural, datorat activitatii din ce in ce mai eficiente a oamenilor.... 

      ... datoria poate crea crestere economica, mai ales in cazul in care indatorarea are un scop lucrativ ... altfel (cand datoria se face doar pentru consum) se va ajunge la un grad de saturatie, chiar daca se urmareste doar "recuperarea" dobanzii (si a comisioanelor - costul real al banilor in modelul actual de creditare) si nu stingerea principalului ... in aceasta situatie cresterea este spontana si pe termen scurt, pana se echilibreaza costul (de intretinere al) datoriei cu nivelul...

      Am usoara impresie ca avem "discursuri" paralele.

      In rest, apreciez, acum ca si altadata, stradania ta si rezultatele ei de a versifica. :))  

      ... de fapt, nu este chiar asa de complicat ... vedeti dumneavoastra, eu sunt de profesie economist (iar economia o inteleg mai degraba ca pe o "inspiratie" - o "curgere" a vietii sociale - o "poezie") ... experienta de viata, m-a condus spre concluzia ca opinia politica imi cam fura timpul, imi consuma fortele de viata si imi prejudiciaza resursele - ceea ce este cam neeconomic! ... restul este pasiune ;) ...

      Bunul meu tata avea o vorba, ajunsa la el din cine stie ce vremi si cine stie pe ce cai: Fericit este acela care nu se scoala pe ceas! Am ajuns la concluzia ca acesta spusa ascunde in ea multa filozofie. Mai avea o vorba: Eu cind cosasc ma odihnesc. Cine a cosit vreodata stie ce munca grea este cositul.

      In timp, am ajuns la concluzia ca cei mai fericiti oameni sunt aceia care isi fac munca cu pasiune, cu si din cea mai mare placere. Se intimpla sa existe si asemenea oameni. Rari, dar ei... 

    Urmaresc Punctul de intilnire, cu R Tudor si C Stefanescu.

    Doamne, ce bine stam!

    Habar n-au romanii ce guvernare extraordinare au. Avem 6.347 mil de angajati (s-a rectificat, sunt contracte de munca), avem 6% crestere economica, suntem campionii Europei! E drept ca pensia medie este este numai cca 220 euro, iar salariul mediu net de cca 500 euro/luna, fata de 1500-2000 euro in vest. Dar ni se cere sa fim optimisti si mai ales sa nu iesim in strada. Pesedeii nu inteleg de ce romanii fac... 

    1. Și eu sunt de la pesedeu am înțeles ca se da doi lei sa se dea ca am nevoie și dacă mai mult nu se știe încă

      Cicolone-Ciocolone, mânâncă-ți pensia și lasă-ne pe noi bugetarii.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb