Ţara noastră rămâne unul dintre motoarele de creştere a afacerilor dezvoltatorului belgian de depozite WDP la nivel global, arată rezultatele financiare pe care compania le-a dat, ieri, publicităţii.
Potrivit documentului transmis, în prezent, WDP are în derulare un număr de 28 de proiecte, reprezentând investiţii de 478 de milioane de euro, cu o suprafaţă totală de 685.300 de metri pătraţi, din care 15 proiecte se află în România, reprezentând investiţii de 219 milioane euro, care însumează 389.400 de metri pătraţi.
Şase dintre investiţiile lansate în România au termene de finalizare anul acesta, printre clienţii finali numărându-se retaileri precum Carrefour, Ursus Breweries, Aeronamic Eastern Europe, Kitchen Shop, LPP, potrivit raportului financiar care mai notează că WDP continuă să investească în piaţa românească, în primul trimestru al anului lansând două proiecte noi, la Dragomireşti, investiţia totală fiind de 7 milioane de euro.
La noi în ţară, compania dezvoltă un depozit logistic de aproximativ 3.800 de metri pătraţi pentru clientul WDP Arcese existent, cu livrare preconizată în trimestrul al treilea al anului curent. Conform raportului, Arcese va închiria acest depozit pentru un termen de şapte ani, iar bugetul investiţiilor pentru WDP este de circa 2 milioane de euro.
Aceasta este şi locaţia unui alt proiect, un depozit cu o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, pentru Mediapost, în baza unui contract de închiriere pe cinci ani. WDP estimează că va investi în acest proiect aproximativ 5 milioane de euro, iar livrarea este programată pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent.
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din ţara noastră, reprezentanţii WDP au menţionat că tendinţa identificată la sfârşitul anului trecut se menţine: sectorul industrial şi logistic din România şi numărul dezvoltărilor imobiliare continuă să crească, determinate de creşterea economică şi de extinderea drumurilor şi a infrastructurii. Totodată, în primul trimestru al anului 2019, aproape 5% din spaţiul existent era disponibil, au mai precizat aceştia, adăugând că majoritatea tranzacţiilor noi sunt proiecte adaptate.
În funcţie de regiune, chiriile variază între 35 şi 45 de euro pe metru pătrat pe an, iar topul primar se ridică la aproximativ 7,75% cu o presiune continuă în jos, 40% din leasing se află în regiunea din jurul Bucureştiului, iar celelalte 60% sunt distribuite în principalele oraşe regionale, mai arată raportul.
În concluzie, WDP informează că, la 30 iunie 2019, valoarea reală a portofoliului său de proprietăţi (excluzând panourile solare, dar incluzând activele deţinute pentru vânzare) se ridica la circa 3,66 miliarde de euro.