Unele companii nu mai pot continua activitatea din cauza nerambursării TVA de către stat, iar această situaţie are efecte negative şi asupra percepţiei investitorilor străini în ceea ce priveşte România, a declarat Pieter Wessel, partener pe zona servicii fiscale la Deloitte România. "Avem clienţi care ne spun că nu mai pot continua activitatea de business fără rambursarea TVA de la stat. Nerambursarea TVA este un instrument financiar uriaş al Guvernului. Autorităţile stau pe sute de milioane. Când mergem în afara ţării, investitorii aud despre aceste lucruri şi nu mai vor să vină să investească în România", afirmat Wessel, citat de Mediafax.
Reprezentanţii Guvernului au promis în mod repetat în ultimii ani că vor ajunge cu plata la zi a rambursărilor de TVA restante, însă datoriile statului către firme se situau la 1,8 miliarde de lei (circa 450 milioane euro) la finele lunii august. Aproape 16% din totalul sumelor nerambursate reprezintă datorii de peste un an.
"Guvernul ar trebui să aplice în mod corect regulile, să dea plătitorilor de taxe ceea ce li se cuvine şi să nu piardă foarte mult timp cu formalităţile", a adăugat oficialul Deloitte. În opinia lui Wessel, România are un nivel al taxării destul de redus în comparaţie cu alte state din regiune, însă birocraţia şi neplata datoriilor către contribuabili pot face din piaţa locală un loc neatractiv pentru investiţii.
În plus, el consideră că taxa unică de 16% ar trebui menţinută, iar cos-turile cu munca (contribuţiile sociale -n.r.) ar trebui diminuate.