WikiLeaks: "Gazprom" - un grup corupt şi haotic organizat, potrivit diplomaţilor americani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2011

WikiLeaks: "Gazprom" - un grup corupt şi haotic organizat, potrivit diplomaţilor americani

Diplomaţii americani consideră că exportatorul rus de gaze naturale "Gazprom", prin care autorităţile de la Moscova vor readucerea Rusiei la rangul de superputere mondială, este un grup corupt şi haotic organizat, potrivit unor note diplomatice furnizate de WikiLeaks şi citate de publicaţia Spiegel, informează Mediafax.

"Scopul gigantul de gaze naturale este să readucă Rusiei rolul de superputere mondială. Conducerea grupului visează la < cea mai valoroasă companie din lume >. Însă note diplomatice ale ambasadei SUA de la Mos­cova proiectează o imagine diferită. Diplomaţii americani consideră megacompania ca fiind haotic organizată şi coruptă", menţionează Spiegel, într-un articol intitulat "O companie necompetitivă".

Notele diplomatice relevă că un oficial al "Gazprom" a fost abordat în septembrie 2008 de diplomaţi americani interesaţi de afacerile grupului. Întrebat despre obiectivele reale ale afacerilor producătorului de gaze naturale, oficialul "Gazprom" a răspuns că prima prioritate este să asigure ruşilor combustibil la preţuri accesibile, iar a doua - "onorarea obligaţiilor sociale", inclusiv dezvoltarea de proiecte caritabile în toată Rusia. La insistenţele diplomaţilor, oficialul a adăugat că a treia prioritate este maximizarea controlului resurselor globale de energie, iar un alt scop este creşterea veniturilor aduse acţionarilor şi cota de piaţă.

"Un oficial al Gazprom descrie compania ca pe un monopol socialist care cere chirie", menţionează un document diplomatic american. În plus, "Gazprom este exact ceea ce este de aşteptat de la un monopol de stat care are la dispoziţie o avere uriaşă - ineficient, corupt şi influenţat politic", spun diplomaţii americani, subliniind că cea mai mare problemă a exportatorului de gaze este propria structură, de tip "bizantin".

"Gazprom nu este o companie competitivă la nivel global. Gazprom este moştenirea vechiului minister sovietic al Gazelor şi în mare parte funcţionează în acelaşi mod", mai arată documentele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb