WORLD TRADE CENTER BUCUREŞTI, ALES DE WTC WUHAN PENTRU SEMNAREA PRIMULUI PROTOCOL DE COOPERARE "România este o ţară cu un potenţial extraordinar pentru investiţii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2014

Cristina Chiriac, directorul WTC Bucureşti, Zhang Jnyie, preşedintele Autorităţii pentru Promovarea Comerţului Internaţional, şi reprezentantul concernului care construieşte WTC Wuhan (de la stânga la dreapta).

Cristina Chiriac, directorul WTC Bucureşti, Zhang Jnyie, preşedintele Autorităţii pentru Promovarea Comerţului Internaţional, şi reprezentantul concernului care construieşte WTC Wuhan (de la stânga la dreapta).

Interviu cu doamna Cristina Chiriac, directorul World Trade Center Bucureşti

World Trade Center (WTC) Bucureşti a semnat, ieri, un protocol de cooperare cu WTC Wuhan, din Republica Populară Chineză, şi cu Autoritatea pentru promovarea Comerţului Internaţional.

Astfel, WTC Wuhan şi-a ales ca partener, pentru primul protocol de colaborare cu un centru de business din reţeaua World Trade Centrer, complexul WTC Bucureşti.

Reprezentanţii delegaţiei chineze, alcătuită din oameni de afaceri reprezentând domenii precum industria construcţiilor de maşini, producţia de bumbac şi miere etc., au subliniat că doresc să colaboreze cu WTC România în vederea promovării comerţului bilateral, dar şi pentru identificarea de oportunităţi de investiţii.

Aceştia au menţionat că, în prezent, derulează un proiect de 25 de miliarde de dolari, investind într-un important centru de business care se va întinde pe 7,4 km pătraţi şi care va cuprinde, printre altele, clădirea World Trade Center, ce va avea 88 de etaje, trei hoteluri, centre expoziţionale, comerciale şi de birouri, precum şi reţele de infrastructură pentru transport.

"Ne dorim ca oraşul nostru, care înregistrează creşteri de două cifre anual, să devină un adevărat centru economic al Chinei", au mai spus chinezii.

Lucrările aferente au început în urmă cu trei ani şi urmează să fie finalizate în circa şapte ani. WTC Wuhan va fi inaugurat peste trei ani şi va deveni complet funcţional în cinci ani, potrivit estimărilor făcute de sursele citate.

Cristina Chiriac, directorul WTC Bucureşti, s-a arătat încântată de încheierea protocolului de colaborare cu delegaţia din China şi de potenţialul părţii chineze, opinând că vor fi identificate cele mai bune căi de colaborare în vederea dezvoltării relaţiei dintre cele două ţări.

"Există multe sectoare pe care le putem dezvolta împreună şi cred că vom avea o colaborare fructuoasă şi de lungă durată", a apreciat doamna Cristina Chiriac, care ne-a acordat, cu amabilitate, un scurt interviu.

Reporter: Ce aşteptări concrete aveţi în urma semnării acestui protocol de cooperare?

Cristina Chiriac: Este vorba despre o delegaţie a WTC Wuhan, centru comercial şi de business foarte important, din punct de vedere economic, al forţei financiare şi al dezvoltării high-tech, deşi este membru al WTC Asociation doar de un an. Aceşti investitori sunt foarte puternici, luând în calcul că provincia lor are zece milioane de locuitori, ceea ce înseamnă jumătate din România, şi că au un potenţial financiar extrem de important, ceea ce ar putea constitui o rampă de relansare a economiei româneşti, dacă ne gândim că o serie de fabrici de la noi şi-au închis porţile.

Cred că, prin colaborări de acest gen, situaţia economică s-ar putea relansa şi în ţara noastră. Întrucât industria are o pondere importantă în PIB-ul ţării, dezvoltarea acestui sector şi investiţiile care ar putea fi realizate ar trebui să constituie o prioritate pentru noi. De aceea, este esenţial să susţinem cooperarea dintre cele două ţări, pentru că aceasta poate aduce foarte mulţi bani la bugetul de stat.

Schimburile internaţionale au reprezentat întotdeauna un segment important al economiei noastre. De aceea, este foarte bine că se întâmplă astfel de lucruri, că ţări precum China doresc să investească la noi. De-a lungul timpului, China a fost prezentă în România şi ar fi foarte bine ca această relaţie să fie reluată. Este bine că lucrurile se reiau şi că există aceste premise. Faptul că investitorii chinezi au ales România pentru o astfel de colaborare înseamnă un lucru foarte bun pentru noi.

Reporter: Cum de au ales România şi nu altă ţară, pentru această cooperare?

Cristina Chiriac: În perioada 25-30 aprilie, vom avem Adunarea Generală a tuturor WTC din lume, iar noi am beneficiat de mediatizare din partea companiei mamă din New York. În acest mod, chinezii au descoperit WTC Bucureşti, în condiţiile în care deja aveau un parteneriat cu primăria din Galaţi, pentru că o parte din industria lor se bazează pe industria siderurgică.

Reporter: Care vor fi beneficiile WTC Bucureşti în urma acestei colaborări?

Cristina Chiriac: Conceptul WTC este "prin comerţ ne întărim şi devenim mai puternici", şi aici mă refer la comerţul internaţional. Sunt 330 de membri în Asociaţie, care promovează comerţul internaţional, politici alternative pentru un mediu economic stabil, un climat propice dezvoltării economice. Exact acest lucru facem acum.

Sunt multe entităţi WTC în lume unde statul are un rol activ, adică statul vine cu o parte din active sau finanţare, urmând ca partea de dezvoltare şi întărire a relaţiilor economice să fie preluată de partea privată. Este un parteneriat public-privat care funcţionează foarte bine în alte ţări. În China vorbim despre un astfel de parteneriat, unde statul investeşte în dezvoltarea relaţiilor economice internaţionale, acestea fiind supervizate de Ministerul Afacerilor Externe. România este o ţară cu un potenţial extraordinar pentru investiţii.

Reporter: Care sunt următorii paşi în această relaţie?

Cristina Chiriac: Astăzi (n.r. ieri), partea chineză va avea mai multe întâlniri, la Camera de Comerţ şi Industrie România-China şi la Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, pentru un schimb de experienţă cu partenerii de aici, în vederea identificării unor oportunităţi de investiţii.

Reporter: Mulţumesc!

Zhang Ynjie, preşedintele Autorităţii pentru promovarea Comerţului Internaţional, ne-a declarat că, în opinia sa, în urma colaborării începute ieri cu WTC Bucureşti, cele două părţi vor dezvolta investiţii reciproce. Reprezentantul delegaţiei din China ne-a spus că, dacă partea chineză va identifica proiecte interesante în ţara noastră, "nu vor fi probleme cu banii".

Domnia sa ne-a precizat: "În primul rând, vorbim despre o platformă de colaborare, pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări. Vom promova relaţiile bilaterale dintre Bucureşti şi oraşul Wuhan. Important este să găsim, prin WTC Bucureşti, oportunităţi de investiţii în România, care vor fi derulate, desigur, în sectoarele unde ne pricepem cel mai bine, şi anume în domeniul produselor agricole eco, în sectorul high-tech, în resursele regenerabile, în procesarea produselor alimentare, dar şi în servicii şi, evident, în textile. Repet, însă, că ceea ce este cel mai important este să începem o colaborare şi să promovăm relaţiile comerciale, iar investiţiile vor veni după ce vom întări aceste relaţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb