Începând cu data de 13 ianuarie 2009, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), disponibil la adresa de Internet www.e-licitatie.ro, a fost pusă la dispoziţia utilizatorilor o nouă facilitate tehnică ce permite desfăşurarea procedurilor de atribuire online defalcate pe loturi.
Noua funcţionalitate va permite autorităţilor contractante să organizeze, să evalueze şi să finalizeze proceduri de atribuire defalcate pe loturi desfăşurate parţial sau integral prin utilizarea mijloacelor electronice, precum şi licitaţii electronice ca etape finale ale acestora, având criteriul de atribuire "preţul cel mai scăzut" şi "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor www.e-licitatie.ro, Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale(ASSI), operatorul SEAP, doreşte să implementeze şi alte noi facilităţi în cadrul sistemului. În acest sens, cu scopul de a identifica soluţiile optime pentru dezvoltarea şi adăugarea unor noi servicii în sistem, ASSI organizează o serie de workshop-uri cu reprezentanţii autorităţilor contractante şi ai operatorilor economici. Primul eveniment de acest gen a avut loc în data de 15 ianuarie a.c. şi a beneficiat de prezenţa celor mai activi ofertanţi care îşi desfăşoară activitatea cu ajutorul SEAP. Rezultatele au fost pe măsura asteptărilor participanţilor, existând deja un set de propuneri de noi servicii cu valoare adaugată pentru mediul de afaceri care vor fi implementate în anul 2009.
De la 1 ianuarie 2007 până în prezent, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice s-au înscris 11.223 autorităţi contractante şi 13.279 de operatori economici. Prin intermediul www.e-licitatie.ro au fost publicate peste 100.000 de anunţuri, numărul invitaţiilor pentru cererile de ofertă este de 191.096 iar valoarea totală a achiziţiilor atribuite prin utilizarea mijloacelor electronice a depăşit suma de 900 de milioane RON.
Conform Hotărârii nr. 198 din 27 februarie 2008, orice autoritate contractantă are obligaţia de a utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire şi pentru realizarea achiziţiilor directe, într-un procent de cel puţin 20% din valoarea efectivă a achiziţiilor publice efectuate de aceasta în cursul unui an.