XTB România:  Investitorii din ţara noastră, atenţi la progresul vaccinurilor anti-covid

A.P.
Comunicate de presă / 9 iulie 2020

Radu Puiu

Radu Puiu

Investitorii români îşi mută atenţia asupra sectorului farmaceutic, mai exact asupra modului cum evoluează cercetările legate de vaccinurile anti-covid, anunţă un comunicat de presă emis de XTB România.

Investitorii procedează astfel pe fondul redresării economice internaţionale, chiar şi odată cu sosirea sezonului cald, când din ce în ce mai multe ţări impun noi măsuri restrictive.

Progresul vaccinelor este greu de evaluat, deoarece în ultima vreme numărul lor a crescut considerabil. Mai mult, viteza de lucru asupra lor a crescut şi ea. Se poate nota că în faza III de testare se află în prezent un produs al unei companii din China, şi un altul al asocierii Oxford - AstraZeneca. În această etapă, este testată eficacitatea medicamentului, după ce a fost confirmată siguranţa formulei în primele două etape.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, a spus:

"Speranţele au fost ridicate şi pentru varianta firmei americane Moderna, testul la scară largă urmând să înceapă luna aceasta. Informaţii recente (preluate de Bloomberg) arată însă că o amânare a debutului fazei III ar ascunde de fapt dificultăţi mai serioase, o agenţie guvernamentală arătându-se nu foarte încrezătoare în capacitatea tehnică şi în resursele umane ale companiei de a duce la bun sfârşit un proiect atât de amplu. Amprenta speranţelor şi dezamăgirilor asupra valorii sale de piaţă a fost majoră. De la 19.23 dolari în ianuarie, acţiunea a atins un vârf de 80 de dolari, pe 18 mai înainte de coborî cu aproape un sfert, până la puţin peste 61 de USD în sesiunea de marţi. Impactul veştilor (pozitive sau nu) asupra cotaţiilor emitenţilor din domeniu poate fi foarte mare chiar şi în interiorul sesiunii (intra-day). Nu puţine au fost sesiunile cu salturi de peste 10-15% atunci când au fost anunţate fie acceptarea finalizării cu succes a unei faze de testare, fie studii şi rezultate preliminare favorabile. Este cazul unor titluri precum Moderna, Cansino sau Novavax. Marţi, titlurile NVAX au sărit cu peste 31% în urma anunţului că a primit o finanţare de 1.6 mld. USD din partea autorităţilor, cea mai mare tranşă de până acum din cadrul programului Warp Speed, care a mai dirijat fonduri şi către Johnson and Johnson, Merck, AstraZeneca sau Moderna".

Claudiu Cazacu explică: "Recent, Pfizer, care a anunţat că a obţinut anticorpi în urma aplicării produsului dezvoltat împreună cu o companie germană (BioNTech) a primit votul investitorilor, deşi, pentru un gigant din industria farma, impactul relativ al unui nou produs este mult mai restrâns prin comparaţie cu o firmă mică. Astfel, Pfizer a crescut cu aproximativ 4.5%, în timp ce BioNTech (având o capitalizare de aproximativ 12 ori mai mică) a crescut cu peste 17% în prima parte a şedinţei, după anunţ, cu toate că aproape tot câştigul a fost risipit în sesiunile următoare. Aflăm astfel de unde apare o diferenţă majoră de volatilitate între firmele mici, atractive în special pentru speculatori şi cei cu apetit ridicat pentru risc, şi numele mari ale domeniului farma, preferate de investitorii cu o toleranţă mai redusă faţă de riscuri".

Cu toate acestea, acţiunile Regeneron, o companie cu o valoare de piaţă de peste 60 de mld. de dolari, au crescut de la 373 USD la începutul anului la peste 640 pe 7 iulie. Un trend similar, dar mai puternic, a înregistrat Cansino, listată pe bursa din Hong Kong, cu o capitalizare echivalentă de aprox 6.5 mld. USD (50.5 mld. HKD): de la 59.85 dolari HK la 227 miercuri, 8 iulie. Titluri precum Gilead sau Fuji, au rămas în urmă, bătând pasul lateral din ultima lună, sau chiar au intrat pe trend descendent, cu rezultate prea nesemnificative la produse, pentru a fi pe placul investitorilor.

Claudiu Cazacu conchide: "Viitorul este, însă, unul mai puţin clar: deşi nevoia de doze de vaccin va fi imensă, cu provocări logistice semnificative, avantajul "primului venit" în pieţele financiare va însemna că atenţia pieţelor va fi ghidată în primul rând spre câştigătorul cursei, însemnând, cel puţin în primă fază, o diferenţă notabilă de performanţă în defavoarea competitorilor săi".

Pe de altă parte, în timp ce vaccinurile împotriva coronavirusului intră în faza finală a testării, există o competiţie la nivelul guvernelor pentru încheierea acordurilor de furnizare, chiar înainte de publicarea informaţiilor privind eficacitatea lor. Un exemplu în acest sens este guvernul Marii Britanii, care, după ce a semnat o înţelegere cu AstraZeneca şi Universitatea Oxford pentru 100 de milioane de doze de vaccin, se apropie de o tranzacţie de 500 de milioane de lire sterline cu GlaxoSmithKline şi Sanofi pentru cumpărarea a 60 de milioane de doze din produsul lor, dacă se dovedeşte eficient.

Radu Puiu, analist în cadrul XTB România, declară: "Aceste aspecte pot reprezenta nişte atuuri pentru companii în procesul de alegere a companiilor de către investitori. Pe de o parte, oferă stabilitate şi o siguranţă privind un volum semnificativ al cererii de vaccinuri. Pe de altă parte, pot oferi detalii privind companiile a căror candidaţi sunt cei mai promiţători sau legate de abilitatea de dezvoltare a produsului de către companie. Guvernele aleg companiile după o analiză cuprinzătoare care este greu de crezut că poate fi realizată de investitorul obişnuit având în vedere accesul diferit la informaţii, dar şi abilitatea de interpretare şi nivelul de expertiză net superior al guvernului. Un alt produs care a intrat în centrul atenţiei investitorilor sunt compuşii bazaţi pe anticorpi, ce vizează administrarea către persoanele neinfectate care au intrat în contact cu subiecţi depistaţi pozitiv. Una dintre companiile care s-au făcut remarcate în acest sector este Regeneron Pharmaceuticals, care a intrat în a treia fază a cercetărilor cu produsul său. Analiza este supusă pe un eşantion de 2 mii de subiecţi, în parteneriat cu Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase. Având în vedere ritmul accelerat de răspândire a infecţiilor în SUA, până la dezvoltarea unui vaccin care să aibă rezultate este posibil ca o modalitate mai eficientă pe termen scurt să fie reprezentată de astfel de compuşi, care pot ajuta la imunizarea populaţiei. Din acest motiv, companiile implicate în acest domeniu ar putea intra în centrul atenţiei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Claudiu Cazacu stie ca actiunile urca in trepte la Bursa pe baza de sperante si coboara abrupt, vertical pe baza de realitati, certitudini si dezamagiri ale capitalismului.

    Nu va exista un vaccin, dar e tinuta populatia in priza, intr-o expectativa pozitiva sa se poata introuduce noua ideologie care va virusa societatea in urmatorii ani, cea neo-marxista, corporatist-fascista.  

    Altfel.. actiunile la bursa cresc si scad in general in jurul mediei de durata.. Restul sunt povesti.

    Nu crede nimeni intr-un vaccin pentru un virus creat in laborator. Bill Gates n-a bagat miliarde de dolari ca sa stea sa vaccineze populatia planetei. Planul e mult mai maretz.  

    1. planul este pe cat de maret este diametral opus ca finalitate

      este deja stiut 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb