Organizaţia teroristă al-Qaeda câştigă popularitate printre yemeniţi, din cauza numărului tot mai mare de atacuri cu avioane-dronă întreprinse de Statele Unite ale Americii, multe dintre ele făcând victime printre civili, transmite Reuters.
Oficialii de la Sanaa au anunţat că un bombardament aerian de origine necunoscută şi-a ratat, ieri, ţinta şi a ucis 15 persoane care mergeau la o nuntă. Pe 23 ianuarie, Ali Nasser al-Qawli, un profesor de ştiinţe din satul Khawlan, şi nepotul său au fost ţinta unei drone americane, după ce taxiul în care se aflau a fost acostat de necunoscuţi. Mohamed, fratele profesorului, este de părere că astfel de atacuri mai mult creează terorism decât îl combat, tot mai mulţi yemeniţi devenind membri sau simpatizanţi ai al-Qaeda.
Părerea este împărtăşită atât de o parte a civililor din Yemen, cât şi de mai mulţi politicieni din SUA, care estimează că un astfel de bombardament generează 50-60 de recruţi al-Qaeda. Opoziţia americană aduce în discuţie atacurile aproape zilnice ale organizaţiei islamiste împotriva forţelor de poliţie şi de securitate din Yemen. Astfel, pe 5 decembrie, mai mult de 50 de oameni au fost ucişi când circa 12 terorişti au atacat Ministerul Apărării din Sanaa.
Numărul crescând de voluntari în rândurile al-Qaeda a fost confirmat şi la nivel oficial, de Rajeh Badi, consilierul media al premierului yemenit.
Ameninţarea este mai mult decât locală, în condiţiile în care Yemenul se învecinează cu marele producător de petrol Arabia Saudită şi cu importante rute de transport al ţiţeiului.
Pe de altă parte, oficialii de la Washington declară că programul de atacuri cu drone are rezultate bune în eradicarea terorismului al-Qaeda din Peninsula Arabică şi din alte zone, administraţia Obama subliniind faptul că, înaintea oricărui astfel de atac, se asigură protecţia populaţiei civile.
Chiar şi o parte a populaţiei din Yemen este de părere că, dacă nu ar fi fost bombardamentele cu drone, teroriştii ar fi acaparat o mai mare parte din ţară. Ministrul yemenit de Externe, Abu Bakr al-Qirbi, a afirmat, în septembrie, că astfel de atacuri sunt "un rău necesar" şi "o afacere foarte limitată", în colaborare cu guvernul de la Sanaa.