Consiliul de Administra-ţie al "Zarea" Bucureşti a convocat Adunarea Ge-nerală a Acţionarilor, la începutul lunii martie, în scopul aprobării în-fiin-ţării de către companie a unei societăţi cu răspundere limitată. Noua societate se va ocu-pa cu distribuţia de băuturi alcoolice şi va fi deţinută în proporţie de 100% de către "Zarea". Dumitru Toşa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, ne-a declarat că societatea se va ocupa cu distribuţia produselor "Zarea" la nivel naţional, iar aceasta a fost înfiinţată în scopul organizării companiei pe centre de profit ("Zarea" va produce, iar noua societate va comercializa produsele).
Principalul obiectiv pe care şi l-a propus "Karom Drinks", după ce a preluat "Zarea", a fost re-cîştigarea cotelor de piaţă pier-dute de-a lungul anilor, ne-a relatat vicepreşedintele Consiliului de Administraţie.
"Zarea" a fost în trecut principalul producător român de vinuri spumoase şi spumante, dar, între timp, cota sa de piaţă s-a redus pînă la opt la sută. În prezent, "Zarea" are nevoie de investiţii masive pentru creşterea competitivităţii.
Necesarul de investiţii la "Zarea" este estimat la 5 cinci milioane euro. Sînt vizate capacitatea de stocare (tancuri noi), instalaţiile de filtrare, liniile de îmbuteliere, precum şi renovarea clădirilor şi susţinerea pieţei prin capitalul de rulaj şi dezvoltarea de noi produse. "Sîntem la început de drum", ne-a spus domnul Toşa. "Pînă în prezent, am reuşit să schimbăm imaginea produselor şi vom începe îmbutelierea şi la capacităţi de 200 de ml şi 2 litri", a continuat domnia sa.
Vicepreşedintele societăţii este de părere că schimbările efectuate de "Karom Drinks" la "Zarea" vor fi vizibile în cîţiva ani. "Sperăm ca între timp să scadă evaziunea fiscală la produsele spirtoase", spune Dumitru Toşa.
"Zarea" dispune de un capital social de 16,4 miliarde de lei. Acţiunile societăţii, cu valoarea nominală de 1.000 lei, se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq, sub simbolul ZARE. Ultima tranzacţie a fost consemnată la 22 februarie 2005, la preţul de 4.200 lei/acţiune.
Producătorul de vinuri spumante "Karom Drinks" a preluat, la începutul anului 2004, un pachet de 44,5% din "Zarea" Bucureşti pentru circa 900.000 euro, în urma unei oferte publice de cumpărare, de la fosta Autoritate pentru Privatizare. Firma "Karom Trading" este deţinută de Emil Popescu (86%) şi de Dumitru Toşa (14%) "Karom Trading" deţine 44% din "Karom Drinks" SRL (compania care produce, în ţara noastră, marca "Faber"). La "Karom Drinks" pachetul majoritar este deţinut de compania germană "Schloss Wachenheim", înfiinţată în 1888. Pînă în
prezent, "Karom Drinks" a investit peste patru milioane euro în ţara noastră, deţinînd o cotă de 18 la sută din piaţa băuturilor spumante cu mărcile Faber, Tesoro, Murfatlar-Balada. Principalii jucători pe piaţă sînt companiile "Astese Production" Bucureşti (producătorul mărcii Angelli), "Jidvei", "Panciu" şi "Cramele Prahova".