Zece proiecte Erasmus+ lansate pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între facultăţi

M.C.
Miscellanea / 2 februarie 2023

Zece proiecte Erasmus+ lansate pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între facultăţi

Recent, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret lansează 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnaţională între instituţiile de învăţământ superior, după cum se sublinia în Strategia europeană pentru universităţi în urmă cu doar un an, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceasta este o etapă importantă în direcţia realizării spaţiului european al educaţiei.

Potrivit sursei, şase dintre proiectele selectate vor examina, testa şi facilita realizarea unei etichete de diplomă europeană comună, un certificat complementar calificării obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune predate în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, pe baza unui set comun de criterii europene create prin colaborare. Celelalte patru proiecte vor permite alianţelor instituţiilor de învăţământ superior, cum ar fi "universităţile europene", să testeze noi forme de cooperare, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianţe.

Eticheta de diplomă europeană reprezintă un pas în direcţia obţinerii unei diplome europene comune, acoperind mai multe state membre ale UE şi fiind concepută pentru a încuraja mobilitatea şi cooperarea studenţilor. Eticheta ar reflecta competenţele şi rezultatele învăţării dobândite de studenţii care au urmat un program comun în mai multe instituţii şi în mai multe ţări, în mai multe limbi, beneficiind de oportunităţile de mobilitate oferite de acest program şi de abordări pedagogice transdisciplinare. În plus, ar fi complementară calificărilor obţinute de studenţi la absolvirea programelor comune în contextul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii de învăţământ superior, cum ar fi universităţile europene.

Această etichetă ar urma să fie eliberată în mod voluntar ca certificat care atestă rezultatele învăţării obţinute în cadrul cooperării transnaţionale între mai multe instituţii şi pe baza unui set comun de criterii. Proiectele selectate pentru a lucra la eticheta de diplomă europeană vor fi desfăşurate de instituţii de învăţământ superior, de autorităţi naţionale şi regionale şi de alte părţi interesate.

Dintre cele zece proiecte selectate astăzi, patru vor permite alianţelor instituţiilor de învăţământ superior să testeze noi forme de cooperare la nivelul UE, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianţe. Scopul acestui statut juridic este de a acorda alianţelor universitare, pe bază de voluntariat, libertatea de a acţiona împreună, de a lua decizii strategice comune, de a experimenta recrutarea în comun, de a concepe programe de învăţământ comune sau de a pune în comun resurse şi capacităţi umane, tehnice, de date, de educaţie, de cercetare şi de inovare, subliniază sursa citată.

Fiecare proiect-pilot selectat poate primi un buget de până la 200 000 EUR din programul Erasmus+ pentru o durată de un an, care se preconizează că va debuta în primăvara anului 2023. În cooperare cu autorităţile relevante la nivel naţional, regional şi/sau instituţional, proiectele vor oferi dovezi pentru următorii paşi şi vor elabora propuneri în direcţia unei posibile etichete de diplomă europeană comună şi a unui statut juridic pentru alianţe, în acord cu sectorul învăţământului superior şi cu statele membre.

Nici o etapă viitoare nu va înlocui soluţiile existente la nivel naţional, urmărind să ofere soluţii complementare, pe bază de voluntariat, pentru a facilita o cooperare transnaţională mai aprofundată, cu respectarea deplină a principiului subsidiarităţii şi a autonomiei instituţionale, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb