Zeci de mii de companii din Germania sunt în pragul falimentului

J.P.
Internaţional / 3 martie 2021

Zeci de mii de companii din Germania sunt în pragul falimentului

Ajutoare financiare cu ţârâita - iată vechea şi noua strategie a guvernului de amortizare a efectelor nocive ale lockdown-ului determinat de pandemiei. Efectul nedorit al acestei irigaţii financiare pe scară largă este amânarea falimentelor. Experţii se tem însă că Germania va fi lovită de un val de falimente imediat după sistarea subvenţiilor, relatează G4media.

"Sprijinul financiar acordat companiilor sănătoase care au intrat în dificultate din pricina lockdown-ului este absolut de înţeles", afirmă experţii de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW) din Mannheim. Cu toate acestea, abordarea nediferenţiată ar putea "avea consecinţe negative asupra oportunităţilor de creştere pe termen mediu şi a dezvoltării productivităţii în Germania, pe lângă costurile directe în valoare de miliarde".

Procedura de insolvenţă, suspendată

În afară de acordarea de ajutoare în valoare de câteva miliarde, Berlinul a suspendat şi obligaţia depunerii procedurii de insolvenţă (companiile sunt de obicei obligate să iniţieze procedura în termen de trei săptămâni în caz de insolvenţă). Din cauza pandemiei, guvernul federal a suspendat acest regulament în martie anul trecut, noile prevederi fiind prelungite până la sfârşitul anului 2020.

Totuşi, într-o formă modificată, acestea se aplică până la sfârşitul lunii aprilie pentru companiile care au solicitat sprijinul statului în perioada 1 noiembrie - 31 decembrie şi care astfel ar putea evita insolvenţa.

În acest context, se arată în studiul ZEW, a apărut o restanţă de insolvenţe corporative, care ar putea exploda în viitorul apropiat. În sectoarele deosebit de afectate de criză, mai puţin de jumătate din companii au mers la instanţa de faliment decât ar fi fost de aşteptat pornind de la media anilor precedenţi.

"Această diferenţă este deosebit de pronunţată la micro-companii, cu mai puţin de zece angajaţi, în timp ce scade din ce în ce mai mult cu cât compania este mai mare", explică Georg Licht, şeful de departament la Institutul Leibnitz.

Potrivit investigaţiilor efectuate de Licht şi echipa sa, aceste întreprinderi mici reprezintă majoritatea companiilor ameninţate de insolvenţă. Experţii ZEW presupun că circa 25.000 de companii vor dispărea odată cu încetarea ajutoarelor.

Desigur, acest lucru afectează în primul rând companiile care aveau deja perspective şi rezerve financiare slabe înainte de criză. Cu toate acestea, în cazul companiilor cu ratinguri de credit bune înainte de criză, nu s-a putut observa nicio restanţă în ceea ce priveşte insolvenţa. "Din acest motiv, responsabilii politici ar trebui să distribuie ajutorul financiar companiilor după o analiză foarte atentă", sfătuieşte Georg Licht.

Ministrul economiei criticat vehement

O altă problemă este şi faptul că multe companii nu au primit încă ajutorul financiar, situaţie pentru care îl învinovăţesc pe ministrul federal al Economiei, creştin-democratul Peter Altmaier. "Numărul de antreprenori foarte nemulţumiţi de activitatea ministrului Altmaier este în continuă creştere", a declarat Markus Jerger, director general al BVMW, Asociaţia IMM-urilor din Germania.

Companiile mijlocii acuză faptul că sprijinul financiar promis de Ministerul Federal al Economiei este îngreunat de birocraţie şi greu de solicitat. Pe acest fundal, Jerger acuză că ministrul federal al Economiei s-a transformat din salvator al economiei în groparul a nenumărate industrii. Alte asociaţii comerciale atrag atenţia că o mare parte din ajutoarele din noiembrie şi decembrie încă nu au ajuns la companii.

Un studiu al institutului de studii economice din Munchen (Ifo) relevă că politica economică a guvernului necesită îmbunătăţiri semnificative în actuala perioadă de criză. Aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au declarat că sunt "oarecum nemulţumiţi" (27%) sau "foarte nemulţumiţi" (20%) de politica economică în criza coronavirus. Pentru realizarea studiului, Institutul Ifo şi cotidianul Frankfurter Allgemeine intervievează la fiecare două luni profesori de economie la universităţile germane.

Guvernul este prea lent şi reacţionează inflexibil, a interpretat rezultatele sondajului de marţi Niklas Potrafke, şeful Centrului Ifo pentru Finanţe Publice şi Economie Politică. "Rezultatele sugerează că este loc de mai bine în politica economică în actuala criză", a spus specialistul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...daca-s cretini !

    Ei nu au auzit de solutia ignorarii cazurilor de covid si a mentinerii economiei deschise? :D 

    Aaaa... nu au auzit ca ei pun umarul la treaba la demolarea economica , conform planului lui Schwab (WEF) - The Great Reset!

    1. Guvernul german trece principalul partid de opoziție AfD în rândul suspecților de terorism, ce sa mai vorbim de ruinarea economica. Va fi o Dictatura pe cinste în noua DDR reunificata,cu posibilități de implementare pe tot continentul.

    Sa traiasca , tanti Merkel pt asta, adica "Heil frau Merkel"! De fapt, la cate necazuri, abuzuri si ticalosii ne-au pricinuit Fritzii astia de-a lungul Istoriei(inclusiv in ultimii 30 de ani), pt noi, romanii e chiar benefic faptul ca tanti Angela ii da foc economiei propriei tari! Uite asa, de ce sa nu aibe si Fritzii, un Plavan si un Cîțu al lor?!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb