ZECI DE MII DE SINDICALIŞTI, O SINGURĂ VOCE: "Jos Guvernul!"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 mai 2010

Martiriul "Sfântului Sebastian" ( un Perugino actualizat ).

Martiriul "Sfântului Sebastian" ( un Perugino actualizat ).

Protestul a început furtunos şi s-a încheiat cu un concert, cu "Dansul Pinguinului" şi break-dance

Zeci de mii de sindicalişti au umplut, ieri, până la refuz Piaţa Victoriei din Capitală, ca să protesteze împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern pentru combaterea crizei.

Mitingul s-a desfăşurat sub sloganul "Sentinţa LOR: să trăiţi dacă puteţi", şi a fost organizat de către cele cinci centrale sindicale - Cartel ALFA, BNS, CSDR, CNSLR Frăţia şi Meridian- , principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor fiind reducerile de salarii şi pensii anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi de Cabinetul Boc, cu 25%, respectiv 15%.

Încă de la primele ore ale dimineţii, autocare din toate zonele ţări au sosit în Capitală, străzile adiacente Pieţei Victoriei fiind umplute rând pe rând cu coloanele de protestatari. După estimările Jandarmeriei, la miting au participat 30.000 de sindicalişti, deşi organizatorii aşteptau peste 60.000 de protestatari.

Bine echipaţi, cu tricouri, şepcuţe, fluiere, tobe, steaguri, goarne şi trompete, zecile de mii de sindicalişti au cerut la unison demisia Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băses-cu. Protestatarii au avertizat că vor intra în grevă generală, dacă Executivul nu renunţă la măsurile de aus-teritate anunţate.

"Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi"

Medicii, profesorii, poliţiştii, func-ţionarii publici, ceferiştii şi minerii şi-au exprimat revolta faţă de reducerea salariilor cu 25% şi faţă de condiţiile improprii de muncă.

Pe o pancartă a acestora scria: "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi!". În bătăile de tobe ale sindicaliştilor din Piteşti, bugetarii au scandat "Jos Guvernul" şi "Jos Băsescu".

"Boc, Boc, Boc, la uşa ta, bate Poliţia!"

Un alt slogan recitat cu mare ardoare de sindicalişti, mai ales de cei din Poliţie, a fost "Boc Boc Boc, la uşa ta, bate Poliţia!".

În faţa scenei pe care au ţinut dis-cursuri liderii de sindicat a fost amplasată "Cina cea de Taină". Masa a fost despărţită în două, pe una din laturii fiind "Masa Săracilor, a 80% dintre cetăţeni" cu mămăligă, ceapă, morcovi şi cartofi, iar pe cealaltă latură, "Masa Bogaţilor, a puţinilor câştigători a ceea ce a fost în `89", cu vin, cogniac, struguri şi icre negre.

Pe alte pancarte ale sindicaliştilor au fost inscripţionate mesajele "Un fleac, ne-aţi ciuruit", "Vrem drepturi, nu pomeni", "Sunteţi autori dacă ajungem cerşetori", "Parlament de lux într-o ţară falită" sau "Băsescu şi al lui guvern ne fac viaţa un infern".

Grevă generală pe 31 mai

Protestatarii au avut chiar şi un tablou al lui Nicolae Ceauşescu care a fost plimbat prin mulţime, stârnind zâmbete ironice. În aplauzele mulţimii, liderii de sindicat au cerut Guvernului să nu facă economii pe spinarea salariaţilor, ci să îşi concedieze armatele de consilieri şi să renunţe la "clientela politică şi la căpuşarea administraţiei publice". Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a declarat, pentru BURSA, că acţiunile de protest vor continua, "foarte probabil săptămâna viitoare" şi a subliniat că pe 31 mai va fi grevă generală în Învăţământ.

"Moartea" către pedelistul Hoară: "Hoară, vino la mine!"

Liderii de sindicat s-au temut ca protestele să nu fie însoţite de incidente şi de provocatori.

Iar incidentele nu au lipsit.

Peste 20 de protestari au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, unii dintre aceştia fiind transportaţi de urgenţă la spital, după ce au primit primul ajutor chiar de la sindicaliştii din sistemul sanitar.

Un alt incident l-a avut ca victimă pe parlamentarul PD-L Marcel Hoară. Acesta se afla în zonă ca să dea un interviu la unul dintre studiourile TV amplasate în Piaţa Victoriei şi a fost reperat de sindicalişti şi de un om deghizat în "Moartea", care i-a cerut: "Hoară, vino la mine".

Parlamentarul PD-L a fost înjurat, scuipat şi stropit cu apă şi a fost salvat de mulţime doar de intervenţia Poliţiei, care l-a urcat într-o dubă.

Activişti PNL şi PSD, printre protestatari

Temerile că în Piaţa Victoriei s-ar fi aflat infiltraţi printre manifestaţi şi activişti ai PNL şi PSD s-au dovedit a fi întemeiate.

Lideri de sindicat au precizat, pentru ziarul BURSA, că printre protestatari au fost infiltraţi şi activişti PNL şi PSD, cei din urmă fiind grupaţi în zona Muzeului Antipa.

Protest încheiat ca o festivitate

Mitingul sindicaliştilor s-a încheiat în jur de ora 13.00 într-o manieră ciudată, în contrast cu nemulţumirile oamenilor, cu desfăşurarea acţiunii de protest şi cu titlurile de pe ecranele TV de genul "Mitingul sărăciei": un concert susţinut de o formaţie de break-dance, care are de obicei un onorariu consistent.

La finalul manifestaţiei, din boxele amplasate de organizatori răsuna "Dansul pinguinului", cântec ascultat în genere la nunţi şi botezuri. Rând pe rând, părăsind Piaţa Victoriei, "în paşi de pinguin", unii protestari au luat cu asalt terasele din zonă ca să-şi dreagă năduful.

Să`nceapă dansul!

Reacţii În presa internaţională

Xinhua, China: Peste 60.000 de români protestează

Zeci de mii de sindicalişti au organizat, ieri, în România, cea mai mare acţiune de protest din ultimii ani, demonstrând împotriva noilor măsuri de austeritate anunţate de guvern. Peste 60.000 de lucrători, care au venit din întreaga ţară, au protestat, în faţa guvernului, faţă de decizia de reducere a salariilor, a pensiilor, ajutoarelor de şomaj şi alocaţiilor pentru creşterea copiilor.

Reuters: Analiştii cred că este posibil ca guvernul să cedeze presiunilor publice

Una dintre cele mai mari acţiuni de protest de după căderea comunismului a lovit Bucureştiul ieri, din cauza reducerilor de cheltuieli publice stabilite de guvern. În aceste condiţii, analiştii spun că este posibil ca guvernul să cedeze presiunilor publice şi să ajusteze reducerile planificate, ca să-şi păstreze popularitatea, chiar dacă nu mai sunt alegeri în ţară până în 2012.

Aljazeera.net: Proteste în masă în România

Autorităţile din România au închis o parte din centrul Bucureştiului, ieri, în condiţiile în care circa 40.000 de protestatari au demonstrat împotriva reducerilor drastice de cheltuieli anunţate de guvern. Protestatarii au cerut demisia premierului Emil Boc.

"Nu plecăm de aici până nu demisionează guvernul", a declarat Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa.

Bloomberg: Salariaţii şi pensionarii protestează faţă de reducerile cerute de FMI

Aproximativ 30.000 de angajaţi din sectorul public şi pensionari din România au protestat în faţa Guvernului, cerând anularea reducerilor de venituri şi alte beneficii, solicitate de înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional.

Guvernul condus de Emil Boc se confruntă cu protestele sindicaliştilor şi ale opoziţiei, care consideră că măsurile de austeritate vor genera o criză socială şi politică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este putin important daca guvernul va taia 25% respectiv 15% din salarii/pensii sau mai putin fiindca efectele nu sunt unele benefice oricum.

    Jos cu sistemul! Nu jos cu guvernul, Boc sau Basescu, fiindca indiferent cine va veni la putere va face la fel. 

    Nu este bun sistemul in care parlamentarii isi voteaza salariile, in care licitatiile sunt trucate si unii castiga milioane de euro fara eforturi si riscuri, in care judecatorii judeca daca este legala reducerea pensiilor lor, in care profesorii castiga in functie de numarul studentilor lor si nu in functie de calitatea cursurilor. 

    Nu este bun un sistem in care cadrele militare, in vreme de pace, contribuie cu jumatate fata de cat contribuie ceilalti la fondul de pensii, dar au o pensie mult mai mare decat ei, desi au dreptul sa se pensioneze dupa mult mai putini ani lucrati.

    1. Da dle Radu si ar mai fi multe, multe alte bube de adaugat.

      Cum si cine i-ar putea obliga sa la schimbare ?. 

    Circ si maimutareala neproductiva.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb