Funcţionari publici, profesori, controlori aerieni şi şoferi de taxi manifestează marţi în Franţa în favoarea creşterii puterii de cumpărare, împotriva reformei colegiilor, a reducerii personalului didactic şi, în cazul taximetriştilor profesionişti, pentru a denunţa concurenţa particularilor, relatează AFP şi Reuters.
Incidente au izbucnit în cursul dimineţii în vestul Parisului, unde şoferi de taxiuri au blocat circulaţia pe cele două sensuri al bulevardului periferic şi au incendiat pneuri, care au degajat un fum negru şi gros.
Forţele de ordine au intervenit pentru a ridica baricadele şi a restabili circulaţia în apropiere de Porte Maillot. Nouăsprezece manifestanţi au fost arestaţi, fiind acuzaţi de "violenţe intenţionate, port de armă şi incendiere voluntară".
Importante perturbări erau aşteptate la Paris şi în jurul aeroporturilor Roissy şi Orly, unde au fost semnalate câteva incidente în cursul dimineţii. Un manifestant a fost rănit la Orly după ce a fost lovit de un autobuz care a încercat să forţeze trecerea.
Mii de şoferi au fost chemaţi să se mobilizeze în toată ţara pentru a protesta împotriva "derapajelor" concurenţilor lor particulari.
În Paris, circa 140 de vehicule s-au adunat în faţa Ministerului Economiei, şoferii afişând pancarte pe care stătea scris "Terorism economic", "Opriţi dereglementarea", transmit sursele citate.
Greva taximetriştilor are loc simultan cu o mişcare de protest a circa 5,6 milioane de funcţionari publici, supuşi unui regim de austeritate începând din iulie 2010 şi chemaţi de mai multe sindicate să manifesteze în favoarea creşterii puterii lor de cumpărare, precizează Reuters.
Între 110 şi 120 de manifestaţii erau prevăzute la nivelul ţării, protestelor urmând să li se alăture cadre didactice, mobilizate împotriva unei reforme a învăţământului secundar, dar şi angajaţi ai Asigurărilor sociale şi din anumite sectoare private. În afara scăderii puterii de cumpărare, sindicatele funcţionarilor denunţă "pierderea de locuri de muncă în sectoarele cheie ale administraţiei publice".
Din cauza participării controlorilor de trafic aerian, Direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC) a cerut companiilor să-şi anuleze preventiv marţi 20% din zboruri.