Zi decisivă pentru oferta "Transelectrica"

IOANA ALEXANDRESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie 2012

Zi decisivă pentru oferta "Transelectrica"

Guvernul urmează să stabilească, în şedinţa de astăzi, preţul pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL), potrivit unor surse din piaţă.

Prospectul final va cuprinde un preţ minim şi unul maxim, care vor fi stabilite de către Guvern.

La finalul şedinţei de tranzacţionare, de ieri, preţul unei acţiuni TEL era de 17,06 lei, evaluând pachetul de 15% din companie la 187,58 de milioane de lei.

Intermediarii ofertei, care s-au întâlnit cu investitorii străini, în cadrul unui "road-show" în Europa, vor încerca să obţină discount-ul solicitat de investitori.

Atât clienţii locali cât şi cei străini susţin că, pentru succesul ofertei "Transelectrica", statul ar trebui să acorde un discount de minim 10%.

Unii specialişti din piaţa de capital sunt de părere că, dacă statul nu va accepta să ofere un discount, oferta s-ar putea încheia fără succes, ceea ce ar însemna un dezastru pentru piaţa de capital.

Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), şi-a asumat responsabilitatea prin acordul semnat cu Fondul Monetar Internaţional că, până la finalul acestui an, va scoate la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Prima ofertă publică de vânzare, care face parte din acest acord, este cea derulată la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice- "Transelectrica" (simbol TEL).

În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica".

O altenativă care ar putea fi aplicată pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile TEL ar fi metoda "openbook", adică subscrierile se vor putea face prin orice broker de pe piaţa de capital.

Prin intermediul "openbook" oricine poate vedea cât s-a subscris, dar nu poate vedea numele persoanelor care au subscris.

Consorţiul de intermediere, împreună cu acţionarul majoritar vor decide dacă se va aplica această metodă, care va figura apoi în prospectul final care trebuie aprobat de CNVM.

Folosirea acestei metode pentru oferta secundară "Transelectrica" ar fi o noutate, celelalte oferte (de exemplu oferta Petrom) derulându-se cu "book" închis, adică subscrierile se puteau depune doar prin consorţiul de intermediere.

Transelectrica renunţă să cumpere energie la preţ reglementat pentru a acoperi pierderile din reţea

Transelectrica (TEL) renunţă să cumpere energie la preţuri reglementate pentru acoperirea pierderilor din reţelele proprii şi va achiziţiona cantităţile respective de pe bursa OPCOM, pentru a respecta cerinţa Fondului Monetar Internaţional de creştere a gradului de deschidere a pieţei de energie.

"Pierderile din reţelele de transport reprezintă cam 2% din consumul naţional de electricitate. Până acum, compania cumpăra această energie prin contracte reglementate, la preţuri reglementate, care sunt mai mari comparativ cu cele de pe piaţa liberă. Compania apelează la această soluţie pentru că FMI a cerut ca acordurile reglementate din sectorul energetic să dispară", au declarat surse din companie, citate de Mediafax.

Energia cumpărată de Transelectrica este folosită pentru acoperirea pierderilor din reţele şi reprezintă consumul propriu tehnologic al companiei.

Potrivit datelor bursei de energie OPCOM, filială a Transeletrica, compania de stat a lansat două cereri de ofertă pentru achiziţia a 95.500 MWh de electricitate, la preţul de 230 lei pe MWh. Valoarea totală a energiei este de aproximativ 22 milioane de lei (peste cinci milioane de euro).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ca doar si BVB-uls-a impartit gratis, eu propun ca si TEL si TGN sa il imparta statul SSIF-urilor ca asa macar os a avem piata de capital in RO. ca de moartea SSIF-urilor nu mai pot romani sa doarma...

    ar fii bine gratis.. vindeti tot ce puteti.. faceti exact cum ati facut cu Petrom.. vedem preturile in cer.. asa va fi si cu TEL. ne a trebuit EU.. acum ne f,,, cum vor ei..

    1. asa e, esti destept!!!!

      sau ce vrei, sa iti permiti electricitate subventionata din banii mei? pune mana si munceste, daca vrei sa iti permiti. este electricitatea trecuta in drepturile fundamentale ale omului? sau, daca ti se pare ca electricitatea e asa de profitabila, de ce nu cumperi actiuni la transelectrica? creste pretul electricitatii? nu-i bai, iti va creste si tie profitul si iti vei putea permite sa cumperi. faci hedging, cum s-ar zice...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb