Zi grea pentru acţionarii "Oltchim"

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2012

Zi grea pentru acţionarii "Oltchim"

O nouă încleştare între managementul "Oltchim" (simbol OLT) şi acţionarul minoritar, PCC SE, este programată astăzi, cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor.

Cele două tabere se află de ani de zile în conflict des­chis, pe tema modului de revitalizare a combinatului.

Iniţial, acţionarii aveau în programul de astăzi numai dezbaterea asupra diminuării cu 20% a preţului stabilit (n.r. 1,71 milioane de lei) pentru vânzarea pachetului 30% din "Protectchim".

Însă, aşa cum a făcut şi la AGA din decembrie, PCC SE a completat convocatorul cu o serie de propuneri.

Ministerul Economiei deţine majoritatea la OLT (n.r. 54,8%).

Potrivit celor mai recente raportări, PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de inves­tiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul firmei Nach­bar Services.

PCC SE a propus ca, astăzi, conducerea să motiveze, în faţa acţionarilor, hotărârea de a vinde participaţia deţinută la "Protectchim", la un preţ redus, şi de a nu amâna această tranzacţie, având în vedere rezultatele bune înregistrate de "Protectchim" în ultima perioadă.

PCC SE a mai cerut consiliului de administraţie să prezinte informaţii detaliate asupra situaţiei financiare şi a investiţiilor făcute la "Protectchim", dar şi asupra tuturor inves­tiţiilor făcute în ultimii cinci ani la Divizia de Materiale de Construcţii "Ramplast".

Acţionarii se vor pronunţa şi asupra suspendării tuturor procedurilor de vânzare începute, sau care urmează să fie începute de către CA, cu privire la diviziile "Oltchim" şi a participaţiilor deţinute în societăţi comerciale, până după privatizarea Combinatului, pentru "a se asigura că activele Oltchim Râmnicu Vâlcea nu vor fi vândute la preţuri sub valoarea lor reală şi în grabă", potrivit Convocatorului.

În luna decembrie, acţionarii "Oltchim" au decis mandatarea Consiliului de Administraţie să iniţieze discuţii cu "PCC SE" pentru a analiza posibilităţile de redresare financiară a combinatului. Directorul general al "Oltchim", Constantin Roibu, ne-a declarat la acea dată că, prin această măsură, aprobată de AGA, conducerea "Oltchim" îşi dovedeşte deschiderea pentru găsirea unor alternative viabile de redresare financiară.

La numai o lună distanţă, "Oltchim" anunţă, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, că funcţionează la capacitate redusă, pentru că nu s-a încadrat în graficul de eşalonare a datoriilor către "Electrica", după ce ziarul BURSA publicase un articol despre întreruperea furnizării de energie către combinat.

Ulterior, clientul "Oltchim" a fost preluat de "Electrica Furnizare".

Până în prezent, Constantin Roibu nu a răspuns întrebărilor adresate de ziarul BURSA în legătură cu situaţia companiei.

Conducerea Oltchim a spus în repetate rânduri că principala responsabilitate pentru situaţia dificilă a companiei o are PCC SE, arătând că acţionarul minoritar a blocat o majorare de capital prin conversia unor creanţe în acţiuni.

La rândul său, acţionarul minoritar, prin vocea rerpezentantului său în România, Wojciech Zaremba, susţine că "Oltchim" nu a fost restructurat niciodată, iar problemele au fost întotdeauna soluţionate în baza sprijinului acordat de către statul român şi al altor societăţi controlate de către statul român în calitate de acţionar majoritar.

FMI a solicitat privatizarea Oltchim, iar PCC SE a afirmat în repetate rânduri că este interesată să participe la privatizarea Oltchim. De privatizare este interesat şi producătorul rus de energie electrică, TISE.

Constantin Roibu a fost schimbat din funcţia de preşedinte CA la finalul lunii august, în baza unui ordin emis în iulie de ministrul Economiei, Ion Ariton. Ordinul spune că preşedintele CA al Oltchim nu poate îndeplini simultan şi funcţia de director general al companiei. Roibu a rămas director general al Oltchim, după AGA din decembrie.

Veniturile companiei s-au majorat cu 38,74%, la 1,35 miliarde de lei, însă cheltuielile au ajuns la 1,53 miliarde de lei, cu 32,92% mai mari faţă de intervalul similar din anul trecut. Datoriile companiei au crescut cu 22,99%, la 1,43 miliarde de lei.

Combinatul şi-a redus activitatea în trimestrul al treilea la mai puţin de jumătate faţă de primele şase luni ale anului, după ce băncile şi furnizorii nu i-au mai acordat finanţare şi nu a mai putut să cumpere materie primă la nivelul din primul semestru.

"Oltchim" a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, o pierdere de 179,77 milioane de lei, cu 0,88% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti. Cifra de afaceri a crescut, în perioada analizată, cu 38,29%, la 1,257 miliarde de lei, faţă de septembrie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb