ZIUA ALIANŢEI NORD-ATLANTICE MAE: "NATO rămâne principalul garant al securităţii României"

Valentin Busuioc
Companii #Apărare / 5 aprilie 2015

Actualizare 17:10 Ponta: "Aderarea la NATO, una dintre marile realizări de după Revoluţie"

Aderarea noastră la ‎NATO‬ este, în opinia lui Victor Ponta, "una dintre marile realizări ale perioadei post-Revoluţie, un act istoric de voinţă democratică ce stă la baza securităţii noastre naţionale", a scris astăzi premierul pe Facebook.

Prim-ministrul a comentat: "Ne vom face în continuare datoria faţă de aliaţii noştri şi vom face tot ce putem pentru a ne sprijini militarii, care au cucerit prin curaj respectul întregii lumi!"

---

Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii ţării noastre, România urmărind, în 2015, întărirea solidarităţii Aliate,în contextul situaţiei de securitate la nivel internaţional şi în vecinătatea estică, a transmis astăzi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), salutând celebrarea Zilei NATO.

Ministerul a punctat: "Aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societăţii româneşti. Prin contribuţiile sale, România a participat la misiunile şi operaţiile Aliate şi a adus valoare adăugată în elaborarea politicilor NATO, conturându-şi în tot acest timp un profil aparte în cadrul Alianţei".

MAE mai scrie că "Alianţa Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României, iar obiectivul central din perspectiva ţării noastre îl reprezintă consolidarea relevanţei şi eficacităţii NATO, ca pilon fundamental al securităţii euro-atlantice".

"În 2015, România va urmări consecvent întărirea solidarităţii Aliate, consolidarea relaţiei transatlantice, precum şi promovarea în continuare a valorilor euro-atlantice în vecinătate în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil şi predictibil. ‎Situaţia de securitate la nivel internaţional şi, mai ales, cea din vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare, cea privind apărarea colectivă", menţionează sursa citată.

La reuniunea la vârf NATO de la Praga din 2002, delegaţia noastră a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar pe 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, la reuniunea ministerială Aliată, ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO.

Conform Legii 390/2004, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu "principalul garant" ci singurul. Nu avem niciun alt fel de garant iar aceasta, articolul 5, este slab ca și garanție. Că nu suntem în stare de altceva pe plan diplomatic internațional.

     

    O spune chiar Radio Europa Liberă (nu rușii). 

    RFERL 26 iun 2012 "What Are NATO's Articles 4 And 5?" 

     

    "Article 5 is known as the "one-for-all and all-for-one" article, the keystone of NATO as an organization. It states that an "armed attack" against one member is an attack against all and sets in motion the possibility of collective self-defense. 

     

    However, it only commits members to "assist the party or parties so attacked" and to take "such action as it deems necessary, including the use of armed force…." It does not automatically result in military action. 

     

    All major NATO decisions are made by consensus, so any invocation of Article 5 would require the consent of all 28 members." 

     

    Adică art 5 este acela în care un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra tuturor. ȘI TOTUȘI, nu OBLIGĂ membrii decât la "a asista partea atacată și la a lua asemenea măsuri după cum consideră necesar, inclusiv utilizarea forțelor armate". Iar toate deciziile majore ale NATO se iau prin consensul tuturor celor 28 de membri.

    1. si ce ai mai bun decat articolul respectiv? ai armata ca sa pretinzi mai mult de atat? ce a facut romania ca sa merite protectie mai buna decat atat?

      de aceeasi protectie se bucura si Germania (in afara de propria ei armata), tot de vorbele articolului 5. 

      dar parca americanii ar intra in razboi daca rusii ataca Germania, nu? pai de ce? pentru ca aia au nemti, nu? 

      pai normal, ca daca rusii pun mana pe inginerii nemti, devin de neoprit. de aia nu ii lasa americanii sa puna mana pe nemti. 

      romanii, in schimb? mai degraba povara pentru cuceritori, decat vreo valoare adaugata. spaga, lene, betie si nesimtire. cine si-ar dori sa cucereasca asa ceva? Dobrogea e singurul lucru care conteaza, ca duce catre Bosfor. 

      Alex, pare un om de bună credință. Ți-am făcut lumină cu un articol scăpat pentru alte urechi decât cele proaste ale poporului român (că este în engleză) venit de la Europa Liberă. Aproape nimeni în România nu îți va povesti asta cu excepția a 2-3 persoane care nu vor fi invitate la emisiuni. În schimb vor veni propagandiști precum cei de la MAE care îți vor spune că americanii sunt aici să îți facă și un masaj seara înainte de culcare. Caută articolul în original și o să vezi că am dreptate 100%.

    Eu zic că Ponta, în neștiința lui, este mai aproape de adevăr. Apartenența la NATO este bună la baza securității statului dar nu îți pune ouăle într-un singur coș că nu vin americanii să te apere din orice situație. Caz în care, nu mai este GARANT.

     

    Noi repetăm toate greșelile făcute în istorie: găsim câte unul mai puternic așa (sultanul turc, un nazist neamț, un american atlanticist) și îl pupăm pe ăla în spate până când chiar și vecinii noștri vomită a dezgust. Iar după ce stăpânul dispare, căutăm altul. 

    Nu poți avea securitate mai mare decât cea dată de vecini. Faptul că ne-am trasat un obiectiv național din re-unirea Rep Moldova (în pofida dorinței ei), ne face un factor de instabilitate și insecuritate în regiune. 

    1. Postacescule mai gindeste inainte de a scrie pentru ca esti monoyon ca si prim ministru copy paste

      americanii sa apere romania *in orice situatie*? NATO este o alianta, dar romania cu ce contribuie la ea?

      sa isi ingrijeasca si romania propria aparare, sa faca un efort sa reformeze armata de burtosi betivani, sri-ul de sinecuristi si administratia de lenesi, daca vrea sa aiba resurse pentru aparare. 

      te pomenesti ca americanii sunt datori din Biblie citire sa isi trimita copiii la razboi ca sa apere romania, in timp ce romanii stau cu burta la soare si o baga pe aia veche cu "ca trestia ne-am indoit"? 

      ca ce chestie? 

      Măi Curantu, mi se pare că gândesc prea mult. Ba chiar mă folosesc de gândurile multor altor intelectuali. Ceea ce face ca IQ-ul combinat să fie devastator pentru orice ai putea tu replica.

      Dar ia exemplu de la Alex care își folosește propriul bun-simț pentru a nu cădea în propaganda nesimțită pe care o fac vestul și securiștii din România. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb