Zona euro amână acordul pentru împrumutul destinat Greciei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2012

Zona euro amână acordul pentru împrumutul destinat Greciei

Oficialii zonei euro au anunţat, ieri seara, că nu vor autoriza deocamdată deblocarea tranşei de împrumut pentru Grecia, în pofida faptului că ţara a aprobat, în noaptea de duminică spre luni, bugetul de austeritate pe 2013.

Miniştrii de finanţe din uniunea monetară, reuniţi la Bruxelles, au arătat că nu iau, pentru moment, o astfel de decizie întrucât nu există un acord între creditorii internaţionali în privinţa sustenabilităţii datoriei Greciei, astfel încât aceasta să ajungă la 120% din PIB în 2020.

Asta, în condiţiile în care cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că datoria publică a Atenei ar urma să crească la aproape 190% din PIB până în 2014, de la 176,7% anul acesta.

Oficialii europeni au subliniat că ţara nu va intra în încetare de plăţi din cauza întârzierii tranşei.

Liderul Eurogroup, Jean-Claude Juncker, adeclarat că troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) a transmis un raport pozitiv privind Grecia, aceasta fiind o precondiţie ca Atena să primească următoarea tranşă, de 31,5 miliarde de euro, din împrumuturile externe.

"Raportul este fundamental pozitiv, pentru că grecii chiar s-au ţinut de cuvânt", a declarat Juncker, subliniind însă că deocamdată sunt nerezolvate mai multe aspecte, inclusiv eventuala prelungire cu doi ani a termenului în care Grecia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar. Juncker a arătat că trebuie consultate parlamentele naţionale ale statelor din zona euro.

Ministrul elen de finanţe, Yiannis Stournaras, a declarat, ieri, că Grecia nu aşteaptă decât o "declaraţie politică" de susţinere în urma reuniunii Eurogroup.

Parlamentul de la Atena a aprobat un buget care prevede, pentru 2013, reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe cu un impact total de 9,5 miliarde euro.

Grecia depune eforturi ca să obţină fondurile necesare evitării intrării în incapacitate de plată, Atena trebuind să ramburseze datorii de 5 miliarde euro săptămâna aceasta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb