ZOOTEHNIA PUNE LACĂT: Lăptarii: 90% din ferme se închid până la toamnă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 mai 2009

Lăptarii: 90% din ferme se închid până la toamnă

30% din contracte, reziliate unilateral

90% din fermele zootehnice din ţară sunt în pericol să se închidă până la toamnă din cauza relaţiei proaste a fermierilor cu procesatorii şi a întârzierilor repetate la plata subvenţiilor, avertizează reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Zootehniştii susţin că principalii responsabili pentru situaţia creată sunt procesatorii care nu le cumpără laptele şi preferă să-l importe, dar şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii, pe care îi acuză de incompetenţă şi de interese meschine.

Crescătorii de taurine spun că piaţa autohtonă este invadată de lapte de proastă calitate importat în cantităţi uriaşe de fabricile de lactate.

Potrivit lor, procesatorii preferă să importe materia primă decât s-o achiziţioneze de pe piaţa internă deoarece producătorii occidentali îşi permit să mai lase din preţ pentru simplul motiv că primesc subvenţii mai mari decât cei români, care le primesc şi cu întârziere.

Astfel, conform FCBR, în ţara noastră intră zilnic circa 400.000 de litri de lapte crud din ţări ca Ungaria sau Polonia, fapt ce îi bagă în faliment pe mulţi dintre fermierii noştrii, din cauză că nu mai prind contracte cu fabricile de lactate.

Numai în ultimul timp, "importurile de lapte materie primă au dus la rezilierea uniterală de către fabricile procesatoare a 30% dintre contractele cu fermierii români", sublinează liderii FCBR.

În replică, Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), spune că procesatorii nu au reziliat niciun contract şi precizează că fabricile autohtone au capacitate de procesare mai mare decât poate produce toată piaţa autohtonă.

Fermieri aruncă laptele de ciudă

Situaţia nu este tocmai roz nici pentru fermierii care au prins contracte cu procesatorii. Potrivit FCBR, mulţi dintre ei sunt nemulţumiti că există o diferenţă uriaşă de preţ între ceea ce ei primesc de la procesatori pe materia primă şi preţul produsului finit.

Fermierii spun că la ora actuală vând litrul de lapte cu circa 0,7 lei, dar precizează că dacă ar cere mai mulţi bani de la fabricile de lactate, acestea nu le-ar întoarce spatele şi nu le-ar mai cumpăra marfa.

În fapt, fermierii acuză că, în magazine, laptele ajunge la un preţ mai mare decât în ţările UE, în timp ce crescătorii de vaci de lapte din ţară primesc, pentru litru de lapte, jumătate din preţul crescătorilor europeni de taurine.

"Crescătorii de bovine au ajuns într-o situaţie disperată din cauză că tot mai multe fabrici au reziliat contractele, iar oamenii au credite la bănci sau au pornit proiecte SAPARD şi au girat cu casa, iar acum riscă să ajungă în stradă", ne-a spus Dorel Secară, membru în biroul de conducere al Federaţiei, adăugând că, de ciudă şi disperare, mulţi dintre ei preferă să arunce laptele sau să-l de-a de pomană.

Dorel Secară este contrazis de directorul general al APRIL, care susţine că "nu există fermier care să rămână cu laptele în bătătură la ora actuală".

Contracte superficiale la import

Mai mult decât atât, fermierii spun că o mare parte din laptele adus din comerţul intracomunitar nu este supus unor controale calitative riguroase şi că, în multe dintre cazuri, este inferior din punct de vedere calitativ celui autohton.

Laptele din import, bun sau rău, nu este verificat corespunzător de către autorităţile competente, se plâng fermierii.

Afirmaţia este confirmată şi de Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, care ne-a declarat că operaţiunile de verificare a materiei prime importate nu sunt mereu cele mai eficiente.

"Situaţia crescătorilor de bovine este catastrofală, iar procentul de 90% avansat de crescători în privinţa fermelor care se vor închide este cât se poate de real", ne-a declarat Tabără.

Vânzările scad cu 30%

O altă problemă semnalată de fermieri este cea referitoare la produsele finite fabricate în ţară, dar care au la bază materie primă din import.

FCBR propune Protecţiei Consumatorilor şi autorităţilor competente să-i oblige pe procesatori să eticheteze corespunzător produsele finite, ca aceştia să indice distinct ţara de origine a materiei prime faţă de cea în care este realizat produsul.

În plus, FCBR mai cere autorităţilor să introducă restricţii privind utilizarea denumirii "produs natural românesc".

Indiferent de provenienţa materiei prime, piaţa lactatelor din ţară a fost puternic afectată de criză.

Ministrul Agriculturii Ilie Sârbu a declarat, ieri, că vânzările de lapte au scăzut, în ţara noastră, cu 30% în primul trimestru.

Conform APIRL, laptele praf şi untul sunt produse care încep să nu mai aibă căutare pe piaţa internă.

Ordonanţă pentru bunele practici

Pe de altă parte, ministrul Ilie Sârbu, a anunţat, ieri, că Guvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, Codul de bune practici, care stabileşte relaţia între producători şi hipermarketuri.

"N-am vrut să ne prindă Rusaliile cu Codul neaprobat, mai ales că voiam să intre în vigoare înainte de Paşte, şi, de aceea, în şedinţa de Guvern, am făcut acest pas", a spus Sârbu.

Ministrul a precizat că astfel au fost reglementate 11 taxe şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor reprezenta un sprijin real pentru agricultori.

În replică, Dorel Secară a susţine că noile reglementări nu vor avea niciun efect din cauză că vor crea confuzie întrucât fabricile au fost trecute la categoria "producător" şi nu la cea de "procesator".

Secară a mai amintit că aproximativ 800.000 de crescători de taurine vor dispărea oricum de pe piaţă începând cu 2010, din cauză introducerii obligativităţii de către UE, de a produce doar lapte conform.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb