5 MILIOANE DE LOCUINŢE, ÎNCĂ NEASIGURATE Asigurările obligatorii ale locuinţelor, vândute prin primării şi asociaţiile de proprietari

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2011

"Dacă mă refer doar la asigurările facultative de locuinţe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale", a spus Angela Toncescu.

"Dacă mă refer doar la asigurările facultative de locuinţe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale", a spus Angela Toncescu.

Societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAID) se va implica în mod direct în vânzarea acestora, potrivit deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Astfel, PAID va încheia protocoale de colaborare cu autorităţile statului sau alte entităţi implicate în ges-tionarea programului naţional de asigurare obligatorie a locuinţelor (cum ar fi primăriile, asociaţiile de proprietari etc.).

Preşedintele CSA, Angela Toncescu, a declarat: "În baza datelor disponibile, estimăm că numărul locuinţelor asigurate, fie prin poliţe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă acum aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prin poliţele obligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuinţe sunt încă neasigurate. În măsura în care autorităţile statului vor accepta să încheie protocoale de colaborare cu PAID şi să sprijine astfel programul naţional de asigurare împotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai uşor să încheie poliţa obligatorie PAD şi mă refer în special la cei din mediul rural întrucât astfel de autorităţi există în fiecare comună".

Conform dispoziţiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, proprietarii de locuinţe au obligaţia să îşi asigure locuinţele împotriva a 3 riscuri de calamităţi naturale (cutremur, alunecări de teren şi inundaţii), aşa cum sunt acestea definite de lege şi de normele emise în aplicarea legii.

Proprietarii îşi pot îndeplini obligaţia de asigurare fie prin încheierea unei poliţe obligatorii PAD (care poa-te fi emisă numai de către PAID), fie prin încheierea unei asigurări facultative, cu condiţia ca aceasta să ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri menţionate mai sus (poliţele facultative fiind emise de alte societăţi de asigurare decât societatea PAID).

Angela Toncescu a mai spus: "Dacă mă refer doar la asigurările facultative de locuinţe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident de introducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţi naturale. Este însă dificil de apreciat dacă toate poliţele facultative emise oferă acoperire şi împotriva celor 3 riscuri de calamităţi naturale, aşa cum sunt ele definite de Legea nr.260/2008 şi de normele de aplicare, întrucât nu există o bază de date la nivel naţional care să cuprindă informaţii despre poliţele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care optează pentru poliţa facultativă să se asigure că printre riscurile acoperite se regăsesc şi cele 3 prevăzute de lege, astfel încât să îndeplinească cerinţele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor analizează posibilitatea de a crea o bază naţională de date privind asigurările facultative de locuinţe, care să fie alimentată cu informaţii de către toate societăţile de asigurare care oferă aceste produse".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb