Acţiunile Aramco au crescut cu 10% la debutul pe bursă

D.B.
Companii / 11 decembrie 2019

 Acţiunile Aramco au crescut cu 10% la debutul pe bursă

Acţiunile Saudi Aramco, simbol bursier (2222.SE), au fost majorate, miercuri, la maxima permisă de 10% peste preţul lor din oferta publică iniţială (IPO ) la debutul pe piaţa de valori din Riyadh închizându-se la o valoare de 2 trilioane de dolari ridicându-se la aşteptările mult dorite de prinţul Mohammed bin Salman.

Acţiunile s-au ridicat la 35,2 riali (9,39 dolari) fiecare, în creştere faţă de preţul IPO de 32 de riali şi la limita zilnică a mişcărilor de preţ permise de schimbul Tadawul.

Săptămâna trecută, Aramco a confirmat că vinde prin intermediul pieţei trei miliarde de acţiuni, adică 1,5% din capitalul companiei, la un preţ de 32 de riali (8,53 dolari) pe titlu. Preţul se situează la limita superioară a intervalului avut în vedere de autorităţile saudite (30 - 32 de riali, respectiv 8 - 8,5 dolari).

Oferta pentru titlurile Aramco a fost suprasubscrisă de aproape trei ori de către investitorii instituţionali: 189,04 miliarde de riali (50,4 miliarde de dolari), conform băncilor care au oferit consultanţă în această listare. Investitorii instituţionali şi-au plasat comenzile în intervalul 17 noiembrie - 4 decembrie. Din cota de 1,5% listată, 1% (două miliarde de titluri) a fost destinat investitorilor instituţionali, iar restul de 0,5% celor retail. Tranşa retail a IPO - care s-a închis la data de 28 noiembrie - a atras oferte în sumă de 47,4 miliarde de riali (12,64 miliarde de dolari), adică de aproape 1,5 ori mai mult faţă de cantitatea de titluri din oferta destinată acestor investitori. În cadrul componentei retail au putut cumpăra titluri cetăţeni şi rezidenţi saudiţi.

În baza sumei atrase în cadrul IPO, întreaga companie Aramco este evaluată la 1,7 trilioane de dolari, cu mult peste valoarea de 1,2 trilioane de dolari a grupului american Apple Inc. sau cea a Microsoft Corp. (1,14 trilioane dolari) ori Alibaba (1,051 trilioane dolari). Însă, evaluarea este inferioară ţintei de 2 trilioane de dolari vizată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman în urmă cu patru ani, când a lansat acest proiect de listare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb