BANCA REGLEMENTELOR INTERNAŢIONALE:  "Ne-am putea află în faţa semnalelor premergătoare unei furtuni care mocneşte de mult timp"

F.A.
Bănci-Asigurări / 7 martie 2016

Calmul fragil de pe pieţele financiare mondiale ar putea fi liniştea dinaintea unei furtuni care mocneşte de mult timp, în condiţiile în care investitorii se tem că băncile centrale au rămas fără muniţie în faţa unei creşteri economice dezamăgitoare şi a unei inflaţii care refuză să decoleze, avertizează Banca Reglementelor Internaţionale, în raportul anual, transmite The Guardian.

"Anul 2016 a început cu unul dintre cele mai proaste valuri de lichidări observate vreodată", a afirmat Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al BRI, o instituţie considerată drept "banca centrală a băncilor centrale", potrivit comentariilor care însoţesc raportul instituţiei, arată publicaţia elveţiană Le Temps, potrivit Hotnews.

În condiţiile în care investitorii digerau ridicarea dobânzii de intervenţie anunţată de banca centrală americană Federal Reserve la jumătatea lui decembrie, pieţele au suferit turbulenţe puternice două săptămâni mai târziu, pe fondul semnalelor de încetinire venite din China, care au stârnit temeri legate de o fragilitate mai generală a economiilor emergente.

Această primă fază de turbulenţe a fost urmată de un al doilea val, în februarie, "mai scurt, dar poate mai preocupant", motivat de această dată de îngrijorările legate de sănătatea băncilor. Neliniştea a mai crescut cu un grad după ce banca Japoniei a decis la rândul ei să impună dobânzi negative.

"La momentul de vârf al turbulenţelor, obligaţiuni suverane în valoare de peste 6.500 miliarde de dolari se tranzacţionau la randamente negative", a spus acesta, subliniind că încă o dată "limitele negânditului au fost împinse mai departe".

Indiciile care permit înţelegerea acestor turbulenţe nu sunt sunt totuşi "dificil de identificat", explicaţia fiind, potrivit acestuia, nivelul datoriilor, un factor care permite înţelegerea "unor evoluţii aparent fără legătură între ele". Iar datoria, care s-a aflat la originea crizei financiare, a continuat să crească.

În economiile avansate, sectorul privat a trecut printr-un proces de reducere a datoriilor, dar datoria publică a continuat să crească. Fenomenul cel mai îngrijorător se regăseşte însă, spune Borio, la nivelul economiilor emergente, care au fost motorul creşterii de la izbucnirea crizei.

Ori un cerc vicios este în curs de formare între aprecierea dolarului şi înăsprirea condiţiilor financiare, în condiţiile în care numeroase astfel de economii s-au îndatorat în această valută.

Datoria permite, de asemenea, să se înţeleagă de ce preţul petrolului este atât de redus. În ciuda cererii din China, companiile petroliere sunt nevoite să pompeze petrol pentru a-şi plăti "datoriile enorme".

"Este posibil să nu ne aflăm doar în faţă unor tunete izolate, ci a semnalelor premergătoare unei furtuni care mocneşte de mult timp", a apreciat acesta.

Iar aceste turbulenţe intervin în condiţiile în care băncile centrale nu mai dispun de foarte multe instrumente. În ciuda condiţiilor monetare excepţional de acomodante, creşterea este dezamăgitoare iar inflaţia evoluează la nivele insolent de reduse.

Şi, pentru prima oară, investitorii "încep să se îndoiască că băncile centrale au mijloacele de vindecare" necesare, avertizează economistul BRI. Statisticile BRI au pus, de altfel, în evidenţă o încetinire a fluxurilor financiare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb