BCE a anunţat un nou program de relaxare cantitativă, de 750 de miliarde de euro

Călin Rechea
Bănci-Asigurări / 19 martie 2020

 BCE a anunţat un nou program de relaxare cantitativă, de 750 de miliarde de euro
Călin Rechea

În miez de noapte, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a scris pe Twitter că "vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare" şi că "nu există limite pentru angajamentul nostru faţă de euro".

Afirmaţiile sale au însoţit publicarea unui nou program de relaxare cantitativă, Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), cu o valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare a conducerii BCE.

Programul "de cumpărare temporară a titlurilor financiare din sectorul public şi privat" va funcţiona cel puţin până la sfârşitul acestui an, iar titlurile eligibile pentru a fi cumpărate prin tipărire sunt cele incluse şi până acum în programele de achiziţie a activelor financiare (APP).

Comunicatul de presă mai arată că în programul de cumpărare a obligaţiunilor emise de companii (CSPP) vor fi incluse şi titluri comerciale. Acestea sunt titluri de credit pe termen scurt, cu maturităţi de până la 90 de zile.

BCE mai arată că pentru programul PEPP sunt eligibile şi obligaţiuni emise de guvernul Greciei, în urma unei derogări de la condiţiile actuale.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat şi o relaxare a condiţiilor care trebuie îndeplinite de colateralul acceptat în aceste operaţiuni.

Decizia BCE a venit după anunţarea recentă a două noi programe din partea Federal Reserve. Primul, Commercial Paper Funding Facility (CPFF), are ca scop susţinerea pieţei titlurilor comerciale, cu o valoare de peste 1 trilion de dolari, pe baza unor garanţii oferite de Trezoreria SUA.

În cadrul celui de-al doilea program, Primary Dealer Credit Facility (PDCF), Federal Reserve oferă lichiditate suplimentară băncilor care au calitatea de dealer primar, cu maturitate de până la 90 de zile, în condiţiile acceptări unei game largi de garanţii: titluri de credit cu rating investiţional, inclusiv titluri comerciale şi obligaţiuni municipale, precum şi acţiuni ale companiilor tranzacţionate la bursă.

Nici aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a opri căderea accelerată a burselor internaţionale.

După publicarea comunicatului de presă al BCE, cotaţiile futures pentru principalii indici din Statele Unite şi Europa au crescut accelerat, însă au revenit la scurt timp pe o tendinţă puternică de scădere.

Dolarul a atins noi recorduri, conform unei ştiri Bloomberg, în condiţiile în care "fondurile de investiţii vând tot într-un exod din expunerile riscante".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb