Fostul senator PSD Cătălin Voicu a susţinut vineri, în faţa instanţei, că a muncit în penitenciar, ''chiar şi munci considerate de unii înjositoare'', a scris, a făcut tot ce depinde de el pentru a fi eliberat condiţionat.
Instanţa a rămas în pronunţare, iar decizia va fi anunţată de Tribunalul Dâmboviţa în cursul zilei de vineri.
Avocatul lui Voicu a adus în sprijinul cererii de eliberare condiţionată a clientului său chiar şi o caracterizare făcută de preotul de la locul de detenţie. Conform preotului, Cătălin Voicu este un exemplu pentru ceilalţi deţinuţi. ''Sper ca instanţa să respingă contestaţia formulată de Ministerul Public pentru că propunerea comisiei de eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Găeşti a fost admisă de judecătorul de la fond'', a afirmat Emil Vuca, avocatul lui Cătălin Voicu, potrivit Agerpres.
Acesta s-a referit şi la prevederile legale privind reducerea la pedeapsă pe baza lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar. ''Am spus şi în sală, am discutat şi cu colegii, este arhicunoscut dictonul că legea dispune numai pentru viitor, de altfel asta spune şi Constituţia României. Retroactivează legea numai în materie penală, dacă este mai favorabilă persoanei respective'', a mai spus avocatul Emil Vuca.
Cătălin Voicu a vorbit despre cărţile scrise în penitenciar, subliniind că el este autorul şi că au un clar caracter ştiinţific. ''Toată activitatea mea profesională se pliază pe lucrările mele ştiinţifice'', a spus Cătălin Voicu.
În explicaţiile date în legătură cu cărţile scrise, Voicu a spus că a scris şi că a început al Patrulea Război Mondial, în opinia sa, odată cu recentul conflict turco-rus, asta în condiţiile în care consideră că al Treilea Război Mondial a fost Războiul Rece.
Voicu a invocat şi motive familiale pentru a fi eliberat condiţionat, spunând că trebuie să îşi susţină familia. ''Tatăl meu a murit din cauza acestui proces, mama mea este bolnavă. Trăiesc o adevărată dramă'', a precizat fostul senator PSD.
Cătălin Voicu a fost condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare pentru corupţie.
În noiembrie 2015, Judecătoria Găeşti a admis propunerea de liberare condiţionată a lui Cătălin Voicu. Decizia a fost însă contestată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti.
Voicu este acuzat că a primit bani de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.
Comisia Penitenciarului Găeşti a recomandat liberarea condiţionată a fostului senator. Cătălin Voicu a scris în închisoare şase cărţi în baza cărora a solicitat o scurtare a pedepsei cu 180 de zile. Alte 116 zile le-a câştigat ca urmare a muncii prestate în penitenciar. Fostul procuror militar Dan Voinea, cunoscut mai ales pentru că a instrumentat dosarele Revoluţiei din 1989, apare în datele furnizate de Ministerul Justiţiei drept coordonatorul ştiinţific a cinci din cele şase lucrări publicate de Cătălin Voicu. Pentru cea de-a şasea carte, Voicu a primit recomandare de la prof. univ. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.