CE şi Italia au ajuns la un acord privind gestionarea creditelor neperformante

Adina Lateş
Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2016

Comisia Europeană şi Italia au ajuns marţi la un acord privind o schemă prin care băncile italiene sunt ajutate să vândă o serie dintre creditele lor neperformante, în valoare de 200 miliarde de euro, încheind astfel o lungă perioadă de negocieri dificile, informează Reuters.

Detaliile încă trebuie finalizate, dar schema "este un instrument foarte util", bazat pe garanţii de stat, le-a declarat jurnaliştilor ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, după o întâlnire de cinci ore cu comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Creditele neperformante, care s-au acumulat în timpul recesiunii din perioada 2012 - 2014, au afectat capitalul băncilor şi acordarea de noi împrumuturi, care ar fi stimulat economia.

Vestager a salutat acordul, în urma căruia băncile italiene vor muta creditele neperformante din bilanţurile lor în entităţi separate. Băncile vor beneficia de garanţii de stat pentru activele păstrate în acele entităţi, potrivit Reuters.

În ultimele zile, acţiunile băncilor băncilor italiene au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Milano, după ce creditorii au anunţat că li s-au solicitat informaţii de la Banca Centrală Europeană (BCE) privind portofoliile lor de credite neperformante.

"Există în general tendinţa de vânzare a acţiunilor dar, în realitate, sistemul bancar italian nu este partea slabă deoarece, analizând fundamentele financiare, rata creditelor neperformante, derivatele, expunerea la pieţele emergente, indicele de adecvare a capitalului, industria bancară din Italia este într-o situaţie mai bună decât în alte state", a explicat, recent, directorul general al Intesa Sanpaolo, Carlo Messina.

Noua agenţie de supervizare bancară (SSM) din cadrul BCE a solicitat aceste informaţii pentru a verifica strategiile şi metodologiile utilizate de băncile italiene, inclusiv UniCredit, Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare SC, Banca Popolare di Milano Scarl, Banca Carige SpA şi Banca Popolare dell'Emilia Romagna, în gestionarea creditelor neperformante, au anunţat creditorii italieni.

Duminică, BCE a solicitat informaţii unor bănci din zona euro privind nivelul creditelor neperformante, o problemă care, în opinia FMI, va ameninţa redresarea şi stabilitatea financiară a regiunii dacă nu va fi rezolvată.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb