Clanizarea puterii şi organizarea tip reţea

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 20 februarie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Odată cu câştigarea alegerilor locale şi parlamentare în 2016, organizarea clanurilor locale politico-economice într-o mare reţea naţională a atins un nivel fără precedent. Pe măsură ce ne-am îndepărtat de 1990, PSD a trecut de un model implicit - cel al centralismului puternic personalizat al fostului PCR - la un model federalist, o formă de neo-feudalism politic, în care "baronii locali" şi clientela lor politico-economică şi-au concentrat eforturile pentru a adapta "capitalismul" şi "democraţia" la "nevoile" lor. Pornind de la asimetria constantă dintre moştenitorii fostului partid comunist şi aşa numita "opoziţie democratică", PSD, în diferitele şi succesivele sale forme, a fost nevoit să facă faţă mai mult unor constrângeri externe decât interne. Dacă, iniţial, modelul său de organizare provenea, inevitabil, din experienţa PCR, astfel putând fi explicat rolul unui Octav Cozmâncă sau Viorel Hrebenciuc în structurarea iniţială a partidului, apoi PSD s-a pliat spre o formă de organizare tip reţea, mult mai profitabilă pentru eşaloanele locale devenite conştiente de importanţa lor politică.

Cum părintele fondator al partidului, Ion Iliescu, disident în perioada cultului personalităţii lui Ceauşescu, nu a avut niciodată un control serios al partidului, după primii ani de "centralism democratic" sub conducerea uitatului acum Oliviu Gherman, abia odată cu ascensiunea lui Adrian Năstase partidul intră într-o fază de centralizare. Dar, deja "baronii" se organizaseră şi începuseră tăcut rezis-tenţa. Folosind perioada opoziţiei dintre 1996 şi 2000 pentru a-şi construi o proprie structură teritorială, Adrian Năstase va fi propulsat la guvernare, dar, concentrat pe guvernare, va pierde încet-încet controlul organizaţiei. Deja din 2003-2004, PSD nu mai reacţiona la impulsurile sale, iar la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2004 se pare că unii lideri locali şi-au abandonat candidatul. Aceeaşi experienţă o vor face şi Mircea Geoană şi Victor Ponta, care vor avea la rândul lor experienţa pierderii alegerilor. În schimb, majoritatea politicienilor locali vor reuşi să se menţină la putere datorită unei vaste reţea de sprijin. Iar această reţea va fi preluată şi consolidată la jumătatea anilor 2000 de Liviu Dragnea.

Spre deosebire de liderii precedenţi, Liviu Dragnea provine de la firul ierbii, cunoaşte "nevoile" liderilor locali a căror organizare tip reţea a folosit-o pentru a rezita atât luptei interne cu Victor Ponta, cât şi confruntării cu DNA. Or, odată intraţi în reţea, "baronii" rămân acroşaţi în acest mecanism, devin un fel de membri pe viaţă ai cartelului. De altfel, caracterizarea PSD şi a partidelor româneşti ca partide cartel, aşa cum au identificat categoria Richard Katz şi Peter Mair acum mai bine de două decenii, este cât se poate de adecvată. Pentru "baronii locali" ai PSD, afilierea la o reţea este expresia atât a unei dinamici locale şi regionale, dar şi a unor interese personale puternice care dau acestor alianţe politice forţa de a controla întreaga piramidă a puterii. Această forţă este în acelaşi timp dinamică şi amorfă, corespunzând social şi economic structurii clientelei pe care o reprezintă. Departe de a-şi revendica o singură sursă, acest tip de organizare se pliază pe "specificul local" şi deserveşte o vastă reţea de grupuri secundare şi terţiare. De aceea o parte se legitimează fără prea multe scrupule ideologice de la trecutul naţional-comunist, organizând de ceva vreme o vastă reţea propagandistică de inspiraţie iliberală, iar altă parte - de la controlul reţelelor economice locale. În acest sens, controlul instituţiilor de "forţă" pentru sancţionarea exemplară a "elementelor subversive" este un obiectiv importat în acest moment.

Sursa de putere pe care o constituie controlul administraţiei locale, ajunsă la apogeu odată cu alegerile locale din 2016, va fi cel mai probabil canalizată spre asaltul centrului puterii, deci a acelor instituţii ale statului de drept care s-ar putea opune şi, inevitabil, contra preşedintelui. Aşa se explică încercarea neeconomică, probabil episodică şi simbolică, de a creşte nivelul de trai al "poporului", care să acopere acapararea a cât mai multor surse de putere posibile, folosindu-se de mai multe instituţii, dar mai ales folosind populis-mul ca un instrument care să asigure promovarea intereselor personale sau de clan.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Procurorul Portocală face și el parte din rețeaua PSD, detonându-se tocmai acum, la apogeu.

    Bagă securiștii harneală la greu. 

    1. Totusi, pensia este mica. Am lucrat douazecipatru de ani la interne subofiter. Cum se face ca am doar saizeci de milioane. Ce sa mai zic de portocale despre care toata lumea stie ca sa-u scumpit. Degeaba incearca sa se arate ca nu este asa ca asa este.

      Portocală s-a stricat, e la ghenă alături de Emilian Eva. Și ei o aveau mică, dar nu era pensie.

      Tu ce? Pensia este importanta. Mie imi trebuie bani de medicamente si trebuia marita mai mult. Ce sa fac cu saizeci de milioane dupa douazacisipatru de ani nu se intelege din comentariu rauvoitor. Trebuie statul sa imi dea.

      la cate clase ai si la vechimea in "campul muncii" pe care o aveai la iesirea la pensie, in opinia mea ai o pensie care - tinand cont ca n'ai contribuit cu nimic! Cuza!) - este excesiv dimensionata! cunosc o multime de ingineri si economisti cu cariera stralucita care n'au nici jumatate (la 40 ani vechime).

      Mesajele 1.1 și 1.3 nu aparțin cititorului Cristi C.

      De unde știi câte clase, ce profesie, ce vechime are și cât a contribuit la fondurile de pensii? Ce te face să crezi că știi ceva despre Cristi C?

      nu trebuie sa stii decat cum este si cu ce se manacca "pensia"! numele este lipsit de relevanta. eu am comentat continutul postarii!

    În acest sens, controlul instituţiilor de "forţă" pentru sancţionarea exemplară a "elementelor subversive" este un obiectiv importat în acest moment..........

    Corect; episodul Iasi/Chirica ne va dumiri ? 

    1. Chirica? Anticoruptul care apare in dosarele lui Nichita?

    Pârvulescule, ia-te de mână cu penibila de Hillary Clinton și înfundă pușcăria. Ai un discurs la fel de retard ca ea.

    Teoria clanizării este corectă și studiile politice pe tema ei s-au desfășurat inițial în Europa Occidentală. Scăderea participării politice a electoratului (în sensul adeziunilor și a plăților cotizațiilor) a împins partidele, începând cam cu anii '70, către hrănirea din banul public, licit sau mai ilicit, și organizarea în teritoriu pentru a limita accesul altora la aceste resurse. Ceea ce se vede la noi este ceea ce s-a întâmplat în anii 80-90 în Vest.

     

     

    Dar, mi s-a părut foarte potrivit acest articol apărut azi în Cotidianul pe tema arestărilor unui alt partid clan: PNL. În Timișoara. Iată cum se împărțea "prada" statului catre organele "de forță" (cum le numește autorul). 

     

    "Vineri fostul primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu și actualul edil al orașului, Nicolae Robu, au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul vânzării mai multor case naționalizate. 

     

    Potrivit site-ului flux24.ro, procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara, iar în afară de clanurile de romi, și oameni ai legii au beneficiat de acestea. Printre beneficiarii vânzărilor de apartamente pe Legea 112 sunt fostul şef al Poliţiei Timiş Săndel Palade, fostul şef al DNA Timişoara Vasile Speriusi, fostul şef de la SIPI („Doi şi-un sfert“) Timiş Dorel Andraş sau fostul şef al Parchetului Militar din Timişoara Radu Ilina. Dar și fostul șef al procurorilor din Timiş Vasile Bâc şi fostul şef al DNA Timişoara Tamaş Shiffbeck, scrie sursa citată. 

    La 22 noiembrie 1999, Shiffbeck a devenit chiriaș, iar două săptămâni mai târziu, la 9 decembrie, a cumpărat apartamentul de pe strada Mureș. Prețul imobilului cu trei camere și o suprafaţă de 62 de metri pătraţi a fost stabilit la aproximativ 83 de milioane de lei vechi, echivalentul a 4.500 de dolari, la cursul de la data încheierii contractului." 

    1. Ciuhandu a fost membru PNȚCD, partid care timp de 16 ani a condus orașul. Pentru că sunt "anticomuniști", timișorenii au votat un alt clan, o altă culoare, aceleași apucături.

      Cam ciudat de ce doar acum se ancheteaza in Tm. Oare ca Grindeanu e de acolo si vor sa-l agate?

      Cred că ai dreptate. DNA atacă oameni ce au comis infracțiuni de pe lângă ținta adevărată. Îi prindea pe ei iar apoi începea cu "dar nu știi ceva și despre X?". Și caută orice, un pix, o favoare, denunțuri fără probe, etc.

    La fotbal si la critica PSD se pricepe toata lumea. Care ar fi insa solutia corecta ?

    Sa fie retras dreptul de vot anumitor categorii sociale , asa cum solicita recent o membra PNL? Sau sa se inmineze fiecarui intelectual de elita cate cinci buletine de vot la intrarea la urne , pe motiv ca e mai inteligent?

    1. Pârvulescu și-ar dori implementarea unui nou sistem electoral prin care să fie ponderate rezultatele alegerilor la procentul de votanți ai fiecărui partid. PSD 45%/45%=1, ALDE 5%/5%=1, PNL 20%/20%=1, USR8%/8%=1, PMP 5%/5%=1. Evident, redistribuirea voturilor, PSD/ALDE ar ocupa 40% de locuri în Parlament, în timp ce alianța PNL/USR/PMP ar dispune de 60%, o majoritate confortabilă.

      De aici derivă și frustrarea TFL-eilor din stradă. Cu toate că au câștigat alegerile, n-au putut instala guvernul din cauza unei chichițe constituționale. 

      Tfl?

      sociopați asistați social

    Buna radiografia.

    Nimeni nu spune ca a crescut pensia si a crescut in lant painea, benzina etc. 

    1. benzina si motorina au scazut puternic fata de 1 ian 2017, postacule

      benzina si motorina au scazut puternic fata de 1 ian 2017, postacule

      In lei a ramas la fel fata de euro calculeaza tu ce a facut.

      a scazut in lei, ce conteaza euro?

      Esti greu de cap.

      esti postac lipsit de argumente si intr-o doaga, fara cunostinte elementare de matematica sau economie, porcicultorule

    exista o casta a politicienilor

    dar si una a universitarilor. 

    ori a securistilor 

    a bjrocratilor. 

    castele aste interfereaza. 

    sistemul asta de cauze va duce la depopulare ro de oamenii liberi, competenti si harnici

    intr-un deceniu venezuela 

    1. va rugam sa ne scuzati/ nu producem cat furati

      asta e marea probl. 

      casta -cartelul asta si-a crescut expectantele fata de anii 2000: seychelles, eba la ...studii in america, c easuri, masini, vile  

      si nr membrilor cartelului e in crestere iar cei spoliati in scaxere.

      nu mai e vb. de rente de 10la suta din ontracte ci de pana la....100 la suta uneori 

      Totusi vad ca nu s-a inregistrat nimica. Eu am pensie mica si acest Parvulescu eludeaza totul. Totusi asa nu se poate. Am spus ca saizeci de milioane nu ajung la nimica decat la putin. Pentru ce am muncit ca sa vina unul ca Parvulescu sa spuna tot felul. Nu cred. Trebuie medicamente si alte alea. Voi nu stiti nimica. Nu ce spune Parvulescu. Nici el nu stie nimica. Saizeci de milioane dupa atatia ani de muca.

      Tălică, ai probleme, mey Cristi, mey? La cap din câte se pare, mey... Nu ți-e rușine să mai ceri bani, tablagiule?

      Mesajul 7.2 nu apartine cititorului Cristi C.

      Gunoierule hranit din sporul de rusine. Ti s-a urcat tocanita de bamei, mey, tampiteanule. Vezi ca ifosele de telectual iti ies pe caile nepotrivite unui adult intreg la minte.

      Iarta-l: 

      plotoneru-i plotoner,

      nici soldat, nici ofiter..... 

      nu esti sanatos la cap

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb