FNGCIMM calibrează mecanismele de garantare şi comunicare ce vor permite amânarea plăţii dobânzilor la creditele ipotecare

I.M.
Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2020

 FNGCIMM calibrează mecanismele de garantare şi comunicare ce vor permite amânarea plăţii dobânzilor la creditele ipotecare

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii FNGCIMM calibrează mecanismele de garantare şi comunicare ce vor permite amânarea şi eşalonarea la plata a dobânzilor la creditele ipotecare ale persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, FNGCIMM este direct implicat în mecanismele financiare ce vor operaţionaliza facilităţile de suspendare şi amânare la plată a obligaţiilor de plată a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, oferite debitorilor persoane fizice în baza OUG nr.37/30.03.2020, privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare.

De asemenea, rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plata şi de a prelua riscul neîndeplinirii obligaţiilor ce le revin debitorilor, pe perioada rambursării dobânzilor eşalonate în 60 de rate egale, cu dobândă 0% .

Totodată, aplicarea cât mai rapidă a prevederilor actului normativ, ce oferă posibilitatea de amânare la plata, cu perioade de până la 9 luni (fără a putea depăşi dată de 31 decembrie 2020), a ratelor scadente împrumuturilor (rate de capital, dobânzi şi comisioane), vine în spijinul mediulului de afaceri, precum şi a persoanele fizice a căror venituri au fost afectate, direct sau indirect, de pandemia COVID-19.

"Consecvent rolului său anticiclic, FNGCIMM se manifestă şi în cazul acestor facilităţi că vector de susţinere şi implementare a politicilor publice, fiind abilitat să emită scrisori de garanţie pentru dobânzile eşalonate la creditele ipotecare ale persoanelor fizice. Conform OUG 37/30.03.2020, creditorii vor aprobă solicitările debitorilor şi perioada de amânare a ratelor, numărul de rate, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor. Acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor trebuie transmisă de către debitor într-un interval de până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 (până la dată de 14 mai 2020 inclusiv). Graficul de rambursare se comunică în termen de 5 zile debitorilor eligibili, iar până la dată de 15 iunie 2020, creditorii pot solicită FNGCIMM emiterea scrisorilor de garanţie pentru debitorii eligibili din portofoliul său, pentru acordarea facilităţilor de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor pentru creditele ipotecare.", arată comunicatul.

Astfel, FNGCIMM îşi calibreaza activitatea operaţională pentru a gestiona eficient şi operativ volumul de solicitări ce vor veni din partea creditorilor şi asigura creditorii parteneri că pot prelua în flux normal cererile formulate de clienţii lor, întrucât este în deplină capacitate de preluare a riscurilor de nerambursare a dobânzilor de către debitori.

Dumitru Nancu, Director general FNGCIMM, a declarat: "Dorim să transmitem, atât creditorilor, cât şi debitorilor, un mesaj de încurajare şi încredere. Ordonanţă de urgenţă privind privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare, oferă pârghii eficiente pe care Guvernul le pune la dispoziţia atât a debitorilor, cât şi a sistemului bancar. O bună cunoaştere a cadrului legislativ, o abordare pragmatică şi o comunicare facilă în cadrul parteneriatului pe care ni-l asumăm prin punerea în opera a acestui act normativ, ne vor ajută pe toţi să întărim încrederea în actul de creditare şi să depăşim această perioada dificilă. Suntem alături de toţi cei afectaţi şi am convingerea, că împreună vom găsi cele mai bune soluţii ."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb