Rompetrol Rafinare a raportat, în primele trei luni din 2020, o cifră de afaceri brută de 929 de milioane de dolari, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Totodată, compania a înregistrat un rezultat net negativ, de 87,8 milioane de dolari în primul trimestru al anului, în scădere faţă de rezultatul net negativ din aceeaşi perioadă a anului trecut - 14 milioane de dolari.
În primul trimestru al anului, un total de 1,24 milioane de tone de materii prime au fost procesate în rafinăria Petromidia. În aceeaşi perioadă, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a scăzut cu 23,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, până la indicatorul de 73,5%, din pricina condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a întreruperii proceselor operaţionale în vederea reviziei generale.
În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, cea mai longevivă rafinărie din România şi unic producător intern de bitum şi hexan, unitatea a procesat peste 72.000 de tone de materii prime, în uşoară scădere faţă de T1 2019, când rafinăria a procesat 79.000 de tone.
Unitatea din Ploieşti a reuşit să atingă performanţe bune la indicatori precum disponibilitate mecanică (98,7%), consum energetic (3,18 GJ/t) şi pierdere tehnologică (0,76%). Rafinăria Vega Ploieşti funcţionează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari, care îi asigură integral materiile prime/semifabricatele necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.
Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 760 de milioane USD în T1 2020, fiind în scădere cu 23% comparativ cu T1 2019. Variaţia faţă de trimestrul I 2019 a fost influenţată, în principal, de scăderea cotaţiilor internaţionale pe piaţa de petrol şi gaze la produsele petroliere, împreună cu scăderea volumului produselor vândute în export.
Profitul operaţional (EBITDA), respectiv rezultatul net al segmentului de rafinare au fost influenţate, în principal, de marjele de rafinare, în scădere în primul trimestru al lui 2020, până la 21,9 USD/t, având în vedere contextul defavorabil de piaţă.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un important contributor la bugetul de stat al României, plătind peste 271 de milioane de dolari în primul trimestru din 2020.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) si Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%).
În primul trimestru al lui 2020, producţia totală de polimeri a segmentului de petrochimie a crescut cu 13%, la un total de 32,7 kt, faţă de 29 kt în T1 2019, evoluţie datorată programului de funcţionare a Instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE).
În contextul unei scăderi accelerate a vânzărilor de carburanţi în luna martie, compania a reuşit să-şi menţină cota de piaţă pe segmentele de retail şi en-gros. Aceasta a fost păstrată datorită faptului că efectele măsurilor restrictive, impuse odată cu declararea pandemiei, s-au resimţit doar în a doua jumătate a lunii martie.
Astfel, vânzările de carburanţi au înregistrat o creştere în primele două luni ale anului, comparativ cu lunile ianuarie şi februarie 2019, dar, ca urmare a declarării pandemiei cu noul coronavirus, vânzările din a doua jumătate a lunii martie 2020 s-au înjumătăţit, după decretarea stării de urgenţă în România.
Rompetrol Downstream a continuat, în primele trei luni ale anului, programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, la finalul lui martie 2020, compania a ajuns la o reţea de 988 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).
1. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 14.05.2020, 21:42)
Ca pa vremea PCR. Fără întrebări, și fără răspunsuri. Doar o pierdere de 350milioane RON, intr-un singur trimestru. Anul trecut a fost un pic mai bine.