KLAUS IOHANNIS:  Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare coordonată

I.V.
Politică / 15 august 2019

Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare coordonată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, este nevoie în continuare de "o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic", abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi "aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi rezilienţa societăţii".

"Marea Neagră şi întreaga sa regiune au o importanţă strategică deosebită, nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Securitatea acestei zone marcate de provocări complexe şi în continuă schimbare este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi foarte important rezilienţa societăţii. Zona Mării Negre este o regiune cu valenţe geostrategice atât pentru Alianţa Nord- Atlantică, cât şi pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor organizaţii, România face parte parte dintr-un spaţiu comun de securitate şi apărare", a spus Iohannis la Constanţa, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.

Iohannis a menţionat că asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă a militarilor.

"Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcuţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţie a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi. Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române. Aş dori ca această aniversare să vă găsească angrenaţi în plin proces de modernizare şi echipare, pregătiţi să faceţi faţă provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veţi desfăşura activitatea", a afirmat şeful statului.

În ce-i priveşte pe marinarii români, Iohannis a amintit că încă de la începutul acestui an au fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb