Pacienţii cu vârste mai mici de 39 de ani internaţi în secţiile de terapie intensivă din Chile sunt de acum mai numeroşi decât cei de peste 70 de ani, au anunţat astăzi autorităţile sanitare chiliene, care notează "o schimbare radicală" în raport cu primul val al pandemiei de coronavirus, informează AFP, conform Agerpres.
"Constatăm o scădere constantă a pacienţilor internaţi cu vârste de peste 70 de ani, o stabilizare a numărului pacienţilor între 60 şi 70 de ani şi o creştere susţinută şi îngrijorătoare a grupului cu vârste sub 59 de ani", a declarat joi Secretarul de Stat pentru Sănătate Alfredo Dougnac. El a adăugat că, de acum, "grupul celor mai tineri de 39 de ani l-a depăşit pe cel al pacienţilor de peste 70 de ani".
Campania de vaccinare în masă, pe care statul chilian a demarat-o pe 3 februarie şi care a permis administrarea cel puţin a unei doze de vaccin pentru 7,2 milioane de persoane, precum şi apariţia noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 ar explica această modificare.
Vaccinarea a început în Chile cu persoanele vârstnice, iar până joi au fost vaccinaţi 2.932.907 de chilieni de peste 60 de ani. Obiectivul guvernului chilian este acela de a vaccina 15,2 milioane de persoane (80% din populaţia totală a ţării) până pe 30 iunie, notează sursa citată.
Cu toate acestea, ritmul accelerat al vaccinărilor nu a împiedicat o nouă creştere a numărului de infectări, fapt care le-a determinat pe autorităţile chiliene să impună un lockdown strict în aproape întreaga ţară şi să închidă graniţele naţionale începând de luni.
Un nou record al infectărilor zilnice (8.195) şi un nou record al pacienţilor internaţi la terapie intensivă (3.044) au fost stabilite joi. Chile a raportat un bilanţ de 1.051.270 de cazuri pozitive şi 23.979 de decese de la începutul pandemiei de COVID-19.